Hububat ve bakliyata Afrika ilgisi

Yeni tip koronavirüse (Kovid-19) rağmen ihracat rakamlarını yükselten hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörünün en çok artış kaydettiği coğrafya Afrika ülkeleri oldu.

Haberler 18.05.2020 - 02:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TM Hububat, Bakliyat, Yal Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu verilerinden derlenen bilgiye göre, sektör yln geride kalan 4 aylk döneminde ihracattaki yükseliini sürdürdü. Yeni tip koronavirüs salgnna ramen sektör, geçen yln ayn dönemine göre yüzde 3,1 artla 2 milyar 404 milyon 916 bin dolarlk d satm gerçekletirdi.

Bu yln ocak-nisan döneminde Türkiye genelinde en çok ihracat yine Orta Dou ülkelerine gerçekletirildi. Ancak Orta Dou ülkelerine yaplan sat, bir önceki yln ayn dönemine oranla yüzde 9,7lik düüle 973 milyon 653 bin dolar olarak kaytlara geçti.

kinci srada yer alan Afrika ülkelerinde ise geçen yla göre yüzde 16,1lik artla 536 milyon 770 bin dolarlk ihracata imza atld.

Türkiye genelinden Avrupa Birlii ülkelerine bir önceki döneme oranla gerçekletirilen ihracat ise yüzde 12,2 artarak 316 milyon 520 bin dolar döviz girdisi salad.

hracatta ülke baznda ise daha önceki dönemlerde olduu gibi ilk srada Irak yer alrken, bu ülkeyi srayla ABD, Yemen, Suriye ve Suudi Arabistan takip etti.

hracat artnn en fazla olduu ülke ise geçen yla göre 24,7lik art yaanan Almanya oldu. Bu ülkeye 83 milyon 550 bin dolarlk ihracat gerçekleti.

Türkiyeden ocak-nisan döneminde en fazla ihraç edilen ürün 385 milyon 429 bin dolarla bisküvi- pasta ürünleri olurken, ikinci srada ise 316 milyon 147 bin dolarlk ihracatla buday unu yer ald.

Bu ürünleri 271 milyon 245 bin dolarla bitkisel yalar, 236 milyon 566 bin dolarla makarna ve 205 milyon 285 bin dolarla kakaolu mamuller takip etti.

- Tedbir çars

TM Hububat, Bakliyat, Yal Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu Bakan Mahsum Altunkaya, AA muhabirine yapt açklamada, dünya genelinde insanl olumsuz etkileyen ve insan yaam gibi uluslararas ticareti de tehdit eden salgnn ihracata belirli seviyede zarar verdiini dile getirdi.

Sektörlerinde salgna ramen ihracattaki artn devam ettiini anlatan Altunkaya, unlar kaydetti:

Dünya genelindeki gelimelere bakacak olursak, Türkiyede yaayanlar olarak bizlerin ansl olduunu görebiliriz. Türkiyede alnan önlemler ve uygulamalar, salgnn kontrolünü salamtr. Kurallar hepimiz içindir. Bir an önce bu skntlar amann yolu alnan tedbirler karsnda üzerimize düenleri yapmak ve salgnn son bulmas için ortaya konan bu performans desteklemektir. Bizim yapmamz gereken ey, tedbirlere uyarak üzerimize düeni yerine getirmek. Bunu baardmzda ihracatta da hzl bir gelime olacaktr. Bunu bilerek hareket etmeliyiz.

Ana Sayfaya Git