Hurda araçlar altın olacak

Türkiye’nin dört bir yanındaki yediemin otoparklarında çürümeye terk edilen milyonlarca araç satılacak. Elde edilen paralar altına dönüştürülerek devlet bankalarına yatırılacak.

Haberler 23.04.2018 - 09:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyede çeitli sebeplerde yediemin otoparklarna braklan milyonlarca araç çürümeye terk ediliyor. Baz araçlarn otopark ücretlerinin kendi deerini at ifade edilirken, çürümeye terk edilen bu araçlar satlarak deerine deer katacak.

Yaplmas planlanan projeyle, haciz, borç veya baka bir sebeple otoparklara çekilen araçlar ksa sürede satlarak altn olarak devletin kasasna yatrlacak. Bu projeyle birlikte hem devletin kazanmas, hem de araç sahibinin zarar etmemesi salanacak.

Yediemin Otoparkçlar ve çekiciler Dernek Bakan Hüseyin Yldz, sadece Bursadaki otoparklarda bulunan araçlardan devletin 154 milyon lira zarara uradn söyledi.

Binlerce araç çürümeye terk edilmi

Yldzn verdii bilgilere göre, Bursada yaklak 50 adet yediemin otoparknda binlerce araç çürümeye terk edilmi vaziyette.

Bu durumun sistemdeki baz tkanklardan kaynaklandn ifade eden Yldz, Biz dernek çats altnda hepsini bir araya getirip, sistematik bir çalma neticesinde bu zarar önlemeye çalyoruz. ehrimizde yaklak 750 araç, bin 200e yakn motosiklet bulunmaktadr. Bunlarn her geçen gün açk havada bu ekilde durmas deer kaybna sebep oluyor. Bu deer kayb devletimizin ve otoparkçmzn kaybdr. Biz buna yeni bir vizyonla, yeni bir oluumla iktisadi bir irket neticesinde çare bulmak istiyoruz dedi.

Yldzn aktard bilgilere göre, hurda araçlar her yl yüzde 70 deer kayb yayor. Bu da devletin 154 milyon liralk zarar etmesine sebep oluyor.

Buna dur denmesi gerektiini belirten Yldz, Türkiye geneli düünüldüünde bunun muazzam bir kayba sebebiyet verdiini vurgulad.

1 senedir proje üstünde çalyoruz

Bursada çalt 10 yl içerisinde yediemin otoparklarn inceleme frsat bulduunu ifade eden BURBAKn kurucu genel müdürü Kasm ahin, yaklak 1 senedir bu proje üzerinde çaltklarn ifade etti:

Sadece yediemin otoparknda binlerce araç çürümeye terk edilmiken, bunu Türkiye çapnda düündüünüz zaman çok çok daha büyük rakam olduunu görmek mümkündür. Ayrca binlerce vatandamz da madur oluyor. Bir kiinin 20 bin liralk bir borcu varsa, 100 bin liralk arabas balanyor. Bu 20 bin liray bulad için veya buluncaya kadar arac çürümeye terk ediliyor. Biz istiyoruz ki, bütün yediemin otoparklarn bir kurum altnda buluturalm. 100 bin metreye yakn bir arsay devletten talep ettik. Burada arabalar gelir gelmez hemen kayt altna alnacak. Sesiyle, görüntüsüyle, çalmasyla kayt edilecek. Eer 6 ay içerisinde araba alnmad zaman resen satlmasn tavsiye ediyoruz. Yani böyle emtiay sanallatrma yasas diye bir kanun istiyoruz.

Araçlarn paralar altn olarak devlet bankasna yatacak

ahin, araçlarn kamuoyuna açk ihale sistemiyle sata çkarlacan, sata sunulduktan sonra bu araçlarn paralarnn altn olarak devlet bankasna yatrlacan açklad

Ne kadar sürerse sürsün, problem bittikten sonra, altn olarak bankada kalan bu imkanlardan herkes kendi miktarnca faydalanacak. Tabii ki en mühimi devletin faydas olacak. çünkü bu arabalar, gerek yaktndan, sigortasndan ve motor vergisinden olsun, sürekli devlete gelir getiren emtialar. Bunlarn böyle hapsedilmesi Türkiyeyi büyük bir gelirden mahrum etmi oluyor. Satlp paralar altna tahvil edilince, belki de devletin bir sürü skntsna çare olacak. Yani ksacas çürüyen arabalar altna dönütürmek istiyoruz.

Ana Sayfaya Git