Hisarcıklıoğlu'ndan bankalara "faiz indirimi ve yapılandırma" çağrısı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, yüksek faizin, üretimin ve yatırımın önündeki en önemli engellerden olduğunu belirterek, "Faizlerin bir süredir geriye doğru gidişini memnuniyetle takip ediyoruz ancak bu haliyle bile küresel rekabete uygun değil." dedi.

Haberler 12.09.2019 - 10:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hisarcklolu, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasnn (TCMB), yeni yönetimiyle, arzu ettikleri proaktif hareketi balattn ve politika faizini cesur bir ekilde düürdüünü ifade etti.

Rifat Hisarcklolu, i dünyas olarak Bankann politika faizini indirmeye devam etmesini beklediklerini, enflasyondaki gerileme ve dünya piyasalarnn genelinde yaanan faiz düüleriyle yeni faiz indirimi için uygun koullarn olutuunu söyledi.

Yüksek faizin, üretimin ve yatrmn önündeki en önemli engellerden olduuna dikkati çeken Hisarcklolu, Faizlerin bir süredir geriye doru gidiini memnuniyetle takip ediyoruz ancak bu haliyle bile küresel rekabete uygun deil. Reel sektör üzerindeki finansman yükünün daha da azaltlmas gerekiyor. diye konutu.

Hisarcklolu, politika faizindeki indirimin bankalarn kredi faizlerine yeterince yanstlmadn üzülerek takip ettiklerini belirterek u ifadeleri kulland:

Kamu bankalar bu yönde hzl admlar att. Ne yazk ki özel bankalarda ayn yaklam yeterince göremiyoruz. Hem faiz indirimi hem de kredi yaplandrmalarnda firmalarmza zorluk çkaryorlar. Bankalar, ksa vadeli düünmeyi brakp ellerini tan altna koymallar.

- Kredi yaplandrmalar hzla hayata geçirilmeli

Kredi borçlarnn yeniden yaplandrlmasnn reel sektör açsndan bir dier önemli konu bal olduunu dile getiren Hisarcklolu, Anadolunun dört bir tarafnda nakit aklarnda ksa vadeli sknt yaamalarna karn verimli ve düzgün çalan pek çok iletme bulunduunu söyledi.

Bu firmalarn üretime, ihracata ve istihdama katk saladklarn vurgulayan Hisarcklolu, söz konusu iletmelerin ülkenin milli serveti olduunu ve korunmalar gerektiini, buna karn özel bankalarn kredi borçlarnn yaplandrlmas konusunda yeterince hzl davranmadklarn ve firmalar beklettiklerini ifade etti. Hisarcklolu u deerlendirmede bulundu:

Bu nedenle reel sektörümüz kan kaybediyor. Hazine ve Maliye Bakanmz Sayn Berat Albayrak, bu konuyu yakndan takip ederek bankalarn önünü açan düzenlemeyi hayata geçirdi ama bankalar hala beklemede. çerçeve sözleme müzakereleri aylardr devam ediyor. Kredi yaplandrmalarnn hzla hayata geçirilmesini bekliyoruz. Bankalarmza yeniden bir çar yapmak istiyorum; hepimiz ayn gemideyiz, birlikte çalalm, yaplandrmalar hzla bitirelim. Üretimin, istihdamn, yatrmlarn önü açlsn, Türkiyenin önü açlsn.

Ana Sayfaya Git