Hedef 600 ton

Diyarbakır, Mardin ve Şanlıurfa sınırları içerisinde yer alan 1957 rakımlı volkanik Karacadağ, bal üreticisine de ev sahipliği yapıyor.

Haberler 08.07.2019 - 09:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyenin dört bir yanndan gelen bal üreticileri, volkanik Karacadada ar kovanlarn konulandrd. Yllardr bal üreticisine ev sahiplii yapan 1957 rakml Karacadada, bal hasadna baland. Diyarbakr Arclar Birlii Bakan Fahrettin Saylak (59), bu yl Türkiyenin çeitli illerinden 700 bal üreticisinin geldii ifade ederek, 60 bin kovandan 600 ton bal elde etmeyi hedeflediklerini söyledi. Saylak, Önceki yllar bin ton bal elde ediyorduk. Fakat bu yl Karacadadaki çiçekler souk havalardan etkilendii için önceki yllara göre bal hasad olamayacak. Bu yl 600 ton elde etmeyi hedefliyoruz. u an Karacadada 60 bin kovan bulunuyor.

KARACADA BALINI HERKESE TAVSYE DYORUZ

Karacadada üretilen balnn çok faydal ve kaliteli olduunun anlatan Saylak, Karacada bal effaf ve çok iyi bir bal. eker oran çok düüktür. Karacada bal geven baldr. 2 bin rakmdan alnd için özellikle enzim deeri yüksek ve eker düzeyi düüktür. Karacada baln herkese tavsiye diyoruz. Bu Karacada olmazsa biz Diyarbakrda arclk yapamayz. Yaklak 70 kilometrelik alanda arclar kovanlarn konulandrm durumda. Ancak ilkbaharda yaan yamurlar yollar bozmu. Yetkililerden bu yol sorununu çözmelerini bekliyoruz. Arclar buraya geliyor, meakkatli, elektriksiz bir ortamda, suyun olmad bir ortamda çalyor. Arclar burada bal üreterek hem geçimini alyor hem de devletine yük olmadan devletin milli servetine katl sunuyor diye konutu.

Diyarbakrl bal üreticisi Erhan Saylak (27) ise büyük zorluklar bal üretimini yaptklarn ifade ederek, unlar söyledi:

Karacadaa ailecek gelerek bal üretimi yapyoruz. 5 gün burada kalyoruz. çok zor artlarda kalyoruz. Ürettiimiz baln kilosunu 12 liradan satyoruz. Bal üreticilerine destek verilmesini istiyoruz.

Ana Sayfaya Git