Hurda araç desteği vatan savunmasına katkı sağlayacak

Teşvik ve vergi düzenlemeleriyle hurdaya ayrılan araçların geri dönüşümünü yaparak, güvenlik birimlerinin ihtiyaç duyduğu silah ve mühimmat üretimine yönlendiren MKE Hurda İşletmesi, 16 yaş ve üstü araçlara getirilmesi beklenen ÖTV teşviğine hazırlanıyor.

Haberler 20.02.2018 - 08:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ülke genelindeki 3 hurda müdürlüüyle yllk yaklak 300 bin ton ömrünü tamamlam malzemeyi savunma sanayisine girdi olarak geri kazandran Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKE) Hurda letmesi, hurda otomobillere yönelik yeni tevik düzenlemesine hazrlanyor.

Bata askeri kurumlar olmak üzere, tüm kamu kurum ve kurululara ait ömrünü tamamlam malzemeleri, zmir-Aliaa, Kocaeli - Seymen ve Krkkaledeki hurda müdürlüklerinde toplayan MKE Hurda letmesi, öncelii savunma olmak üzere sanayinin ham madde ihtiyaçlarn karlyor.

Tevik ve vergi düzenlemeleriyle hurdaya ayrlan otomobillerin de geri dönüüme tabi tutulduu hurda müdürlüklerinde hummal bir çalma devam ediyor.

AA ekibinin yerden ve drone desteiyle havadan görüntüledii Aliaa Hurda Müdürlüüne Türkiyenin yaklak 15 ilinden her gün ortalama 15 tr ömrünü tamamlam malzeme getiriliyor. çounluunu ulam araçlarnn oluturduu hurdalar, kantarda tartldktan sonra araçlarn içindeki svlarn boaltld birime yönlendiriliyor.

Otomotiv servislerine benzeyen bu birimde benzin, ya ve sularndan arndrlan hurda araçlar, parçalandktan sonra malzeme özelliklerine göre ayrtrlyor.

Renkli görüntüler oluuyor

Dev boyuttaki i makinalarnn otomobil, minibüs ve kamyonetleri oyuncak gibi kaldrp parçalara ayrd bölüm ise renkli görüntülere sahne oluyor.

Zorlu bir çalma sonucu türlerine göre ayrtrlan hurdalarn içindeki pirinç, bakr, demir ve çelik malzemeler, MKEnin Ar Silah ve çelik Fabrikas ile Pirinç Fabrikasna gönderiliyor.

Savunma sanayisinin yannda zmirde kurulu demir çelik fabrikalarna da gönderilen hurdalar, ülke ekonomisine önemli katk salyor.

Hurda araç tevik ve destekleriyle i hacmimiz artt

MKE Hurda letmesi Müdür Yardmcs Fehmi çnar, sanayide hzl bir geliim kaydeden Türkiyenin ham madde için gereksinim duyduu hurdann üçte ikisini ithal ettiini belirterek, hurda malzemelerin bu açdan stratejik öneme sahip olduunu ifade etti.

Geçen yl hurda müdürlüklerinde yaklak 300 bin ton ömrünü tamamlam malzemeyi ilediklerini söyleyen çnar, Savunma sanayimiz hzla yerlileiyor, savunma sanayine yönelik üretimlerimiz artyor. Burada MKE, barta cephe hizmeti veriyor. Birinci önceliimiz, geri dönüümle elde edilen bu malzemelerle Krkkaledeki MKE Pirinç Fabrikas ve Frtna obüslerinin namlularnn da yapld Ar Silah ve çelik Fabrikamzn ham madde ihtiyacn karlamak. Buradan gönderilen hurdalar, vatan savunmas için silah, kurun, mühimmat ve dier savunma sistemlerinin üretiminde kullanlyor. dedi.

Hurdaya ayrlarak MKEye gelen her otomobilin ülke savunmasna katk saladn vurgulayan çnar, bata askeri kurumlar olmak üzere kamu kurumlarnn hurdalarn aldklarn, son yllarda ise hurda araç tevik ve destekleriyle i hacimlerinin arttn dile getirdi.

20 ya ve üzeri bin 300 araç geldi

Ulatrma, Denizcilik ve Haberleme Bakanl ve Maliye Bakanlnn ilgili teblileriyle 2008-2013 döneminde 119 bin aracn teslim alnarak 536 bin ton hurdann geri dönüüme tabi tutulduunu anlatan çnar, 20 ya ve üstü araçlara getirilen vergi borçlar ve idari para cezalarnn silinmesiyle ilgili düzenleme sonrasnda da bin 300e yakn aracn teslim alndn, 3 bin 600 ton hurda malzemenin elde edildiini söyledi.

Bu kapsamda araç almlarnn devam ettiini, aralk ay sonuna kadar rakamlarn artmasn beklediklerini dile getiren çnar, unlar kaydetti:

2018 programnda 400 bin tonluk bir hurda tedarii hedefleniyor ancak ilgili komisyonlarda görümeleri devam eden 2002 model ve altndaki araçlara verilmesi planlanan ÖTV teviinin de savunma sanayisine önemli bir katk sunmasn bekliyoruz. Bu tevik kapsamnda 6 milyona yakn araçtan yüzde 10unun deerlendirildiini düünürsek 600 bin araç demektir. Bu da savunma sanayimiz için oldukça iyi bir girdi salar.

Ana Sayfaya Git