Hibe destekleri

İŞKUR, hibe desteği ve istihdam olanaklarıyla engellilere destek veriyor.

Haberler 03.12.2021 - 10:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HABER MERKEZ

Türkiye Kurumu (KUR) son 7 ylda 3 bin 198 engelli giriimcinin, yaklak 150 milyon lira hibe destei ile kendi iini kurmasna, son 19 ylda ise 415 bin 577 engellinin ie yerlemesine araclk etti.

çalma ve Sosyal Güvenlik Bakanlndan alnan bilgiye göre, engelli istihdam ve giriimciliinin artrlmas için 2014ten bu yana KUR araclyla salanan engelli hibe destei sürüyor.

Bu kapsamda kendi iini kurmak isteyen engelli giriimcilere 65 bin liraya kadar destek salanyor.

Projeyle son 7 ylda 3 bin 198 engelli vatandaa yaklak 150 milyon lira hibe verildi.

Söz konusu destei almak isteyen engelliler, www.iskur.gov.tr internet sitesindeki bavuru rehberi dorultusunda e-Devletten bavuruda bulunabiliyor.

2022de verilecek hibe destei için yaplacak bavurularda son tarih güncellendi. Daha önce 3 Aralk olarak açklanan son bavuru günü 17 Aralka uzatld.

- Engellilerin ie girmelerine arac olundu

Hibe desteinin yan sra engellilerin istihdam edilebilirliklerini artrmak amacyla KUR koordinasyonunda birçok çalma da yürütüldü.

Yürütülen çalmalar sayesinde son 19 ylda 415 bin 577 engellinin ie yerlemesine araclk edildi.

2012den bu yl ekim ay sonuna kadar 62 bin 206 engelli vatanda, düzenlenen kurs ve programlardan yararlandrld.

Gerek aldklar kurs ve katldklar programlarla gerek verilen danmanlk hizmetleriyle engellilerin i hayatna daha hazr halde girmelerine imkan saland.

KUR bünyesinde yürütülen i ve meslek danmanl hizmetleriyle 2012den bu yl ekim ay sonuna kadar 902 bin 901 engelli bireyle 1 milyon 925 bin 103 bireysel görüme gerçekletirildi.

Engellilere yönelik younlatrlm i ve meslek danmanl hizmetinin sunulduu i kulüplerinde verilen eitimlerle bir yandan vatandalarn kendilerini tanmalar salanrken dier yandan i arama becerilerinin gelimesine destek olunuyor.

- Her engellinin bir i koçu bulunuyor

KURun, engellilerin istihdama kazandrlmasna öncülük amacyla hayata geçirdii dier bir proje ise engelli i koçluu.

Bu amaçla 2018de hayata geçirilen ve gelimi pek çok ülkede de uygulanan destekli istihdam modeli yani engelli i koçluu uygulamas, modern ve maliyet etkin yöntem olarak kabul ediliyor.

51 ilde 73 birimde sunulan hizmetle, engelli vatandalarn toplumsal bütünlemelerine yardmc olmak, onlar çalma hayatna katarak sosyallemelerini ve üretim sürecine katk sunmalarn kolaylatrmak, engelli istihdamn kalc bir ekilde artrmak hedefleniyor.

Dier engel türlerine göre i gücüne katlmas daha zor olan zihinsel veya ruhsal engellilerin özel durumlar da dikkate alnyor.

Bu dorultuda kurulan korumal i yerleri ile salanan destek kapsamnda, bugüne kadar 19 korumal i yeri projesi desteklendi.

Ana Sayfaya Git