Herkesi ilgilendiriyor! 800 lira cebinizde kalacak...

Milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor. Kullandığımız enerjinin yüzde 80'i ısınma ve soğutma için harcanıyor ancak ısı yalıtımı olmadığı için yarısı boşa gidiyor. Yalıtımla büyük bir tasarruf sağlamak mümkün. Eğer doğru işçilikle ısı yalıtımı yaptırılırsa maliyetler düşer; yılda 750-800 lira cebinizde kalır. Aynı zamanda Türkiye’de tüm konutların 1 Ocak 2020 tarihi itibarıyla ‘Enerji Kimlik Belgesi’ alması zorunlu hale getirildi. Bu nedenle ev alırken bu belgeyi mutlaka sorgulamanızda fayda var.

Haberler 15.08.2020 - 01:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Evlerde kullanlan enerjinin yüzde 80i stma ve soutma için harcanyor. Bu enerjinin yars da s yaltm olmad için boa gidiyor. Yaltm (mantolama) sadece souk havalarda deil, yazn kavurucu scanda da enerji maliyetlerinde önemli tasarruf salyor. Üstelik, sadece binalarn yaltmyla ülke ekonomisine 9 milyar dolarlk katk sunmak mümkün!

YARISI SRAF EDLYOR

Türkiyede kullanlan enerjinin yüzde 74ü ithal ediliyor. 2018de yaklak 43 milyar dolar olarak gerçekleen Türkiyenin enerji ithalat, 2019da yüzde 4.2 azalarak 41.2 milyar dolara dütü. Türkiyede enerjinin en fazla tüketildii alanlarn banda ise binalar geliyor. Binalarda tüketilen enerjinin de yaklak yüzde 80i stma-soutma için harcanyor. Kn doalgaz, yazn ise elektrik... Binada s yaltm yoksa, enerjinin yaklak yars israf oluyor.

SERNLERKEN DE KORUYOR

Souk havalarda ihtiyaç duyulduuyla ilgili genel bir anlay olsa da yaltm, serinlemek için kullanlan cihazlarn (klima gibi) harcad elektrii de direkt etkiliyor. Avrupa standartlarna uygun CE iaretli ürünlerle yaplan yaltm, bu anlamda hem doalgaz hem de elektrik tüketimini önemli ölçüde azaltyor. Yaltmla stma amacyla harcanan enerjiden yüzde 50, soutma kaynakl elektrik tüketiminden de yüzde 25-30 tasarruf salamak mümkün.

MALYETLER DÜER

Is Su Ses ve Yangn Yaltmclar Dernei (ZODER) Yönetim Kurulu Bakan Levent Gökçenin verdii bilgiye göre; 2019da doalgaz tüketiminin 14.5 milyar metreküpü konutlarda gerçekleti. Hane ba ortalama doalgaz tüketimi 950- 1.000 metreküp oldu. Geçen yl snma amaçl doalgaz kullanan tüketiciler, yllk 1.500-1.700 liralk fatura ödedi. Doru kalnlkta malzeme seçimi ve doru içilikle s yaltm yaptran ise bu maliyetleri yar yarya (750-800 lira) düürebilir.

2-3 YILDA KENDN AMORT EDYOR

Yeni yaplan bir binada s yaltmnn maliyeti, toplam maliyetin yüzde 1 ila 3ü kadar. 100 metrekarelik bir konutu olan vatandaa yaltm uygulamasnn maliyeti, binann özellikleri, dairenin cephe says ve hangi s yaltm levhasnn uygulanaca gibi unsurlara göre 7 bin lira ile 8 bin 500 lira arasnda deiiyor.

Yaltm uygulamalar ile stma ve soutma amaçl enerji ihtiyaçlar azalaca için daha düük kapasiteli stma ve soutma sistemleriyle ihtiyacn karlanmas mümkün oluyor. Bu durum ilk yatrm maliyetini azaltt gibi daha az enerji kullanm salyor. Hem ilk yatrm hem de bu sürede doalgaz ve elektrikten salanan tasarrufla s yaltm, kendini 2 ila 5 ylda amorti ediyor.

DORU MALZEME DORU USTA

Is yaltmnda doru malzeme seçimi ve uygulama önemli. Bunun için vatandalar, yaptracaklar uygulamalarda CE belgesi ve IZODERe üye kurulularn denetime tabi tutularak alabildikleri IZODER Kalite Onay Sertifikasna (IKOS) sahip ürünler kullanlmasn talep etmeli. Ayrca uygulayc firmalarn Mesleki Yeterlilik Sertifikas bulunan ustalarla çalp çalmadklar sorgulanmal.

HANG AYLARDA YAPILMALI?

Is yaltm uygulamalar ilkbahar, yaz ve sonbahar mevsimleri içinde yan olmad tüm dönemlerde yaplabiliyor. Yan olmas halinde de özel önlemler alnarak uygulamalara devam edilebiliyor. Orta büyüklükte bir apartman yapsnda iskele kurulumu ile balayan süreç, hava koullarnda (ya gibi) herhangi bir sorunla karlalmazsa uygun sayda ekiple, 1 ayda sonuçlandrlyor.

1 OCAK TBARIYLA ZORUNLU

Binalarda Enerji Performans Yönetmelii ile Türkiyede tüm konutlarn 1 Ocak 2020 tarihi itibaryla Enerji Kimlik Belgesi almas zorunlu hale getirildi. Yeni binalarn iskan alabilmesi için en az C snf Enerji Kimlik Belgesi almalar gerekiyor. Binalarn ne kadar enerji harcadn gösteren belge, ayn zamanda snfn da belirliyor. Enerji snf A-G arasnda deiiyor. A en verimliyi ifade ediyor. Ev alrken mutlaka bu belgeyi de sorgulayn. Belge yoksa mülk sahibinden almasn talep edin.

300 BN KONUTLA 425 MLYON LRA KR

çevre ve ehircilik Bakanlnn açklad yeni eylem plan çerçevesinde, her yl 300 bin konutun mevcut mevzuatlara uygun olarak yaltlmas durumunda salanacak yllk enerji tasarrufu, yaklak olarak stma için 97.5 milyon metreküp doalgaz ve soutma için yaklak 314 milyon kilovatsaat elektrik enerjisine karlk geliyor.

Istma ve soutma birlikte deerlendirildiinde elde edilecek tasarruf miktar, yaklak 220 bin ton edeeri petrol seviyesinde. Bu da ylda 425 milyon lira verimlilik anlamna geliyor. Dolaysyla 5 yllk bir süre içerisinde 6 milyar lirann üzerinde tasarruf söz konusu.

EVN DEER DE YÜZDE 15 ARTIYOR

Is yaltmnn evin deerini yüzde 15 artrdna dikkat çeken Yaplarda Enerji Verimlilii Dernei (VERIMDER) Bakan çada Korkmaz ise bu konuda unlar söyledi: Örnein tüketicinin satn ald 500 bin liralk konuta ortalama 7.500 liralk s yaltm uygulamas yapld takdirde deer art 75 bin liraya çkyor. Tüketici s yaltm için harcad maliyetin 10 katn, konut deer art olarak geri kazanyor.

Ana Sayfaya Git