Her dairenin bir otoparkı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yerleşim yerlerinde araçların yol açtığı park ve trafik sorunlarının çözümü için hazırlanan Otopark Yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Haberler 23.02.2018 - 09:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çevre ve ehircilik Bakanlnca yerleim yerlerinde araçlarn yol açt park ve trafik sorunlarnn çözümü için otoparklara yönelik yeni düzenlemeye gidilerek binalardaki her konut için bir otopark alan ayrlmas zorunluluu getirildi.

Bakanlk tarafndan hazrlanan yeni Otopark Yönetmelii bugünkü Resmi Gazetede yaymlanarak yürürlüe girdi.

Yönetmelikle araçlarn yol açt parklanma ve trafik sorunlarnn çözümü için otopark yaplmasn gerektiren bina ve tesislerde otopark ihtiyacnn miktar, ölçü ve dier artlarnn tespit ile giderilme esaslar düzenlendi.

Bu kapsamda eski yönetmelikte yer alan her üç daireye bir otopark zorunluluu, her bir daireye bir otopark alan ayrlmas eklinde revize edildi. Ayrca belediyelerin bu sayy ihtiyaca göre artrabilmeleri saland.

Her otopark yerinin, belediyelerce bu yönde karar alnmas halinde, ait olduu bamsz bölümün eklentisi olarak tapuda belirtilebilmesi olana da getiren yeni yönetmelie göre ön bahçe genilii en az 7 metre olan parsellerde, binaya en az 2 metre mesafe brakmak kaydyla ön bahçede açk otopark yaplabilecek.

- Bahçelerin alt otopark olabilecek

Zeminin altnda kalmak kaydyla yan ve arka bahçelerin tamamnn alt, ön bahçenin de yola 3 metre mesafe kalana kadar alt tamamen otopark yaplabilir hale getirilecek.

Komu iki parselin sahiplerinin anlamas ve tapuya erh düülmesi halinde de aradaki duvar kaldrlarak bu alann geçi yolu eklinde düzenlenmesi kaydyla komu bina bahçeleri de ortak otopark olarak kullanlabilecek.

Öte yandan yeni yönetmelikle parselde mekanik otopark yaplabilmesinin önü açlrken, otopark yapm mümkün olmayan parseller için de düzenlemeye gidildi.

Bu kapsamda mekanik ve otomatik park sistemleri de kullanlmasna ramen yine de otopark tesisi mümkün olmayan yaplar ile tarihi binalar ve cephesinin darl nedeniyle asgari otopark alan tekil edilemeyen yaplar haricindeki tüm binalarda otopark bulunmas zorunlu olacak.

Otopark tekil edilemeyen bu binalara yürüyü mesafesindeki baka bir otoparktan yer gösterilmesi gerekecek, bu durum tapuya erh edilecek.

Yeni yönetmelikle otopark tekil edilememesi nedeniyle otopark bedeli alnan parsellere ise mutlak suretle binann iskanndan önce otopark yaplmas zorunluluu getirildi. Böylece otopark bedeli ödendii için otopark yapmndan imtina edilmesinin önüne geçilmi olacak.

Öte yandan otopark yaplamamas nedeniyle alnan otopark bedelinin yüzde 25inin pein ödenerek ruhsat alnmas uygulamas da yeni yönetmelikle terk edilerek, bu bedelin tamamnn ruhsat alnmadan önce ödenmesi art getirildi.

- Otopark bedelleri sosyo-ekonomik duruma göre düzenlenecek

Yönetmelikle otopark bedellerine yönelik de düzenleme yapld. Bu kapsamda belediye meclislerince kent, sosyo-ekonomik durumu gibi kriterlere göre bölgelere ayrlarak sosyo-ekonomik gelimilii düük bölgelerde otopark bedellerinde yüzde 40a kadar indirim uygulayabilecek.

Yönetmelikle, araç trafiinin ehrin merkezine yönlenmesinin engellenmesi amacyla da ulam ana planlarnda ehrin çeperlerinde ve ana toplu tama ve aktarma istasyonlarna yürüme mesafesinde park et-devam et otopark yerleri ayrlmas zorunluluu da getirildi. Bu otopark alanlarna, sadece binek tatlar, motosiklet ve bisikletler park edebilecek.

Yeni düzenlemeyle ana arter yollarn altna otopark yaplmas imkan getirilirken okullar hariç, kamu kurumlarnn bahçelerinin altna, gerekli tüm emniyet koullar salanmak, giri çk kamu kurumu giri çkndan ayr olmak ve ilgili kurumdan izin alnmak kaydyla otopark yaplabilecek.

Sanayi tesislerinde, kamu kurum ve kurulularnda, halkn toplu kullanmna açk alveri merkezlerinde, hastanelerde, otellerde, stadyum ve kapal spor tesislerinde, üniversitelerde ve düün salonlarnda otopark ihtiyacnn ise mutlak suretle parselinde ya da bunun mümkün olmamas halinde komu parselde karlanmas da yeni yönetmelikte zorunlu hale getirildi.

- Park ve meydanlarn alt da otopark olabilecek

Otopark Yönetmeliiyle park ve meydanlarn üst dokusu bozulmadan altna otopark yaplabilmesi mümkün hale gelecek. Ancak tüm otopark alanlarnn yüzde 1i bisiklet, yüzde 5i engelli ve yüzde 2si elektrikli araçlar için düzenlenecek.

Açk otoparklarn zemini su geçiren malzemeden olacak. Böylece, yamur suyunun toprakla bulumas da salanacak.

Ana Sayfaya Git