Her il'e şehir anayasası!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı ve Şehircilik Şurası Yönlendirme Kurulu Başkanı Refik Tuzcuoğlu, 3 ay sürecek şurada 81 ille ilgili şehircilikte yapılacakların anayasasının çıkarılacağını bildirdi.

Haberler 30.01.2017 - 08:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tuzcuolu, çevre ve ehircilik Bakanlnca, Türkiyenin yeni ehirleme vizyonunun gelien ve deien koullar çerçevesinde katlmc bir ekilde belirlenmesi amacyla düzenlenen ehircilik urasnda ele alnacak konulara ilikin bilgi verdi.

ehircilik urasnn çevre ve ehircilik Bakanl kurulduktan sonra ilk defa yapldna dikkati çeken Tuzcuolu, urada öncelikle ehircilikteki en temel sorunlarn masaya yatrlacan ve bunlara ilikin çözüm araylarnn deerlendirileceini söyledi.

ehirciliin önemine vurgu yapan Tuzcuolu, ehircilik noktasnda da yapmaya çaltmz ey aslnda bak açlarn bir kez daha deerlendirmek. Neredeyiz? Nereye doru gidiyoruz? Ne yapmamz gerekir? Aslnda bir anlamda bunun yeniden ayarnn yaplmas, amacmz bu. diye konutu.

Komisyonlarda izlenecek yol haritasndan bahseden Tuzcuolu, 3 ay sürecek urada, ehirlerimizde Kimlik, Planlama ve Tasarm, Kentsel Dönüüm, ehirleme, Göç ve Uyum ile ehirlemenin Yeni Vizyonunda Yerel Yönetimlerin Rolü balklar altnda 4 komisyonun çalacan anlatt.

Tuzcuolu, komisyonlarn istedikleri aralklarla toplanacaklarn belirterek, Konu balklar var ama konularn altn dolduracak olan daha birçok konu var. Bu konular kendi aralarnda taksim edecekler ve bunlarla ilgili çalmalarn sürdürecekler. Belli periyotlarla da bir araya gelecekler, belki bir kaç günlük oturumlar eklinde nihayete kadar bu i sürecek. En sonunda toplanan malumatlarn hepsini derleyip, toplayp buradan bir ana fikir çkaracaz. Bu ana fikri de kamuoyuyla paylaacaz. ifadelerini kulland.

Komisyonlar 3 ay süresince çok hummal bir çalmann beklediini ifade eden Tuzcuolu, sözlerini öyle sürdürdü:

Hem belediyelerimize hem çevre ve ehircilik Bakanlmza hem de ehircilikle ilgisi alakas olan bütün kamu kurum ve kurulularna yaplacak çalma aslnda bir vizyon getirecek, bir perspektif sunacak. Bu zannediyorum son derece faydal olur, yolumuzu aydnlatacak bir fener olur. Ne yaptk, ne yapyoruz? anlamnda çok güzel bir analiz ortaya çkm olur ve biz gelecee, ehircilik noktasnda çok daha salam admlarla yürümü oluruz. Ksaca uradan 81 ille alakal ne yaplacann anayasas ortaya çkacak. Her bir ilde ne yapacamzla ilgili bir aratrma deil ama her bir ilde hangi kriterleri uygulayarak ehircilikte yol alabiliriz, bu deerlendirilecek.

- Öncelik kentsel dönüüm

ehircilik urasnda tartlacak konularn her birinin önem tadn dile getiren Tuzcuolu, terazide ar gelen öncelikli konunun kentsel dönüüm olduunu bildirdi.

Tuzcuolu, 1990l yllara kadar gelen ehircilik seyrinin, gecekondu, çarpk yaplama ve salksz konutlardan olutuunu aktararak, Dolaysyla bunun yenilenmesi gerekiyor. Bunu yaparken hangi usul ve esaslara göre yapacaz? Orada diyoruz ki, biz kentsel dönüümle ehirlerimizi modernize ederken ayn zamanda yerel bir bak açs, yerel bir mimari, bu topraklarn tam olduu ruh da bu yapya yanssn istiyoruz. Bu zor bir i, tabiri caizse yeni bir içtihat ehircilik noktasnda. deerlendirmesini yapt.

Ana Sayfaya Git