Helal ürün HAK'tan sorulacak

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Bakanlar Kurulunun son toplantısında Helal Akreditasyon Kurumu (HAK) Kuruluş Kanun Taslağı'na ilişkin sunum yaptıklarını ve söz konusu düzenlemenin imzaya açılmasına karar verildiğini belirterek, "HAK, helal ürün belgelendirmesi ve akreditasyonu alanında ülkemizin 'merkez' konumunu güçlendirecek, Türkiye'nin bu alandaki kural koyucu ve yön belirleyici özelliğini belirginleştirecek." dedi.

Haberler 18.09.2017 - 09:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Zeybekci, dünya ticaretinde standartlarn, denetim ve kalitenin her zamankinden daha önemli hale geldiini ancak 1,8 milyar Müslümann helal ürün ihtiyacna ilikin belgelendirmenin henüz küresel çapta tamamlanamadn söyledi.

Helal ürün belgelendirmesi hususunda slam dünyasnda çok ballk bulunduuna iaret eden Zeybekci, slam ülkeleri arasndaki farkl uygulamalarn ticaretin gelimesinin de önüne geçtiini anlatt.

Helal belgelendirme konusunda 2010 ylnda Türkiye öncülüünde slam birlii Tekilat (T) çats altnda önemli admlar atldn dile getiren Zeybekci, Helal Gda Standard ve Helal Akreditasyon Standardnn T bünyesinde kabul edildiini, merkezi Türkiye olan slam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsünün (SMIIC) kurulduunu ve uluslararas bu tekilatn üye saysnn 36ya yükseltildiini bildirdi.

- Yaklak 1,2 trilyon dolarlk potansiyel

Zeybekci, helal standard kadar, helal belgeli ürünlere güven temini ve belgelerin karlkl tannmasna zemin oluturmas açsndan helal akreditasyon sisteminin önem arz ettiini, bu balamda Türkiyenin helal belgelendirmesi ve akreditasyonu konusundaki merkez konumunu güçlendirecek bir kurulua ihtiyaç duyduunu vurgulad.

Bu çerçevede Ekonomi Bakanlnca HAK Kurulu Kanun Tasla hazrlandn ve temmuz aynda Babakanla sevk edildiini belirten Zeybekci, hafta banda Bakanlar Kurulunda da bu konuda sunum yaptklarn ve düzenlemenin imzaya açlmasna karar verildiini söyledi.

Bakan Zeybekci, unlar kaydetti:

HAK, ülkemizin helal belgelendirmesi ve akreditasyon alanndaki merkez konumunu güçlendirecek, Türkiyenin bu alandaki kural koyucu ve yön belirleyici özelliini belirginletirecek. Bugün dünya genelinde yaklak 1,2 trilyon dolarlk helal gda potansiyeli mevcut ve her sene hzla artyor. Kozmetik, eczaclk ve dier pek çok ürünü dahil ettiimizde küresel helal ürün potansiyeli 3,9 trilyon dolara ulayor. Türkiye, slam ülkeleri arasnda en büyük üretim merkezi olma özellii tayor. Bu nedenle de küresel helal ürün pazarndan azami derecede istifade etmemiz gerekiyor. slam ülkeleri arasnda, kültür corafyamzda, trendleri ve tüketim alkanlklarn önümüzdeki dönemde Türkiyenin belirlemesini hedefliyoruz. Bu nedenle helal ürün pazarndaki 3,9 trilyon dolarlk potansiyele kaytsz kalmayacaz, bu konuda öncü olacaz.

Ana Sayfaya Git