Hurdalıktan enerji tesisi!

ADIYAMAN'da 12 yıllık polis memuru ve Adıyaman Üniversitesi Makine Mühendisliği son sınıf öğrencisi İlyas Nar (39), hurda malzemelerden rüzgarla elektrik üreten cihaz yaptı.

Haberler 24.05.2019 - 09:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

l Emniyet Müdürlüü Trafik ube Müdürlüünde polis memuru olarak görev yapan ayn zamanda Adyaman Üniversitesi Makine Mühendislii son snf örencisi lyas Nar, mezuniyet için proje snavnda hurdacdan toplad malzemelerle rüzgardan enerji üreten türbin yapt. Nar, kendi çizdii ve yaklak 4 ay süren çalma ile ortaya çkan cihazn bütün parçalarn ise hurdaclardan toplad. Toplam 600 liraya mal olan rüzgar türbininin kuyulardan sfr maliyetle su çekmek için kullandn söyleyen Nar, amacnn tüm çiftçilerin en az maliyetle su kullanmasn salamak olduunu söyledi.

SIFIR MALYETE ENERJ

Cihaz yaparken polislik görevini de aksatmadn belirten Nar, Bir kuyudan veya bir göletten alçaktaki bir suyu yüksek noktaya tamak istiyorum. Bu sayede elektrik gücüyle tüketim maliyeti sfr olan enerji elde edilecek. Bu aldmz suyu da tarmda veya ihtiyacmz olan baka bir yerde kullanabiliriz. 600 lira civarnda bir gider oldu. Tabi uratrc oldu çünkü bir parça aryorsun o parçaya uygun bir parça bulmak için çalyorsun. Yani tornaya gidip o malzemeye uygun olan yapmak yerine ben hurdaclardan toplayarak yaptm bunu. Ucuz oldu ama zaman bakmndan yorucu oldu. Ama sonuç itibariyle yaptk, bu ekilde çaltna da sevindik dedi.

ARKADALARINDAN DESTEK ALDI

Nar, projesini yaparken arkadalarnn kendisine destek verdiini ve yardm ettiklerini ifade etti. Rüzgar ve güne enerjisi haricindeki enerji üretimlerinin maliyetli olduunu ve cihaz herkesin çok beendiini belirten lyas Nar öyle devam etti:

Tüm dünya alternatif enerji kaynaklarna yöneliyor. Rüzgarla, güne bedava. Dolaysyla enerjisi de bedava. Ben bunun üzerinde çalmak istedim ve bunu portatif olarak yaptk. mkan verilirse her ey olur. Bizim ülkemizde çok deha ve zeki insanlar var. Bu basit ama rüzgar olan yerlerde imdiye çoktan olmas gerektiini düünüyorum.

Ana Sayfaya Git