Her araçla meyve ve sebze taşınamayacak

Gıda enflasyonuyla mücadele amacıyla meyve ve sebzeleri taşıyan araçların, yıl başına kadar belirli iç sıcaklık ve nem şartına sahip belgeli frigorifik araçlar olması gerekecek

Haberler 15.07.2018 - 09:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bu araçlarn, belirlenen kriterlere uygunluunu test ederek belgelendirmesini yapacak TSE, muayene ilemlerine balad

Gda enflasyonuyla mücadele amacyla meyve ve sebze tayacak araçlarn 1 Ocak 2019a kadar belirli iç scaklk ve nem artna sahip belgeli frigorifik araçlar olmas art aranacak. Araçlarn bu kriterlere uygunluunun kontrolü için Türk Standardlar Enstitüsü (TSE) tarafndan muayene ilemlerine baland.

Ticaret Bakanl, meyve ve sebze tama srasnda oluan zayi orannn düürülmesi ve bu yolla gda enflasyonunun önlenmesi için çalma yürütüyor.

Bakanlk tarafndan getirilen, ürünlerin soutmal frigorifik araçlarda tanmas art çerçevesinde bu araçlarn belirlenen iç scaklk ve nem artlarn tamas gerekiyor. Araçlar, aranan kriterler çerçevesinde, TSE tarafndan muayene ve test edilerek belgelendirilecek.

Frigorifik araçlar için 1 Ocak 2019a kadar TSEden söz konusu belgenin alnmas gerekiyor. Bu yöndeki hazrlklarn tamamlayan TSE, söz konusu araçlara yönelik test ve belgelendirme ilemlerine balad. Araçlarn belirtilen artlara uygunluu TSE tarafndan 3 yllk periyotlarla belgelendirilecek.

Tamaclar, TSE bünyesinde 44 ilde faaliyet gösteren kontrol merkezlerine giderek, araçlarn muayene ettirebilecek.

Yaplan kontrollerle amacna uygun olmayan araçlarn kullanlmas önlenerek, ürün kalitesinin korunmas salanacak.

Aranacak artlar

Frigorifik araçlarn tamas gereken kriterler öyle:

Araçlardaki yaltml ekipmann iç ve d yüzeyinde herhangi bir ypranma, delinme veya çatlak bulunmayacak.

Kaplar kapatld zaman yaltml ekipman içine herhangi bir k sznts olmayacak.

Yaltml ekipmann iç scakln 014 derece tutabilecek mekanik cihazlar bulunacak.

Yaltml ekipmanda scaklk ve nem takip cihaz yer alacak.

çabuk bozulan gdalarn tand ATP Belgesine sahip araçlarn, soutma/stma ekipmanyla scaklk/nem takip cihaznn bulunmas durumunda bu artlar karlad kabul edilecek. Mallarn üretim yerinden snai iletmeye, üretim yerindeki toptanc haline veya tasnifleme ve ambalajlama tesisine tanmasnda kapal ya da tenteli tama araçlar kullanlabilecek.

Depolar TSE artlarna uyacak

Öte yandan, ürünlerin yer alaca souk hava depolarnda da TSE tarafndan belirlenmi standartlar aranacak. Bu depolar, mallarn bozulmasna veya kalite kaybna yol açmayacak ekilde s ve nemli ortama sahip olacak.

Gda enflasyonuna yol açan nedenler arasnda, ya meyve ve sebzede üretim sonras oluan kayplar yer alyor. Ülkedeki ya ve meyve üretiminin yüzde 2540 üretimdatmtüketim zincirinde zayi oluyor. Bu kayb önlemek için meyve ve sebzelerin üretimden sat aamasna kadar souk zincirde muhafaza edilmesi gerekiyor.

Ana Sayfaya Git