Hayvancılıkta hedef büyüdü

Tarıma Dayalı İhtisas Besi Organize Sanayi Bölgesine sahip Diyarbakır, birbiri ardına artan işletme sayısıyla hayvancılıkta hedef büyüttü.

Haberler 14.09.2017 - 08:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bölgenin kalknmas için tarm ve hayvancln lokomotif sektör olarak görüldüü Diyarbakrda Gda, Tarm ve Hayvanclk Bakanlnca bin 860 dönüm alanda 22 milyon 200 bin lira bütçe ile 2009 ylnda kurulan Tarma Dayal htisas Besi Organize Sanayi Bölgesinde hibe destekle kurulan iletme says 36ya yükseldi.

Tarma dönük sanayinin öncü kurulularndan biri olarak görülen ve bölgedeki yetitiriciye umut olan organize sanayi bölgesi, ayn zamanda istihdama da büyük katk sunuyor.

8 ylda 36 iletmede istihdam says 500 kiiye ularken 15 iletmenin daha kurulmas için çalmalar sürüyor.

80 iletme kapasitesine sahip, Türkiyenin ilk tarma dayal ihtisas besi bölgesinin tam kapasiteye ulamasyla Diyarbakrn tüm Türkiye piyasasna krmz et sunan bir üs haline gelmesi hedefleniyor.

- Diyarbakr dier illere örnek tekil edecek

Tarma Dayal htisas Besi Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Kadri Oyur, AA muhabirine yapt açklamada, bölge ekonomisinde çok önemli bir yere sahip olan hayvancl gelitirmeyi amaçladklarn söyledi.

15 bin büyükba kapasiteli Organize Sanayi Bölgesinde yaklak bin kiiye istihdam imkan sunmay hedeflediklerini dile getiren Oyur, yer tahsisi yaplan yatrmclarn ilgili koordinatörlüe bavurarak projelerini gerçekletirmek için hibe destek aldn belirtti.

Oyur, Bu sanayi bölgesi isizlii azaltmak için imkan salayacak, Türkiye ekonomisine çok katks olacak. Diyarbakr hayvanclkta dier illere örnek tekil edecek.sizlii azaltma konusunda belirli bir imkan salayacak. dedi.

- Hedefimiz bölgeyi bir hayvanclk merkezi haline getirmek

Hayvanclk sektöründe bölgenin prestij kazanmas için yaplan çalmalarn önemine iaret eden Oyur, öyle konutu:

Hayvancln bir yerde toplanmas hayvanclk alannda bir sinerji yaratyor. Güvenlik, elektrik, su ve alt yap gibi hizmetler devlet tarafndan saland. Bu da ciddi bir avantaj getiriyor. 80 iletme kapasitesine sahip Organize Sanayi Bölgesinde faaliyete bulunan 36 iletmede yaklak 500 kii çalyor. Buras devrim niteliinde. 2018 ylnda bütün iletmeler tamamlandnda büyükba hayvan kapasitesi 15 bine, istihdam says da bine ulaacaktr. Hedefimiz Diyarbakr batya ve tüm Türkiyeye et gönderen bir üs haline, bölgeyi bir hayvanclk merkezi haline getirmektir.

- 15 iletmenin yapm sürüyor

Tarm ve Krsal Kalknmay Destekleme Kurumu (TKDK) Diyarbakr l Koordinatörü Hikmet Güne, 80 besi iletmesinden 36snn tamamlandn belirtti.

36 projenin toplam yatrm tutarnn 49,5 milyon lira olduunu, bu projelere toplamda 23,4 milyon lira hibe destek saladklarn dile getiren Güne, yapm süren 15 projenin bulunduunu vurgulad.

Güne, 15 iletmenin yatrm tutarnn 36,5 milyon lira olduunu aktararak, bu projelere toplam salayacaklar hibe desteinin 16,6 milyon lira olacan, kalan 30 projeyi de nitelikli giriimcileri destekleyerek 2019 ylna kadar tamamlamay planladklarn kaydetti.

- Bu yatrm Diyarbakr için pozitif ayrcalk oldu

Devlet sayesinde modern besi iletmelerinin kurulduuna dikkati çeken Güne, Tamamlanan iletmelerde toplam 10 bin besi hayvan bulunmakta. Bu da bölge için önemli bir rakam. Buraya yatrm yapmak isteyen yatrmclarmz desteklemeye devam edeceiz. Tam kapasiteyle çalmas halinde isizlii azaltmada ciddi adm atlm olacak. Bu yatrm Diyarbakr için pozitif ayrcalk oldu. diye konutu.

letmecilerden Mehmet Tekay, hayvanclk sektörünün devletin verdii teviklerden dolay kentte oldukça ilgi çeken bir pazara ulatn söyledi.

2012 ylnda projelerinin onaylanmasyla 80 büyükba hayvan ile bu sektörde yer aldklarn dile getiren Tekay, imizden memnunuz. çiftliimizi biraz daha büyütmek istiyoruz. Tekrar proje hazrlayp TKDKya sunduk. 100 büyükba hayvana sahip bir çiftlik kuruyoruz. Toplam 180 büyükba besi çiftlii sahibi olacamz için memnunuz. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git