Hayvansal ürünler modern teknolojiyle üretilecek

Van'da Tarıma Dayalı İhtisas Organize Hayvancılık Bölgesi'nin kurulmasına yönelik projenin hayata geçirilmesiyle hayvansal ürünler modern teknolojiyle üretime dönüştürülecek.

Haberler 14.03.2017 - 09:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Vanda Tarma Dayal htisas Organize Hayvanclk Bölgesinin kurulmasna yönelik projenin hayata geçirilmesiyle hayvansal ürünlerin modern teknolojiyle üretime dönütürülmesi planlanyor.

Kentte büyük ve küçükba hayvancl gelitirmek, hayvansal ürünleri hijyenik ortamda ve son teknolojiyle üretime dönütürmek amacyla Tarma Dayal htisas Organize Hayvanclk Bölgesinin kurulmas için çalma balatld.

Valilik, Ticaret ve Sanayi Odas ve kentteki 7 kurumun ortak yürüttüü proje, Gda Tarm ve Hayvanclk Bakanl tarafndan kabul edildi.

Projeyle geleneksel üretimden modern üretime geçi planlanyor.

Vali brahim Tayapan, projenin uzun süredir kentin gündeminde olduunu belirtti.

Gda Tarm ve Hayvanclk Bakan Faruk çelikin Van ziyareti srasnda konunun talep olarak tekrar gündeme geldiini anlatan Tayapan, Bakan çelikin konuyu olumlu bulmasyla çalmalar balattklarn kaydetti.

Proje için 7 kurumdan mütevelli heyeti oluturduklarn ifade eden Tayapan, çalmalara öncülük edecek heyet ve kurumlarn katk paylarn belirledik. Böylelikle bu iin ilk admn attk. Konuyla ilgili aldmz kararlar yetkili kurumlara bildirdik. Organize sanayi bölgeleri gibi altyaplar kurulmu, yatrmclar için hazr hale getirilmi i yerlerinin yapm söz konusu. Projede hayvanclk iletmeleri var. dedi.

Tayapan, ehir içindeki hayvan barnaklarnn konforlu bir yaam için sknt oluturduunu, bu kapsamda iletmeleri tek çat altnda birletirme karar aldklarn aktard.

- Katma deeri daha yüksek ürünler üretilecek

Hayvancln organize sanayi bölgesi içerisinde yaplmasyla hayvanclk ürünlerine dayal sanayi kurmay amaçladklarn kaydeden Tayapan, öyle devam etti:

Kentimiz 2 milyon 700 küçükba hayvan varlyla Türkiyenin en önemli illerinden biridir. Büyükba hayvanclk da ilimizde günbegün gelimektedir. Dolaysyla da krmz et üretimi konusunda çok iyi durumdayz. Tarma Dayal htisas Organize Hayvanclk Bölgesini kurarsak katma deeri daha yüksek ürünler üreterek pazarlamasn salayacaz. Böylelikle üretici daha fazla kazanç elde edecek. limize büyük fayda salayacak bir projedir.

Van TSO Bakan Necdet Takva da göçlerle geleneksel üretim tarznn ehir merkezine tandn, bunun önüne geçmek için de proje gelitirdiklerini aktard.

Proje kapsamnda yürütülen çalmalarda kentin farkl mahallelerinde bin 567 hayvan barnann tespit edildiini vurgulayan Takva, ehir içindeki hayvan barnaklarnda hayvan saysnn 100 bin olduu yönünde bir tespitimiz oldu. Bizler de bu yönde somut admlar atmaya çaltk. Bu hayvan barnaklarnn sahipleriyle görümeler gerçekletirildi. Yaplan çalmalarda buna en yakn model olarak Tarma Dayal htisas Organize Hayvanclk Bölgesi modeli oldu. diye konutu.

Vann corafi olarak Türkiyenin altnc büyük kenti olduunu anmsatan Takva, ülkedeki mera alan toplamnn yüzde 10unun Vanda bulunduunu anlatt.

Takva, hayata geçirilecek projeye sadece Vann deil Türkiyenin ihtiyac olduunu sözlerine ekledi.

-Modern teknolojiyle üretime dönüecek

Proje için ilk etapta 1 milyon lira kaynak temin edeceklerini aktaran Takva, unlar kaydetti:

Krsal nüfusun gelenekleriyle kente gelmesiyle daralan hayvancln önüne geçmek, hayvancl modern, çada ve katma deeri yüksek hale getirmeye yönelik bu proje önemlidir. Kümelenmi bir alana duyduumuz ihtiyaç, bir de hayvanclk potansiyeli bakmnda önemli kentlerden biri olmamamz dolaysyla Ankara meseleye sahiplendi. Projenin ilk etapta üç alanda kurulmas yönünde bir tespit var. Bu alanlarda minimum 50 kapasiteli besihaneler ina edilecek. Bu besihanelerden elde edilecek hayvansal ürünler modern teknolojiyle üretime dönüecei üretim alanlar olacak. Yem ihtiyacnn karlanmas için mera alanlar da olacak. Projede komplike, kapal, organize hayvanclk bölgesi olacak. Van için çok stratejik bir yatrm olacak.

Ana Sayfaya Git