HÜDA PAR Diyarbakır esnafının sorunlarını dinlemeye devam ediyor

HÜDA PAR Genel İdare Kurulu Üyesi Vedat Turgut, Diyarbakır esnafını ziyaret ederek, sorunlarını dinledi.

Haberler 21.10.2017 - 09:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HÜDA PAR Genel dare Kurulu Üyesi Vedat Turgut, Diyarbakrn merkez Balar ilçesi Gürsel Caddesi esnafn ziyaret ederek, sorunlarn dinledi.

2014 ylnda yerel seçimlerde belediye bakan aday olduu bölgeye ziyaret gerçekletiren Turgut HÜDA PAR Balar lçe Bakan Cengiz Aydn, HÜDA PAR Gençlik Kollar Genel Bakan lyas Kaya ile ilçe yönetimi elik etti.

Esnaf tek tek ziyaret ederek sorunlarn dinleyen Turgut, caddede bulunan vatandalar ve Suriyeli göçmenlerle de yakndan ilgilendi.

Ziyarette, bölgede yaanan olaylar ve Irak üzerinden yaanan gelimelerin ekonomik olarak kendilerini çok büyük mali skntlara soktuunu belirten esnaf, maddi sorunlarnn almas için çözüm beklediklerini söylediler.

Esnafn sorunlarn yanna not aldran Turgut, yaptklar ziyaretlerde tespit ettikleri sorun ve maduriyetleri rapor halinde yetkililere sunacaklarn bildirdi. Esnaf ise yaplan ziyaretten dolay Turgut ve beraberindeki heyete teekkür etti.

Ziyaretlerin ardndan açklamalarda bulunan Turgut, Gürsel Caddesi esnafnn zor günler geçirdiini dile getirdi.

Esnafn yaad maduriyetin giderilmesi için yetkililere çarda bulunan Turgut, esnafn yükseltilen vergi ve döviz art ile sokaklarda meydana gelen hrszlk vakalarndan dert yandn ifade etti.

Turgut, Balar ilçe kongremizin yaplmasndan sonra ilçe bakanmz ve heyetiyle beraber Balar ilçesi Gürsel Caddesindeki esnaf ziyaret ederek, sorunlarn dinledik. Dorusu, esnafn genelinin kan aladn, ilerinin kesat olduunu, müterilerinin olmadn gördük. Bunun yegne sebeplerinden bir tanesi 6-8 Ekim 2014 Kobani olaylardr. Öncelikle Sur ilçesinde daha sonra Balar ilçesi Kaynartepe Mahallesinde barikatlarn kurulmas ve çukur kazlmasndan sonra halkn buradan göç ettiini ve dier kesimde bulunan halkn burada alveri yapmak üzere gelmediini gördük. Bu da esnaf ciddi bir ekilde skntya sokmu, esnafn birçou belki iflasn eiine gelmi. dedi.

Hükümet yetkililerinin hamasi çklar döviz kurunun artmasna sebep oldu

Esnafn, dövizin yükselmesinden de ikyetçi olduunu söyleyen Turgut, Vergilerin artrlmas ve dolar kurunun ikide bir deimesi özellikle esnaf etkilemi. Hükümet yetkililerinin, babakan ve belki cumhurbakannn hamasi çklar döviz kurunun artmasna sebep oldu. Haliyle bu da gerek mobilya ii, gerek beyaz eya ve gerekse de farkl i yapan esnaf etkilemekte. Kendilerinin beyanyla sabah sattklar eyann akam yerini dolduramadklarn ve madur olduklarn belirttiler. Yine Gürsel Caddesinde hrsz ve yan kesicilerin bulunduu ve bundan dolay gerek mobilya ve farkl eya almaya halkn soyulma korkusundan dolay gelmediini örendik. Esnaf bu konuda ikyetçi, yetkililerin tedbir almas istendi. ifadelerini kulland.

Suriyeli esnaf, baz iyiletirmelerin kendileri için de yaplmasn istiyor

Ziyaretlerinde, Suriyedeki savatan kaçarak Diyarbakra yerleen göçmenlerle de konutuklarn belirten Turgut, sözlerine öyle devam etti: Burada Suriyeli esnaflarn bulunduu bir cadde gördük. Dolaysyla Suriyeli esnaflarn da ikyetlerini dinledik. Onlar dil ve ürün sorunu yayorlar. Baz iyiletirmelerin kendileri için de yaplmasn istiyorlar. Baz Suriyeli vatandalar kimliklerini göstererek kendi kimlikleri ile hastanelerde hizmet göremediklerini, herhangi bir salk güvencelerinin olmadn söylediler. Bunun devlet tarafndan salanmasn istediklerini söylediler. Madur ve engelli olan Suriyeli vatandalarda, Biz gidip dilenemeyiz, el açamayz, bu bize ar gelir. Dolaysyla devletin bizi görmesi lazm. Devletin, Türkiye vatandalarna olduu gibi Suriye vatandana ksmi de olsa bir maa balamas lazm. Bu bizim ihtiyaçlarmz giderir. anlay vard.

Memur ve asgari düzeydeki içinin maana yaplan endeksli zamla verginin zamma tabi tutulmas gerekir

Esnafn zor günler geçirdiini sözlerine ekleyen Turgut, Malumunuz, son referandum gündemiyle u an snrlar kapatlmaya doru gidiyor. Bata Gaziantep, Diyarbakr ve Mardin esnaf, Habur Snr Kapsna endeksli çalan bir esnaft. Dolaysyla Diyarbakr esnafnn da o kapdan etkilendiini gördük. Devletin, devlet yetkililerinin bunu görmesi ve halkn maduriyetlerini gidermeleri lazm. Özellikle de son vergi zamlar esnaf etkilemi. Bir esnafmzn güzel bir açklamas oldu: Atei gösterip buza raz ettirme anlaydr bu. Yüzde 40lardan bahsedilen MTV zamm yüzde 25e çekildi, bu büyük bir orand. Bu oran, esnaf ve milyonlarca vatandamz etkileyecek bir orandr. Memur ve asgari düzeydeki içinin maana yaplan endeksli bir zamla verginin zamma tabi tutulmas gerekir. Bu yaplmad zaman önümüzdeki günlerde esnafn büyük travmalar yaayacan, kepenklerini kapatacan yani amiyane bir deyimle iflas edeceini göreceiz. nallah bizler esnafmz zaman zaman ziyaret ederek, onlarn dertlerini dinleyeceiz. Sorunlarn, istek ve ikyetlerini raporlatrp, il ve ilçe bakanlarmz vastasyla bunlar ilgili mercilere çözüm için ileteceiz. lgili merciler bunu çözmezlerse biz bunu tekrardan halka basn açklamalar ya da birebir ziyaret vesilesiyle ikyet edeceiz. Bizim gayemiz halkn talebinin dinlenmesi, talebi dinlendikten sonra sorunlarnn çözüme kavuturulmasdr. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git