Hürkuş teslimata gün sayıyor

Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın eğitim ihtiyacına cevap vermek üzere Türk Havacılık ve Uzay Sanayii tarafından geliştirilen Hürkuş'un ilk teslimatının kasım ayında gerçekleştirilmesi planlanıyor

Haberler 24.09.2018 - 09:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türk Havaclk ve Uzay Sanayii (TUSA) tarafndan özgün olarak gelitirilen ilk milli hava arac Hürku, Türk Hava Kuvvetleri envanterine girmek için gün sayyor.

Hürku, Türkiye Teknoloji Takm (T3) Vakf ve stanbul Büyükehir Belediyesi tarafndan stanbul Yeni Havalimannda gerçekletirilen Anadolu Ajansnn (AA) global iletiim orta olduu TEKNOFEST stanbul Havaclk, Uzay ve Teknoloji Festivaline renk katt. Krmz-beyaz renkleriyle fuar alannda sergilenen Hürku, yapt hava gösterisiyle de ilgi gördü.

Savunma Sanayii Bakanl öncülüünde, Hava Kuvvetleri Komutanlnn ihtiyacna cevap verecek ve dünya pazarna girebilecek bir eitim uçann gelitirilmesi amacyla balatlan Hürku Projesinde ise önemli bir aamaya gelindi.

Hürkuun, Türk Silahl Kuvvetleri bünyesinde temel eitim uça olarak görev yapacak B konfigürasyonunun ilk test uçuu ocak aynda gerçekletirildi.

Uçak, geçen sürede Türk Hava Kuvvetlerinin de istekleri dorultusunda gelitirilmeye devam edildi.

Gelinen noktada Hürkuun kasm aynda Hava Kuvvetlerine teslim edilmesi planlanyor. lk uçak teslim edildikten sonra Hava Kuvvetleri pilotlar tarafndan kullanlacak ve çeitli deerlendirmelere tabi tutulacak. 3 ay olarak öngörülen bu sürede, komutanlk ve TUSAn i birliinde uçaa ilikin gelitirmeler nihayetlendirilecek.

Uçan teslimatlar sistematik ekilde sürdürülerek toplamda 15 uçak, 2019un ilk yarsnda Hava Kuvvetlerine teslim edilecek.

- Türk havaclnda yeni sayfa

Uçan Hava Kuvvetleri envanterine girmesi Türk havaclk sanayisinde yeni bir sayfa açlmas anlamna geliyor.

Bugüne kadar TUSA tarafndan modernize edilen birçok hava arac Hava Kuvvetleri tarafndan kullanld. Hürku ise irket tarafndan tasarlanarak üretilen ve envantere giren ilk milli hava arac olacak.

Sivil alanda kullanlmak üzere gelitirilen Hürku-Ann ardndan Hürku-Bnin, özellik ve dinamikleri yenilendi.

Hürku-B, Hürku-Adan 100 kilogram daha hafif, hzl, modern ve güçlü bir uçak olarak dikkati çekiyor. Bu varyant, daha stabil ve daha kapsaml bir uçak olarak tasarland.

Snfnn en iyisi olarak gösterilen Hürku-B, saysal kokpiti, basnçl kabini, frlatma koltuu, oksijen destei ve ini takmlar açsndan jet uçaklardakine benzer sistemlerle donatld.

Toplamda bin uçu saatini baaryla aan ve 150 sorti saysna gelitirme faaliyetleri kapsamnda ulaan Hürku da festival kapsamnda gösteri uçuu yapt.

Ana Sayfaya Git