Hesap 107 milyar!

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan: "Kur korumalı Türk lirası mevduat hesabı 24 Aralık itibarıyla 28,2 milyar lirayken, 7 Ocak Cuma akşamı itibarıyla 107,6 milyar liraya yükseldi. Buradan da vatandaşımızın kur korumalı Türk lirası mevduat hesabına aşırı ilgi gösterdiğini görebiliyoruz"

Haberler 11.01.2022 - 11:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

STANBUL - Hazine ve Maliye Bakan Yardmcs Mahmut Gürcan, Kur korumal Türk liras mevduat hesab 24 Aralk itibaryla 28,2 milyar lirayken, 7 Ocak Cuma akam itibaryla 107,6 milyar liraya yükseldi. Buradan da vatandamzn kur korumal Türk liras mevduat hesabna ar ilgi gösterdiini görebiliyoruz. dedi.

AK Parti stanbul l Bakanl Ekonomi leri Birimince stanbulun 39 ilçesinde düzenlenen Ekonomi Bulumalar toplants, Baclardaki buluma ile devam etti.

Hazine ve Maliye Bakan Yardmcs Gürcann katklar ve sunumuyla, AK Parti stanbul l Bakan Yardmcs Ekonomi leri Birimi Bakan Gyaseddin Gergin bakanlnda gerçekletirilen toplantya Baclar Belediye Bakan Lokman çarc, AK Parti Baclar lçe Bakan Rüstem Tüysüz, i insanlar ve sanayiciler katld.

Toplantda konuan Mahmut Gürcan, 2003-2020 döneminde küresel ekonominin ortalama yüzde 3,4 büyürken, Türkiye ekonomisinin yüzde 5,2 büyüme baars kaydettiini söyledi.

Gürcan, 2020de Kovid-19 salgn nedeniyle küresel ekonominin yüzde 3,1 daraldn, Türkiye ekonomisinin yüzde 1,8 büyüme gerçekletirdiini hatrlatt.

stihdamda salgnn etkisi ile yaanan kayplarn atlan admlarla telafi edildiini vurgulayan Gürcan, isizlik orannn daha da gerilemesi için çaba sarf edeceklerini söyledi.

Fiyatlama davranlarndaki bozukluun etkisiyle yükselmekte olan enflasyonu kalc olarak düürmenin önceliklerinden biri olduunu vurgulayan Gürcan, salgn döneminde atlan admlarla 125,6 milyar liralk kamu gelirinden vazgeçildiini, bunun da enflasyona katk saladn kaydetti.

- Kurulan irket says artt

Mahmut Gürcan, karlksz çek orannn 2017de yüzde 2,5 ve 2018de yüzde 2,8 olduunu, 2021de ise yüzde 1e kadar gerilediini bildirdi.

2021 ylnda kurulan irket saysnn arttn, kapanan irket saysnn ise snrl düzeyde art gösterdiini aktaran Gürcan, Bu konuda muhalefet birçok irketin battn iddia ediyor olsa da burada tablo çok net. 2020 ylnda 102 bin civarnda irket kurulmu, 15 bin 900 civarnda irket kapatlm. Bu, 2021in ocak-kasm ayna baktmzda açlan irket says yüzde 7,6 artmtr. Yani 99 bin 900 yeni irket açlm, 13 bin 400 civarnda irket kapanmtr. eklinde konutu.

Körfez sermayesi bata olmak üzere, çeitli yatrm ve finans i birlikleri yaptklarn anlatan Gürcan, son dönemde sadece 2 ülke ile yaplan yatrm anlamasnn 30 milyar dolarlk hacme sahip olduunu kaydetti.

Gürcan, Kanal stanbul projesi ile boaz trafiinin rahatlayacan ve gemi geçilerinin hzlanacan belirterek, 15 milyar dolara mal olacak yatrmla 500 bin kiiye istihdam ve ekonomiye 28 milyar dolarlk katk salanacan söyledi.

Talep artlar, arz kstlar ve iklimsel etkiler nedeniyle enerji fiyatlarnn tüm dünyada fahi oranlarda arttn aktaran Gürcan, S P Enerji Fiyat Endeksi ylbana göre yüzde 70,7 artmtr. Benzer ekilde Brent petrolün varil fiyat yüzde 65 artla 84 dolar seviyesine yükselmitir. Avrupada ylbana göre doal gaz fiyatlar 5 kat, kömür fiyatlar da 3 kat artmtr. Ülkemiz de bu gelimelerden daha kstl da olsa etkilendi. dedi.

- Kur korumal TL mevduat hesab

Hazine ve Maliye Bakan Yardmcs Gürcan, Yeni Ekonomi Modelinin önemine iaret ederek, modelle makroekonomik istikrarn salanacan söyledi.

Yüksek katma deerli yatrmlar tevik ettiklerini belirten Gürcan, üretimi, ihracat, istihdam artracaklarn, cari açk sorununu kalc çözeceklerini vurgulad.

Döviz getirisine Türk liras varlklarla ulalabilmesini salayacak yeni arac devreye aldklarn anmsatan Gürcan, bu kapsamda atlan admlar anlatt. Kur korumal mevduat uygulamasna katlm bankalarnn da dahil olduunu belirten Gürcan, unlar kaydetti:

Uygulamann henüz banda olmamza ramen vatandamzn çok ciddi bir teveccühünü görüyoruz. Kur korumal Türk liras mevduat hesab 24 Aralk itibaryla 28,2 milyar lirayken, 7 Ocak Cuma akam itibaryla 107,6 milyar liraya yükseldi. Buradan da vatandamzn kur korumal Türk liras mevduat hesabna ar ilgi gösterdiini görebiliyoruz. Bu da sistemin ne kadar baarl olduunu gösteriyor.

Yastk altndaki altnlarn finansal sisteme aktarlmas yönünde çalmalar olduunu anlatan Gürcan, yaknda zamanda gelire endeksli senetleri ihraç etmek ve öncelikli sektör kredilendirme programn hayata geçirmek ile katma deer vergisinde sadelemeye gitmek gibi aksiyon admlar atacaklarn bildirdi.

Ana Sayfaya Git