Hevsel üreticisi, pazar yeri istiyor

Diyarbakır’da, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde bulunan, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin sebze ve meyve ihtiyacının bir kısmının karşılandığı Hevsel Bahçeleri'ndeki üreticiler, yakınlarında pazar yeri istiyor.

Haberler 19.08.2020 - 01:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda UNESCO Dünya Kültür Miras Listesinde yer alan ve Dicle Nehri kysnda bulunan Hevsel Bahçelerinde yüzlerce yldr sebze ve meyve yetitiriliyor. Güneydou Anadolu Bölgesinin sebze ve meyve ihtiyacnn bir ksmnn karland bahçelerde üretim yapan çiftçiler, organik olarak yetitirdikleri ürünleri sebze meyve haline götürdüklerinde zarar ettiklerini dile getirerek, bahçelere yakn pazar yeri kurulmasn istedi.

Kavun, karpuz, domates, patlcan, biber, gibi sebzelerin yan sra eftali, erik, elma, kays, üzüm gibi meyvelerin de yetitirildii Hevsel Bahçelerinde çiftçilik yapan Hatip Erim, vatandan özellikle meyvelere rabet ettiini söyledi.

SATI YAPACAK SABT YERMZ YOK

Sabit yerleri olmad için hem kendilerinin hem de vatandan madur olduunu savunan Erim, Bunlar satacak pazar yerimiz yok. En azndan surlarn yaknnda veya Hevsel Bahçelerine yakn yerde bize pazar yeri yapsnlar ki biz bu yerli mal orada tüketebilelim. Ürünlerimiz yüzde 100 organiktir. Herhangi bir ilaçlama yok. imdi git manavda, herhangi bir markette bu eriin aynsn al, sana bu tad vermez. Tadnn böyle olmasnn sebebi organik yetimesidir. Diyarbakrda bu organik meyve sebzenin de müterisi var. Bunun nerede satldn bilseler gelirler ama bizim satacak sabit yerimiz yok. Caddelerde satmaya kalksan zabta brakmaz.

Sebzemeyve haline gönderdiimiz zaman bizi kurtarmaz. Mesela adamn 3 kasa domatesi, 2 torba patlcan var. Bunu hale sepetli motosikletle gönderdii zaman 50 TL nakliyesi var, bunun art komisyonu var, hamall var. Dolaysyla o üreticiye bir ey kalmaz ama yakn bir yer olduu zaman adam eeine de bindirir, srtna da alr götürür ve satabilir. Bir de sat sabit yeri olduu zaman daha fazla üretilir. çünkü sen alnnn teriyle kazandn eyin hakkn alrsan, daha fazlasn üretirsin diye konutu.

Ana Sayfaya Git