Herkese 300 koyun yok!

"Bir yanlış anlaşılma oldu, 'sanki herkese dağıtacağız gibi.' Hayvan vereceğimiz çiftçinin merası ve ahırı olacak, aynı zamanda bu işi yapan kişi olacak. 300 koyunluk ahırı vardır ama 100 koyunu var, biz bunu 300'e tamamlayacağız, 50 tane vardır biz bunu da 300'e tamamlayacağız"

Haberler 26.02.2018 - 09:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gda, Tarm ve Hayvanclk Bakan Ahmet Eref Fakbaba, 300 koyun projesinin kimi çevrelerce yanl anlaldn belirterek, Hayvan vereceimiz çiftçinin meras ve ahr olacak, ayn zamanda bu ii yapan kii olacak. 300 koyunluk ahr vardr ama 100 koyunu var, biz bunu 300e tamamlayacaz, 50 tane vardr biz bunu da 300e tamamlayacaz. dedi.

Bakan Fakbaba, Türkiyenin gda, tarm ve hayvanclkta daha iyi yerlere gelmesi için çalma yürüttüklerini söyledi.

Önceki bakanlarn da bu anlamda güzel ilere imza attn vurgulayan Fakbaba, özellikle et ithalatn önleme noktasnda ciddi projeler gelitirdiklerini, bunun sonunda da et ihraç eden bir ülke konumuna geleceklerini ifade etti.

Ahmet Eref Fakbaba, söz verdikleri gibi et fiyatlarn düürdüklerini anmsatarak, bundan sonra bu iin çok daha iyi olacana inandn aktard.

Türkiyenin çok büyük bir ülke olduunu ve tüm sorunlarn üstesinden gelebileceini anlatan Fakbaba, Bir ie baladnzda baz aksaklklar da oluyor. Bizim yaptmz iler inallah balar ve baladndan iyi devam eder. Bu mesaj önemli. Hakikaten et fiyatlar dümütür, biz olaylar takip ediyoruz, nerede eksikliimiz var görüyoruz ve onlar düzeltmek için çalyoruz. diye konutu.

- 500 bin anaç koyun datacaz

Bakan Fakbaba, Tarm letmeleri Genel Müdürlüünce (TGEM) sözleme imzalanacak yetitiricilere 300 küçükba hayvan satn kapsayan projenin sektöre olumlu yansdn belirterek, unlar kaydetti:

Biz göreve geldiimizde, Biz neden et ithal eder durumdayz?, 2010 ylndan beri bu ilerle urayoruz niye bunu azaltamyoruz, sorularna cevap aradk. Esasnda sorun burada, biz besi ithalat yapyoruz, 6 ayda besliyoruz ve satyoruz ama bu problemi halletmiyor. imdi karkas alyoruz onu parçalayp marketlere gönderiyoruz ama bu da bir çözüm deil. Burada o zaman baka bir eksiklik var. Nedir, anaç eksiklii var hem küçükbata hem de büyükbata var. Onun için sayn Cumhurbakanmz çok önemli proje açklad. Ne dedi, 500 bin anaç koyun datacaz. Bu, çok önemli.

- Bu ile uraanlar yararlanabilecek

Projeyle ilgili detaylarn baz çevrelerce farkl anlaldna iaret eden Fakbaba, sözlerini öyle sürdürdü:

Bir yanl anlalma oldu, sanki herkese datacaz gibi. Oysa ben 300 deil, 250 de alsam bakamayacam. Buna mecburen ya satacam veya hayvanlar telef olacak. Onun için hayvan vereceimiz çiftçinin meras ve ahr olacak ve ayn zamanda bu ii yapan kii olacak. 300 koyunluk ahr vardr ama 100 koyunu var biz bunu 300e tamamlayacaz, 50 tane vardr biz bunu da 300e tamamlayacaz. Yani ne kadar varsa 300e kadar tamamlayacaz, asgari ücretini, maan vereceiz, sigortasn yapacaz. Veterinerlik hizmetlerini, yemini vereceiz. Bu aileleri Gda, Tarm ve Hayvanclk Bakanl olarak kendi ailemiz gibi alyoruz, sözlemeli ailemiz diyoruz ki siz alacaksnz ve alm garantisi bizden, hayvanlar sigortalyoruz, yeter ki siz çaln, yeter ki siz daha fazla hayvan üretin. Emin olun 500 bin anaç koyun 5 yl sonra 5 milyon ediyor ve bu 500 bin her yl devam edecek ve bunun yan sra 250 bin düve vereceiz. Bunlar yarn bizim ihtiyacmz karlayacak.

- Hayvanclk gelitirilecek

Söz konusu projeyi Ziraat Bankas, TGEM, Tarm Kredi Kooperatifleri ile Gda, Tarm ve Hayvanclk Bakanlnn koordinesinde yürüteceklerini anlatan Fakbaba, el ele vererek Türkiyede hayvancl iyi bir noktaya getireceklerine deindi.

Ahmet Eref Fakbaba, burada önemli konunun, sorunun çözümüne odaklanmak olduuna dikkati çekerek, Et ithal etmemizin esas nedeni anann azldr, biz anay nasl çoaltrz onun hesaplarn yapyoruz. TGEM ile de farkl bir ekilde damzlk konusunda çalmalarmz olacak. eklinde konutu.

Gda, Tarm ve Hayvanclk Bakan Fakbaba, tarm ve hayvanclkta dünyada ilk bee girmeye çalacaklarn sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git