Hububat bizden!

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden 2019'un 7 aylık sürecinde 1 milyar 115 milyon dolarlık hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar ihracatı yapıldı.

Haberler 08.08.2019 - 10:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Güneydou Anadolu Bölgesinden 2019un 7 aylk sürecinde 1 milyar 115 milyon dolarlk hububat, bakliyat ve yal tohumlar ihracat yapld bildirildi.

Güneydou Anadolu hracatç Birliklerinden (GAB) yaplan açklamaya göre, Güneydou Anadolu Hububat, Bakliyat, Yal Tohumlar ve Mamulleri hracatçlar Birlii Yönetim Kurulu, Bakan Mahsum Altunkaya bakanlnda GAB Hizmet binasnda toplanarak ihracat rakamlarn deerlendirdi.

Sektörle ilgili sorunlarn ele alnd toplantda, yln geri kalan ksmnda gerçekletirilecek çalmalar hakknda karlkl görü alveriinde bulunuldu.

Altunkaya, son dönemlerde baz ülke gümrüklerinde ve özellikle Irakta yaanan gda sektörünü yakndan etkileyecek olumsuz uygulamalarn da tartld toplant sonrasnda yapt açklamada, 2019 yl sonu hedeflerine ulamak için youn bir çaba sarf ettiklerini ifade etti.

Yln 7 aynda hububat, bakliyat, yal tohumlar ve mamulleri sektöründe Türkiye genelinde 3 milyar 792 milyon 862 bin dolarlk ihracat gerçekletirilirken Güneydoudan bu süreçte 1 milyar 115 milyon 63 bin dolarlk ihracat yapldna dikkati çeken Altunkaya, Temmuz aynda ise Güneydou Anadolu Bölgesinden 180 milyon 659 bin dolar, Türkiye genelinden ise 547 milyon 121 bin dolarlk hububat bakliyat, yal tohumlar ve mamulleri ihracat gerçekletirildiini vurgulad.

- Güneydounun ihracat ampiyonu makarna

Altunkaya, Ocak-Temmuz 2019 döneminde Güneydoudan en fazla ihrac gerçekletirilen ürünlerle ilgili bilgi vererek, Sektörümüzle ilgili en fazla ihrac gerçekletirilen ürünler arasnda 254 milyon 398 bin dolarla ilk sray makarna alrken 218 milyon 610 bin dolarla ikinci srada buday unu ve üçüncü srada ise 155 milyon 15 bin dolarla bisküvi ve pastalk ürünler yer ald. En fazla ihraç edilen ürünler arasnda dördüncü srada 148 milyon 961 bin dolarla bitkisel yalar yer alrken bu ürünlerimizi sektörümüzle ilgili dier ürünler takip etti. ifadelerini kulland.

Güneydoudan gerçekletirilen ihracatta en fazla ihracatn Orta Dou ülkelerine yapldna iaret eden Altunkaya, unlar kaydetti:

2019un ilk 7 aynda Orta Dou ülkelerine yaplan ihracat bir önceki yla oranla yüzde 16,9 düü göstererek 692 milyon 29 bin dolar olarak gerçekleti. Orta Dou ülkeleri önemli bir pazar ancak son yedi aylk süreçte bu ülkelere yönelik ihracatmzda önemli düü görülmekte. Yaanan sorunlarn çözümü için çabalarmz devam etmekte olup özellikle Irakla yaadmz skntlar için hükümetimizin Irak hükümetiyle yakn temas içerisinde olacana, yasaklama getirilen ürünlerimizin yeniden Irak pazarlarnda yer bulmasnn salanacana inanyoruz. Güneydou Anadolu için olduu kadar ülkemiz içinde büyük bir pazar olan Irakla sorunlarn hükümetler arasnda masaya yatrlarak üst düzeyde çözülmesini bekliyoruz.

Altunkaya, en fazla ihracat gerçekletirilen ülke gruplar arasnda ikinci sray Afrika ülkelerinin aldn, buraya yln ilk 7 aynda bir önceki yln ayn dönemine oranla yüzde 13,6lk artla 279 milyon 709 bin dolarlk ihracat gerçekletirdiklerini belirterek, Bu süreçte ABDye 75 milyon 367 bin dolar, Avrupa Birlii ülkelerine 32 milyon 241 bin dolarlk ihracat gerçekletirilmitir. Ürün çeitliliimizle dünya pazarlarnda birçok ülkede daha çok etkili olabilmek için çalyoruz. Asya ve Uzak Dou ile dier ülke gruplarna yönelik ihracatmz attrabilmek için tantm çalmalarmz devam ediyor. deerlendirmesinde bulundu.

Ana Sayfaya Git