Helal Akreditasyon Kurumu kuruldu

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Helal Akreditasyon Kurumu kuruldu

Haberler 16.07.2018 - 09:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ticaret Bakanl ile ilgili Kurum, Türkiyede ve yurt dnda yerleik helal uygunluk deerlendirme kurulularna helal akreditasyon hizmeti sunacak, helal akreditasyonla ilgili kstas ve tedbirleri belirleyecek ve uygulayacak

Cumhurbakanl Kararnamesi ile Helal Akreditasyon Kurumu kuruldu.

Bakanlklara Bal, lgili Kurum ve Kurulular ile Dier Kurum ve Kurulularn Tekilat Hakknda 4 numaral Cumhurbakanl Kararnamesi, Resmi Gazetede yaymlanarak yürürlüe girdi.

Kararnameyle, helal uygunluk deerlendirme kurulularn akredite etmek, bu kurulularn ulusal veya uluslararas standartlara göre faaliyette bulunmalarn ve bu suretle düzenledikleri belgelerin ulusal ve uluslararas alanda kabulünü temin etmek üzere, kamu tüzel kiiliini haiz, idari ve mali özerklie sahip, özel bütçeli, ksa ad HAK olan Helal Akreditasyon Kurumu kuruldu.

Ticaret Bakanl ile ilgili Kurum, Türkiyede helal akreditasyon hizmeti sunma yetkisine haiz tek kurum olacak. HAK, ülkede ve yurt dnda yerleik helal uygunluk deerlendirme kurulularna helal akreditasyon hizmeti sunacak, helal akreditasyonla ilgili kstas ve tedbirleri belirleyecek ve uygulayacak.

HAK, uluslararas ve bölgesel akreditasyon birlikleri ve örgütleri nezdinde Türkiyeyi temsil edecek, bunlara üye olacak, yönetimlerinde görev alacak veya bu kurulularn merkezi olarak hizmet verecek.

kili veya çok tarafl karlkl tanma anlamalar imzalayacak olan HAK, akreditasyon kurulular ve akreditasyon kuruluu bulunmayan ülkelerdeki helal akreditasyonla ilgili kurum ve kurulularla ilikiler kuracak ve i birliinde bulunacak.

Helal akreditasyon konusunda her türlü bilimsel ve teknik incelemeleri gerçekletirecek Kurum, helal akreditasyonun önemini artrc faaliyetler yapacak. HAK, bu kapsamda eitim verecek, aratrma ve yayn yapacak, ulusal ve uluslararas kongre, seminer ve benzeri toplantlar düzenleyecek.

Helal Akreditasyon Kurumu kuruldu

Kurumun organlar yönetim kurulu, danma kurulu ve genel sekreterlikten oluacak.

Kurumun karar organ olan Yönetim Kurulu, bakan ve 4 üye olmak üzere toplam 5 üyeden oluacak. Yönetim Kurulu üyeleri 3 yl süreyle görev yapacak. Görev süresi biten yönetim kurulu üyesi tekrar atanabilecek.

Danma Kurulu, Ticaret Bakan tarafndan belirlenen bakanlk temsilcileriyle Diyanet leri Bakanl, Bankaclk Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Sermaye Piyasas Kurulu, Küçük ve Orta Ölçekli letmeleri Gelitirme ve Destekleme daresi Bakanl, Türk Akreditasyon Kurumu, Türk birlii ve Koordinasyon Ajans Bakanl, Türk Standardlar Enstitüsü, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Aratrma Kurumu, Yükseköretim Kurulu, Türkiye hracatçlar Meclisi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birlii, D Ekonomik likiler Kurulu, Türkiye Katlm Bankalar Birlii, Türkiye Sermaye Piyasalar Birlii, Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik irketleri Birlii, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu, Türkiye Ziraat Odalar Birlii, Seyahat Acentalar Birlii, Müstakil Sanayici ve adamlar Dernei, Türk Sanayicileri ve adamlar Dernei, Türkiye Otelciler Birlii Dernei, Türkiye Süt, Et, Gda Sanayicileri ve Üreticileri Birlii Dernei, Beyaz Et Sanayicileri ve Damzlkçlar Birlii Dernei, Ulusal Krmz Et Konseyi, Ulusal Hububat Konseyi, Ulusal Pamuk Konseyi, Ulusal Süt Konseyi, Ulusal Turunçgil Konseyi, Ulusal Baklagil Konseyi, Ulusal Zeytin ve Zeytinya Konseyi, Ulusal Fndk Konseyi, Ulusal çay Konseyi ve en fazla üyeye sahip tüketici örgütü tarafndan bildirilen birer temsilciden oluacak.

HAKn hizmet birimleri, Helal Akreditasyon Dairesi Bakanl, Uluslararas likiler Dairesi Bakanl ile Personel ve Destek Hizmetleri Dairesi Bakanl eklinde olacak. Kurumun yurt dnda yürütecei hizmetler için yurt dnda ofisler kurulabilecek.

Ana Sayfaya Git