Hidrolik çatlatma!

Hidrolik çatlatma tekniğinin yaygınlaşması, Türkiye'nin petrol ve doğal gaz ithalatının yıllar içinde düşmesine, enerji faturasının azalmasına olanak sağlayacak

Haberler 09.10.2019 - 10:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyenin ham petrol üretiminde hidrolik çatlatma dönemine balamas, daha önce ulalamayan petrol ve doal gaz rezervlerinde üretime geçmesini salarken, enerji tüketiminde de da bamlln azalmasna yardmc olacak.

Türkiye Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, hafta sonu yapt açklamada, Diyarbakrda ilk defa hidrolik çatlatma yöntemiyle ticari petrol üretimine balandn açklam ve bu tekniin daha da yaygnlatrarak yeni kuyular açlacan bildirmiti.

ABDyi 10 yl içinde dünyann en büyük ham petrol ve doal gaz üreticisi konumuna getiren hidrolik çatlatma tekniinin Türkiyede uygulanmaya balamas ve yaygnlamas, petrol ve doal gaz ithalatnn yllar içinde dümesine ve Türkiyenin enerji faturasnn azalmasna olanak salayacak.

BPnin 2019 Dünya Enerji statistik Görünümü Raporuna göre, 2017 ve 2018 yllarnda Türkiyenin günlük ortalama petrol tüketimi yaklak 1 milyon varil seviyesinde gerçekleti. Türkiye Petrolleri Anonim Ortakl (TPAO) verilerine göre, 2017de Türkiyenin günlük ortalama petrol üretimi ise yaklak 49 bin varil oldu.

Türkiyenin hidrolik çatlatma ile hidrokarbon üretiminde baarl olmas halinde, petrol ve doal gaz ithalat faturasnda büyük bir düü gündeme gelebilecek.

- Eski kuyularda yeniden üretim

Amerikan Petrol Enstitüsüne (API) göre, yerin altna basnçl su ve kimyasallarn yüksek basnçla gönderilmesiyle uygulanan hidrolik çatlatma ve yatay sondaj teknikleri, derinlerdeki kaya formasyonlarnn içinde skm halde bulunan kaya petrolü ve kaya gazn yer yüzüne çkarmak amacyla kullanlyor.

Hidrolik çatlatmann daha önce ulalamayan petrol ve doal gaz rezervlerinde üretime geçilmesine olanak saladna iaret eden API, bu yöntemin eski petrol ve doal gaz kuyularnda yeniden üretim yaplmasna da yardmc olacan belirtiyor.

Ayrca, hidrolik çatlatma tekniinin verimli kullanlmas durumunda, allm (konvansiyonel) petrol üretim tekniklerine kyasla çok daha ucuza petrol ve doal gaz üretilebiliyor.

Son 5 ylda Kanadal Valeura irketinin Trakyada hidrolik çatlatma, yatay sondaj ve 3-boyutlu sismik arama tekniklerini kullanarak bölgede doal gaz üretimine hz vermesi buna örnek tekil ediyor.

- ABDyi zirveye çkard

Söz konusu teknikler sayesinde kaya petrolü ve kaya gaz üretimini yllar içinde hzla artran ABD, geçen yl Suudi Arabistan ve Rusyay geçerek dünyann en büyük ham petrol üreticisi konumuna yükseldi.

ABDde hidrolik çatlatma teknii ilk defa yaygn ve sistemli biçimde 2008de kullanlmaya balandnda ülkenin ham petrol üretimi günlük ortalama 5 milyon varil seviyesindeydi.

ABD Enerji Enformasyon daresi (EIA) verilerine göre, hidrolik çatlatma sayesinde ABDnin günlük ortalama ham petrol üretimi 2010da 5,48 milyon varile, 2012de 6,5 milyon varile, 2014te 8,8 milyon varile, geçen yl ise 11 milyon varile trmanarak son 10 ylda iki katna çkt.

Hidrolik çatlatma yöntemiyle ABDnin 10 yl içinde ham petrol üretimini hzla artrmas, petrol ithalatn da düürdü. EIA verilerine göre, günlük ortalama ham petrol ithalat 2008de 9,8 milyon varil olan ABDde bu miktar 2014te 7,3 milyon varile kadar geriledi ve söz konusu yllar arasnda yüzde 25 düü gösterdi.

Ayrca, BPnin 2019 Dünya Enerji statistik Görünümü Raporu, hidrolik çatlatma teknii sayesinde ABDnin 2008de toplam 546 milyar metreküp olan doal gaz üretimini, 2018de 832 milyar metreküpe çkararak yüzde 52 art kaydettiini ortaya koyuyor.

Hidrolik çatlatma ve yatay sondaj teknikleri u anda ABD, Kanada ve çin gibi ülkelerde yaygn olarak kullanlyor. Bu konuda dünyann çeitli noktalarndaki ülkeler de bu yöntemle üretim yaplabilecek sahalar ve teknolojilerini gelitirebilmek için çeitli admlar atmaya devam ediyor.

Ana Sayfaya Git