Hükümetten vergi müjdeleri

Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararıyla konut teslimlerinde uygulanan yüzde 18'lik KDV oranı, 31 Ekim'e kadar yüzde 8'e, tapu harcı oranı da yüzde 4'ten 3'e düşürüldü

Haberler 06.05.2018 - 12:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tanmaz alm-satmlarndan kadn istihdamna, yatrm ve üretimden ihracatn tevikine kadar çeitli alanlardaki vergi düzenlemeleri Bakanlar Kurulu kararyla uygulamaya konuldu. Bu kapsamda, konut teslimlerinde uygulanan yüzde 18lik katma deer vergisi (KDV) oran 31 Ekime kadar yüzde 8e, tapu harc oran da yüzde 4ten 3e indirildi.

Resmi Gazetenin dünkü saysnda yaymlanan Bakanlar Kurulu kararyla birçok alanda vergi indirimi yapld. Maliye Bakanlndan konuya ilikin yaplan açklamaya göre, söz konusu kararla gayrimenkul sektöründeki gelimeler dikkate alnarak tanmazlarn alm-satm maliyetlerine ilikin vergiler 6 aylna azaltld. Bu kapsamda yüzde 18 KDV oranna tabi konut teslimlerindeki oran 31 Ekime kadar uygulanmak üzere yüzde 8e indirildi. Tapu harc oran da ayn dönemde yüzde 4ten yüzde 3e düürüldü.

- Kre desteinde vergi istisnas artrld

Kadn istihdamn desteklemek amacyla hayata geçirilen düzenleme çerçevesinde 7103 sayl Kanun ile iverenlerce kadn hizmet erbabna kre ve gündüz bakmevi hizmeti verilerek salanan menfaatler gelir vergisinden istisna tutuluyordu. Kanun, kre hizmetinin dardan alnd durumlarda her bir çocuk için aylk asgari ücretin brüt tutarnn yüzde 15i kadar istisna salyordu. Bakanlar Kurulu kararyla bu oran yüzde 50ye çkarld. Böylece, çocuk bana gelir vergisi matrahndan istisna edilen aylk tutar 304 liradan bin 15 liraya yükseltildi.

Yatrm, üretim ve ihracatn teviki amacyla firmalarn üzerindeki finansman maliyetini azaltacak vergisel düzenleme de kararla hayata geçirildi. Buna göre, 7103 sayl Kanun ile gelecek yl sonuna kadar sanayi sicil belgesini haiz mükelleflerce imalat sanayisinde kullanlmak üzere iktisap edilecek yeni makine ve teçhizat teslimleri KDVden istisna tutulurken, bunlara ilikin iki kat hzl amortisman uygulanmasna imkan tannd.

Bakanlk açklamasnda, düzenlemeyle Türkiyede imalat sektörünün ihtiyaç duyduu temel makine ve teçhizatlarn, yurt içi imalatçlar gözetilerek rekabetçi bir ortam salanacak ekilde belirlendii belirtildi. Böylece yurt içi üretimi tevik edecek ve firmalarn üretim ve yatrm maliyetlerini azaltacak bir düzenlemenin hayata geçirildiinin alt çizildi.

- Alkollü içeceklerde ÖTV eitlendi

Ayrca, Türkiyenin Avrupa Birliine üyelik müzakereleri sürecinde yüksek alkollü içecekler üzerindeki özel tüketim vergisinin (ÖTV) eitlenmesi taahhüdüne ilikin düzenleme yapld. Bakanlar Kurulu kararyla yüksek alkollü içecekler arasndaki vergisel farkllk kaldrlarak Türkiyenin bu konudaki taahhüdü yerine getirildi. Buna göre, yüksek alkollü içeceklerde asgari maktu vergi tutar 184,3982 Türk liras olarak uygulanacak.

ABye 2009 ylnda yüksek alkollü içeceklerin ÖTV tutarlarnn bu yl itibaryla eitlenmesi taahhüt edilmi, bu kapsamda 2009, 2012 ve 2015 yllarnda bu ürünler arasndaki vergi farkll tedrici azaltlmt.

Ana Sayfaya Git