Hibeler dağıtıldı

Ticaret Bakanlığı, Kooperatiflerin Desteklenmesi (KOOP-DES) Programı kapsamında ilk etapta alınan başvurularda yaptığı değerlendirmeler sonucu, 11 ilden 54 kadın kooperatifinin, toplam bedeli yaklaşık 7,3 milyon lira olan projelerinden 5,4 milyon lirasının hibe desteği olarak karşılanmasına karar verdi.

Haberler 09.09.2020 - 10:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ticaret Bakan Ruhsar Pekcan, Türkiyede kooperatifçiliin gelitirilmesi ve yaygnlatrlmas hedefi çerçevesinde ülke kooperatifçiliinin ihtiyaçlarn göz önünde bulundurarak KOOP-DES Programn hayata geçirdiklerini açklamt. Bu kapsamda ilk hibeler datld.

AA muhabirinin Ticaret Bakanlndan ald bilgiye göre, Bakanlk, KOOP-DES kapsamnda kooperatiflerin bavurularn 15 Temmuz 2020 itibaryla kabul etmeye balad.

lk etapta yaplan deerlendirmeler sonucu, 11 ilden 54 kadn kooperatifinin, toplam bedeli 7,3 milyon lira olan projelerinden 5,4 milyon lirasnn Ticaret Bakanlnca hibe destei olarak karlanmasna karar verildi.

Verilen destekler büyük oranda makine ve ekipman almna yönelik oldu. Bu kapsamda Tokattan 14, Adanadan 7, Antalyadan 7, Ispartadan 7, Hataydan 5, Eskiehirden 4, stanbuldan 3, zmirden 3, Ankaradan 2, Nevehirden 1, Boludan 1 olmak üzere ortaklarnn çounluunu kadnlarn oluturduu ve kadn emeini deerlendirme amac güden kooperatiflerin, amaç faaliyet konularna uygun üretim ve istihdama katk salayacak projeleri hibe destei almaya hak kazand.

Bakanlk, daha çok kooperatifin programdan faydalanarak yatrmlarn hayata geçirmeleri için gelen bavurular almaya devam edecek.

- Kadn kooperatiflerine proje tutarlarnn yüzde 90 hibe olarak veriliyor

Programla kooperatiflerin kurumsal kapasitelerini güçlendirerek toplumun geni kesimlerini üretim ve tüketim zinciri içinde aktif ekonomik aktörler haline getirmek ve vatandalarn ekonomik ve sosyal refahn artrmak hedefleniyor.

Kadnlar ekonominin her alannda aktif haline getirmek için çalmalarn sürdüren Bakanlk, kadn kooperatiflerinin de tarmdan hizmete, imalattan sanayi sektörüne kadar pek çok alanda artan bir ekilde faaliyet göstermelerini, iç ve d piyasalarda yer almalarn destekliyor.

Bu dorultuda, KOOP-DES çerçevesinde ilk uygulama olarak ortaklarnn çounluunu kadnlarn oluturduu ve kadn emeini deerlendirme amac güden kooperatiflerin makine veya ekipmanla ilgili mal almlarna, ortaklarnn en az yüzde 90n kadnlarn oluturduu kooperatiflerin iletecekleri yal ve engelli bakm merkezleri ile çocuk kulüpleri, kre ve gündüz bakm evlerinin demirba eya niteliindeki yatrm mal almlarna, ürettikleri ürünlerin tantm ve pazarlanmasna ilikin sergi ve fuar katlmlarna yönelik hizmet almlarna, projelerine ilikin nitelikli personel istihdamlarna destek salanyor.

Proje tutarlarnn kalknmada öncelikli yörelerde yüzde 75i, dier bölgelerde yüzde 50si ve kalknmada öncelikli yöre art aranmakszn ortaklarnn en az yüzde 90n kadnlarn oluturduu kooperatiflerde de yüzde 75i Ticaret Bakanlnca hibe olarak karlanyor.

Ana Sayfaya Git