Hiçbir alanda vergi kaçırılmasına tahammülümüz yok

Maliye Bakanı Naci Ağbal, evlerde ve sanayide kullanılan LPG’nin ÖTV’si otogaza göre düşük olduğu için bazı kişilerin tüpgaz olarak aldığı LPG’yi otogaz olarak sattıklarını ve bunun da vergi kaybına neden olduğunu belirterek, "Kimse LPG üzerinden vergi kaybına neden olamayacak" dedi.

Haberler 30.07.2017 - 09:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakan Abal, AA muhabirine yapt açklamada, dünkü Resmi Gazetede hem akaryakt sektörünü hem de ihracatçlar ilgilendiren çok önemli iki Bakanlar Kurulu karar yaymlandn hatrlatt.

Söz konusu kararlarla bir yandan LPGdeki ÖTV kaybnn önüne geçilirken vatandan maliyetinin yükseltilmediini bir yandan da ihracatçya önemli bir destek daha verdiklerini vurgulayan Abal, Hiçbir alanda vergi kaçrlmasna tahammülümüz yok. Bir yandan bu kaçaklar engelleyeceiz ama bir yandan da vatandamza, sanayicimize destek olmaya devam edeceiz diye konutu.

LPG ile ilgili alnan kararn detaylarn anlatan Abal, unlar kaydetti:

Düne kadar motorlu tatlarn kulland otogazlarla, evde ve sanayide kullanlan tüpgazn KDV oranlar ayn, ÖTVleri farklyd. Evlerde ve sanayide kullanlan LPGnin ÖTVsi, otogaza göre düük olduu için baz kiiler tüpgaz olarak ald LPGyi otogaz olarak satyorlard ve bu da vergi kaybna neden oluyordu. Yaptmz düzenleme ile her iki ürünün ÖTVsini birbirine eitledik. Ancak unu vurgulamak isterim ki bu düzenleme hiçbir ekilde evlerde, mutfaklarmzda kullandmz ve sanayide kullanlan gazn fiyatn artrmayacak.

Artrmasn diye tüpgazdaki KDVyi yüzde 18den 8e düürdük. Bu sayede evlerde ve sanayide kullanlan gazn fiyatnda vergiden kaynakl bir art olmayacak ama kimse de LPG üzerinden vergi kaybna neden olamayacak. Düzenleme, 1 Austostan itibaren yürürlüe girecek.

HRACATçILARIMIZI DESTEKLEMEYE DEVAM EDYORUZ

Maliye Bakan Naci Abal, dier bir kararla da ihracatçlara verilen destei biraz daha artrdklarn söyledi.

Gerek tevikler gerekse de mevzuat eliyle her alanda ihracatçy desteklediklerini belirten Abal, Daha önce yaptmz bir düzenleme ile ihraç mal tayan trlara yurt dna çkarken 550 deil, 900 litre akaryakt ÖTV ve KDVsiz alabilme imkan getirmitik ancak bu uygulamann geçerli olduu snr kaplar snrlyd. imdi bu Bakanlar Kurulu karar ile bu kaplarn saysn artrdk. Bu da tama maliyetlerini önemli oranda düürecek. dedi.

Bakan Abal, ihraç mal tayan trlarn ÖTV ve KDVsiz akaryakt alabilecei snr kaplarnda ilgili artlar tayan akaryakt istasyonlar yok ise bir an önce kurulacan belirterek, u anda birçok kapmzda gerekli artlar tayan istasyonlarmz zaten var. Olmayanlarda da istasyonlar derhal kurulacak ve genel güvenlik önlemleri alnacak. Böylece ihracatçmz bu kaplardan da ÖTV ve KDVsiz akaryakt alabilecek. diye konutu.

ÖTV ve KDVsiz akaryakt alnabilecek kaplara ilikin de bilgi veren Abal, u anda stanbul, Mersin, Ar, çanakkale, zmir çeme, Edirne ve Tekirdadaki kaplarmzda bu imkan sunuluyor. Bakanlar Kurulu karar ile Ardahan, Idr, Van, Artvin, zmir Alsancak, Kocaeli, Giresun, Hatay, Sakarya, Samsun, Trabzon, Yalova ve Zonguldaktaki snr kaplarmzda da ihraç mal tayan trlarmza ÖTV ve KDVsiz akaryakt alma imkan sunacaz. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git