Hububat ve bakliyatta üretim artışı bekleniyor

Toprak Mahsulleri Ofisi, nisan ve mayıs aylarında meteorolojik anlamda beklenmedik bir durum söz konusu olmazsa buğday, arpa ve kırmızı mercimek rekoltesinin geçen yıla göre daha yüksek olacağını öngördü

Haberler 11.04.2020 - 00:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), nisan ve mays aylarnda meteorolojik anlamda beklenmedik bir durum söz konusu olmazsa buday, arpa ve krmz mercimek rekoltesinin geçen yla göre daha yüksek olacan tahmin ediyor.

Hububat ile bakliyatn durumunu sürekli takip eden TMO, bu amaçla Hububat ve Bakliyatta Ya, Ekili ve Geliim Analizi Raporu hazrlad.

Buna göre, ülkede mart ay yalar, normaline göre yüzde 22, geçen yla göre yüzde 29 daha fazla gerçekleti.

Yazlk arpa ve yazlk yulaf ekililerinin çou mart aynda tamamlanrken, ç Anadoluda mart ay yalarnn normallere yakn ve ya rejiminin düzenli olmas bitki geliimine olumlu katk salad.

Ekililer, geçen yla göre toplam budayda yüzde 1-2 civarnda azalrken, makarnalk budayda yüzde 10 ve arpada yüzde 5-6 civarnda artt.

Taban gübresi ve sertifikal buday tohum kullanm da geçen yla göre yüzde 20 art gösterdi. Bu dönemde ülke genelinde birinci üst gübreleme tamamlanrken, ikinci üst gübreleme ve yabanc ot mücadelesi devam ediyor. Ekonomik anlamda zarar oluturacak herhangi bir hastalk veya zararl görülmezken, rastlanan lokal hastalk ve zararllara kar da mücadele balatld.

Hububat, Dou Anadolu Bölgesi hariç sapa kalkma dönemine girerken, Akdeniz, Güneydou Anadolu Bölgesi ve Ege sahil kesiminde yer yer baaklanma süreci devam ediyor.

Bakliyatta ise nohut ekilileri Güneydou Anadolu Bölgesinde tamamlanrken, bu bölgede geçen yla göre yüzde 20-25 azal tahmin ediliyor. ç Anadolu Bölgesinde ise devam eden ekililerin geçen ylla benzer seyir izleyecei öngörülüyor.

Yeil mercimek ekililerinin ise ç Anadolu Bölgesinde nisan ay içinde tamamlanmas bekleniyor.

Krmz mercimek ekilileri Yozgat hariç ülke genelinde tamamlanrken, geçen yla göre yüzde 20 art öngörülüyor. Ekiliin yüzde 90n oluturan Güneydou Anadolu Bölgesinde çklar tamamlanrken, geliim normal seyrinde sürüyor.

- Msr ekilii de artt

Nisan ve mays aylarnda meteorolojik anlamda beklenmedik bir durum söz konusu olmadkça bu yl toplam buday, arpa ve krmz mercimek rekoltesinin 2019 ylna göre daha yüksek olaca öngörülüyor.

Birinci ürün msr ekilileri ise Adana, skenderun, zmir ve Diyarbakr, Adyaman, Batman, Gaziantep ve anlurfada balarken, dier yerlerde ya durumuna bal olarak bu ay içinde balayaca tahmin ediliyor. Akdeniz Bölgesinde ekililerde geçen yla göre yüzde 15-20 civarnda art olduu gözlendi.

Ana Sayfaya Git