Hindi palazı kazandırdı!

Diyarbakır'da 29 yaşındaki Mehmet Müslüm Atmaca, yaklaşık 5 milyon liralık yatırımla kurduğu tesiste Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki besiciler için hindi palazı üretiyor.

Haberler 08.05.2018 - 08:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda bir genç giriimci, kurduu tesis sayesinde Dou ve Güneydou Anadolu bölgelerindeki besicilerin hindi palaz ihtiyacn gideriyor.

Diyarbakrda baba meslei hindi besicilii yapan 29 yandaki Mehmet Müslüm Atmaca, krsalda genelde gelir elde etmek amacyla hindi yetitiricilii yapan dar gelirli ailelerin daha önce Balkesir, Bolu ve zmir bata olmak üzere çeitli illerden temin ettii hindi palaznn yörede üretilmesi için tesis kurmaya karar verdi.

- Yllk 4 milyon 800 bin kapasiteli

çalmalar sonucunda yaklak 5 milyon lira yatrmla Sur ilçesinde yllk 4 milyon 800 bin kapasiteli tesis kuran Atmaca, ilk etapta aylk 20 bin hindi yavrusu üretimine balad. Ksa sürede hindi palaz üretimini yllk 1 milyon 200 bine çkaran Atmaca, gelecek yl Ortadou ülkelerine ihracat hedefliyor.

Atmaca, Dou ve Güneydou Anadolu bölgesinde hindi yetitiriciliinin youn olmas dolaysyla iletmeyi kurduunu söyledi.

Talebin artmas durumunda üretim arttracak kapasiteye sahip olduklarn vurgulayan Atmaca, Dou ve Güneydoudaki bütün illere gönderiyoruz ancak en çok Diyarbakr ve Hakkariye sat yapyoruz. Bunun yan sra Mersin, Adana ve Hataydaki üreticilerin siparilerini de karlyoruz. Gelecek yl inallah ihracata da balayacaz. hracat için gerekli hazrlmz yaptk. diye konutu.

- Salkl ekilde kümeslere teslim ediyoruz

Bölgede uygun artlara sahip olmayan ve merdiven alt olarak tabir edilen mekanlarda üretilen hindi palaz ile bat illerinden uzun yolculuun ardndan getirilen hindi yavrularnda büyük oranda kayp yaandn, bu nedenle de yöredeki besicilerin zarar ettiini iaret eden Atmaca, öyle devam etti:

Bizden önce merdiven alt yaplan üretimden dolay hindici üreticilerinden büyük zarar edenler oldu çünkü üretilen yavrularn hiçbiri salk ilemine tabi tutulmadan yetitiriciye teslim ediliyor. Bizden alnan hindi palazlarnn hepsi salk sertifikaldr, tamannn kontrollü ve as yaplyor. Nakliyesini de biz gerçekletiriyoruz, bu sayede salkl ekilde kümeslere teslim ediyoruz.

- 70 kiiye istihdam salad

15 günlük hindi palazn 13 liradan sata sunduklarn ifade eden Atmaca, Hindicilik doru yapld sürece karl bir itir fakat besi sürecini iyi takip etmek gerekiyor. 15 günlük yavruyu 13 liraya alp 6 ay besleyip diisini 70-130 liraya, erkek hindiyi ise 150-220 liraya satyorlar. Bu ekilde hindi yetitiricilii bölge ekonomisine çok önemli bir katk salyor. ifadelerini kulland.

Atmaca, yaklak 70 kiinin istihdam edildii tesiste hindi besicilii yapmak için çaltn vurgulayarak, lk etapta kuluçkahane olarak baladmz iletmeyi büyütmeye karar verdik. Oluturduumuz besi kümesinde de hindi besicilii yapacaz. Daha sonra kesimhane ve sat bölümü kurmay düünüyoruz. Dou ve Güneydou Anadolu bölgelerinin tamamnn hindi palaz ihtiyacn karlyoruz. dedi.

Ana Sayfaya Git