Hazineyi Buldu!

Mardin’din Yeşilli ilçesine bağlı Sancar Mahallesinde yaşayan Ali Aşa evinde tadilat yaparken küpler içinde bulduğu tapular hayatını değiştirdi. Bir anda 6 köyün sahibi olan Aşa, köylerin geçmişte aşiretler tarafından baskına uğradığından bazılarının öldüğünü ve bazılarının ise kaybolduğunu belirterek, haram yememek için mirasçıların kalan kısmını arıyor.

Haberler 20.05.2018 - 00:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mardinin Yeilli ilçesine bal Sancar Mahallesinde evinde tadilat yaparken küpler içinde Osmanl tapularn ve vergileri bulan 60 yandaki Ali Aa, haram yememek için mirasçlar aryor. Sancar köyünde 2 yl önce tadilat esnasnda bulduu Osmanl tapularnn Türkçe tapularn ve vergi kaytlarna ulaan Aa, bir anda 6 köyün sahibi çknca soluu aratrma mahkemesinde ald.

HERKESN HAKKINI TESLM EDECEM

Ali Aa, Nüfus kaytlarna göre 16 kii mirasç. 1932 ylnda köyümüz airetler tarafndan baslm bir ksm öldürülmü, bir ksmmz kaçrlm. Küplerin içinde bulduum tapularda onlarn da haklar olmal. Eer o dönemi ailelerinden bilen varsa dava açtm aratrma mahkemesine bavursun. Ben herkesin hakkn vereceim diye konutu.

Aa, yllardr tüm ailesinin çöpçülük ve temizlik ileri ile geçimini saladn ifade ederek bulduu tapularn aratrmasn yaparken mirasçlarn daha çok olmas gerektii düünerek hak sahiplerini aramaya karar verdiini söyledi.

TÜM VERGLER ÖDENM HER EY BELGEL

Babasnn Yusuf, annesinin ise Emine olduunu söyleyen Ali Aa, Dedemin ad Hamit, dedemin babasnn ad Hasodur. Hasonun babasnn ad da Mustafadr, Mustafann babasnn ad Ahmettir. Baz aile fertleri kaybolmular, kaytlarda çkmyor. Sancar mahallesinden (köyünden) 1920 tarihinde kaybolmular, 1914 tarihinde vergileri var, 1928-1952 tarihlerden arazilerin faturalar var. Eer bu aileye ait olduunu düünen varsa ben tapular mirasçlarn bulunmas için aratrma mahkemesine verdim. 2 yldr mirasç çkmyor bulamyorum. Bu aileden geldiini düünen varsa mahkemeye müracaat etsin dedi.

TEMZLK YAPARKEN BULDUM

Tapular bulma sürecini anlatan Aa Zamannda dedemden ufak bir para istedim. Dedem bana köylüler benim malm yedi, sende benim param yedin demiti. Bunun üzerine ninem tapular söylemiti. Unutmutuk tadilat temizlik yaparken çkt, bende bilmiyordum. Zannettim 2 dönüm arazidir, bu kadar çok olduunu tahmin etmemitim diye konutu.

OSMANLI TAPULARINI TÜRKçEYE çEVRMEK çN BN CEVZ VERDM

Tapularn Türkçesini bulmadan önce bandan geçenleri anlatan A Aratrdm tapuya gittim, tapudan okuyuculara gittim. Tapular için okuyucuya gittim 250 TL para vereceksin dedi ve üstüne de bin cevizde hediye verdim eklinde konutu.

KÖYLER 16 MRASçIYA KALIYOR

Tapularn Türkçesini de bulunca 6-7 köy olduunu anladklarn belirten A Aratrma mahkemesinde dava açtm ve 20 tane Osmanl tapusunun Türkçe tapusu geldi. Türkçe tapularda 4-5 köy gözüküyor. Ben 4-5 köyü artk ne yaparm dedim ve bende gittim aratrma mahkemesinde 2 yldr davalar 16 kii dnda mirasç var m diye bulmak için sürdürüyorum. Ben hem mirasçlar aryorum, hem bunlar gelsin hakk neyse alsn istiyorum. Bunlar dilencilik mi yapyor? Zengin mi? Fakir mi bilmiyorum. Eer kimseyi bulamaz tapular üzerimize kalrsa 10-20 tane kepçe tutup, 100 tane içi ile komple Antep fst ve Zeytin aac ekeceim. Ailede hiç birimizin durumu yok, ailemiz komple çöpçü ve içi ifadelerini kulland.

HAK SAHPLER NE ZAMAN çIKARSA HAKKINI VERECEM

Eer hak sahipleri çkarsa arazi satmadan onlarn hakkn vermek istediini kaydederek Aa açklamalarn öyle sürdürdü:

Komple Antep fst ektiimde seneye çkmaya balar. Hak sahibi de çkarsa hakkn veririm. Düünüyorum yaklak 100 bin dönüm arazidir. Eski Tuhup köyü, Sancar köyü, Üzüm köyü, Zeytüniyeye kadar bütün arazilerin tapusu bizde. Bunu insanlar biliyor, yani 5-6 tane köydür. Bu köylerin Kürtçe adn biliyorum ama Türkçe bilmiyorum Aluça var, Garzke, Arabo, Merzaka var bunlarn hepsi benim arazimin içinde kalyor.

Ana Sayfaya Git