Hedef 48,4 milyar dolar!

Ticaret Bakanı Pekcan, "Eximbank'ın 2019 yılı sonu itibarıyla ihracatçılara 48,4 milyar dolar finansman desteği vermesini hedefliyoruz. Bu rakamın da ihracatın yüzde 27'sinin finansmanını sağlayacağını öngörüyoruz." dedi.

Haberler 19.07.2019 - 10:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ticaret Bakanlnda gerçekletirilen Türk Eximbank 2019 Yl lk 6 Ay Faaliyet Deerlendirme Toplantsnda konuan Ticaret Bakan Ruhsar Pekcan, dünyada ticaret ve ekonomilerde yavalamann söz konusu olduuna dikkati çekerek özellikle de Türkiyenin en önemli ihracat pazar olan Avro Bölgesinde ekonomik göstergelerin aa yönlü revizyonlarnn yapldn dile getirdi.

Pekcan, buna ramen ihracatn yln ilk yarsnda Cumhuriyet tarihi rekoru krarak 88,2 milyar dolara ulatn ifade ederek, 2018 ylnn ilk yarsnda d ticaret açmz 41,9 milyar dolarken bu yln ilk 6 aynda bu rakam 14 milyar dolar olarak gerçeklemitir. nallah temmuz aynn rakamlar açklandnda d ticaret açnn azalmasnn devam ettiini göreceiz. ifadesini kulland.

Türkiyenin d finansman ihtiyacnda da geçen yla göre 28 milyar dolarlk azalma meydana geldiini vurgulayan Pekcan, bu rakamn, ekonomik dengelenme sürecinde Türkiye ekonomisi için çok önemli bir destek olduunu söyledi.

Pekcan, bu senenin ilk çeyreinde ihracatn büyümeye 12,2 puan destek verdiini belirterek, geçen yln ayn döneminde söz konusu rakamn 4,1 puan olduunu hatrlatt.

EXMBANKIN DESTEKLED HRACATçI SAYISI 11 BN 535

Finansmann en doru adrese, yani ihracata yönlendirmek gerektiinin altn çizen Pekcan, bu dorultuda Türk Eximbankn ihracatçlarn her zaman yannda olduunu ifade etti.

Pekcan, Türk Eximbankn ihracat alacak sigortas alannda Türkiyede birinci srada olduunu belirterek, öyle konutu:

Bankaclk sektöründe kredi büyüklüü açsndan 8. srada, aktif büyüklüü açsndan da 9uncu srada yer almaktadr. Ayrca Eximbank ihracat kredilerinin yüzde 53ünü tek bana finanse etmektedir. Eximbankn 16 ube ve 14 irtibat bürosu bulunmaktadr. Hedefimiz bu sayy 2019 sonuna kadar 20 ube ve 20 irtibat bürosuna çkarmaktr. 2019un ilk 6 aynda Eximbank nakit kredi destei sigorta ve garanti kapsamnda 21,4 milyar dolar finansman destei salamtr. lk 6 ayda ihracatmzn yüzde 25,5i de Eximbank tarafndan finanse edilmitir. Eximbank, 2019 ylnn ilk 6 aynda gerek sendikasyon gerek bilateral krediler gerek tahvil ihrac ve gerekse uluslararas kurululardan olmak üzere 2,5 milyar dolarlk fon salamtr. Ulalan ihracatç says 2019 ylnn ilk 6 ay sonu itibaryla 11 bin 535e yükselmitir. Bu da yllk yüzde 12lik bir arta tekabül etmektedir.

EXMBANKIN 48,4 MLYAR DOLAR FNANSMAN DESTE VERMESN HEDEFLYORUZ

Bakan Pekcan, Ticaret Bakanl olarak ihracat tabana ve KOBlere yaymak konusunda kararl olduklarn ifade ederek, bu dorultuda Eximbankn çalt firmalarn içinde KOB orannn artna da son derece önem verdiklerini, bu orann bugün yüzde 72ye ulatn söyledi.

Ayrca, bankann son 1 yl içinde kredi müterisi olan firma saysnn da yüzde 8 arttna dikkati çekerek, sigortal ihracatç saysnn ise yüzde 27 arttn dile getirdi.

Pekcan, Tpk ihracat performansmzdaki gibi Eximbankn da ilk 6 ayda çok baarl bir performans sergilediini görüyoruz. dedi.

Eximbankn ihracatçlara farkl finansman kaynaklar temin etmesi konusunda yeni çözümler üreteceklerini belirten Ruhsar Pekcan, unlar kaydetti:

Eximbankn 2019 yl sonu itibaryla hem nakit kredi, hem sigorta hem de garanti olarak 48,4 milyar dolar finansman destei vermesini hedefliyoruz. Bu rakamn da ihracatn yüzde 27sinin finansmann salayacan öngörüyoruz. Firma saysnn yl sonu itibaryla 12 bin 500e ulamasn hedefliyoruz. KOB oran hedefimiz de yüzde 72den yl sonunda yüzde 75e ulamaktr.

Ana Sayfaya Git