Hurma alacaklar dikkat! Büyük oyun...

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF), iftar ve sahurun vazgeçilmezi hurma alışverişi konusunda vatandaşlara kritik bir uyarıda bulundu.

Haberler 28.05.2017 - 10:27 Son Güncelleme : 28.05.2017 - 17:12

Türkiyenin en büyük hurma ithalatçs ve üreticilerinden Ziraat Mühendisi Mustafa Öztürk de Baz ucuz, kirli ve az tatl hurmalar daha iyi bir parlaklk verilsin, kirleri örtülsün, az olan tad artrlsn diye glikoz urubu püskürtülerek, paketleniyor dedi. Hurma cinsleri ve fiyatlar konusunda da bilgi veren Öztürk, kendisinin hem fiyat hem de lezzeti nedeniyle kilosu 10 lira olan ya hurmay tercih ettiini söyledi.

ISLAK GB, YAPI YAPI

TÜDEF Yönetim Kurulu Üyesi ve Gda Komisyonu Bakan Sinan Varg, ramazanda piyasaya bol miktarda glikoz urubuna batrlm ucuz hurmalar sürüldüünü belirterek, tüketicileri öyle uyard:

Artk birçok gdada kullanlan glikoz (msr) urubu ucuz, kalitesiz hurmalarda da kullanlyor. Genellikle Kuzey Afrika ülkelerinden gelen hurmalar glikoza bulanarak satlyor. Bu hurma tezghta slak gibi durur. Elinize aldnzda eliniz yap yap olur. Tüketicilere tavsiyemiz dall, parlak olmayan hurmalar satn almalardr. Hurma fiyatlarndaki büyük farkn sebeplerinden birisi baz hurmalarn glikoz urubuna bandrlm olmas. Ramazan öncesi satn alacanz hurma glikoz ileminden geçirilmi olsa bile paket içeriinde bu yazmayabilir.

HURMANIN AYIBI GLKOZLA ÖRTÜLÜYOR

Hurma ithalatçlarndan Hurmatat Genel Müdürü Mustafa Öztürk de Baz ucuz, kirli ve az tatl hurmalarn kirlerinin örtülmesi, parlatlmas ve tadnn artrlmas için glikoz urubu püskürtülüyor. Böylece hurmann ayb örtülerek, satlmaya çallyor. Bunlar genellikle yurtdndan geliyor ve köpük tabaklarda 300 gr 2.5-3 liraya yani çok ucuza satlyor. Vatanda, hurma alrken markal, yerli ürünleri tercih etsin. Paketin üzerinde son kullanma tarihine baksn ve içindekiler bölümünü dikkatlice incelesinler. çünkü burada glikoz kullanld yazyor. çok ucuz ürünlerden kaçnsnlar tavsiyesinde bulundu. Hurmann ral bir meyve olduu için ykanmadan yenmesi gerektiini anlatan Ziraat Mühendisi Öztürk öyle konutu :

100 LRALIK DEL 10 LRALIK HURMA

Hurma çöllerde, doal ortamda yetiir. Hurma bahçelerinde sinek, haarat olmadndan zirai ilaca da gerek kalmaz. Dolaysyla ykanmas da gerekmez. Tüketici, damak zevkine göre kuru ya da ya hurma tercih edecek. 19 ülkede hurma yetiiyor. Peygamber Efendimizin diktii bir aacn meyvesi olan Peygamber hurmalarnn kilosu 100 ila 120 liradan; Mekke ve Medine hurmalar 30-50 liradan satlyor. Ben ise hem lezzeti azda kolay erimesi hem de fiyatnn uygunluu nedeniyle kilosu 10 lira civarnda olan ya hurmay tercih ediyorum. srail, Filistin, Ürdün, Lübnan gibi Lut Gölü çevresinde yetien hurmalar biraz daha etli, yumuak, çekirdei küçük; fiyat yüksek. 40-50 lira civarnda. Tunus hurmalar ise daha az ekerli. ftar ve sahurda, mineral ve vitamin deposu olan hurma- hurma ürünlerini tüketmek çok yararl. Uzun yaz günlerinde tok ve zinde kalmaya yardmc olur.

REKLAMLARA DKKAT!

TÜDEF Gda Komisyonu Bakan Sinan Varg, Ramazan ay boyunca tüketicinin reklam bombardmanna da maruz kaldna dikkat çekerak, Bir saat içinde tüketiciler büyük bölümü gda olmak üzere ortalama 60 tane reklam izliyor. Bunlarn bir çou glikoz urubu ile üretilen gdalar. Glikoz urubunun da vücutta insülini dlayarak bir doygunluk hissi yaratmad ve vücutta ar yalanmaya neden olduu bilimsel çevrelerce defalarca açkland. Ramazanda tüketiciler, üretiminde glikoz urubu kullanlan kolal meyveli merubatlar, limonata benzeri ürünler, meyve sular, pastalar, dondurmalar ve kekler nedeniyle farknda olmadan, ar bir ekilde eker ve glikoz urubu tüketiyor. Bu ise bata obezite olmak üzere, yüksek tansiyon ve kalp damar hastalklarna yol açyor dedi.

Ana Sayfaya Git