Huzur Ortamıyla İpek Üretim Arttı

Diyarbakır'ın Kulp ilçesi, yaş ipek kozası üretiminin yarısından fazlasını tek başına elinde bulunduruyor. İlçede açılan ipek iplik üretim fabrikasında 30 kadın çalışırken, hedef hem istihdamı hem de üretimi arttırmak.

Haberler 17.07.2018 - 09:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Terörden arndrlan Diyarbakrn Kulp ilçesi, ipek iplik üretiminde Türkiyenin yarsndan fazlasn geçmeyi baard. Tek tesiste 5 tona yakn ipek iplii üretilen ilçede hedef hem istihdam hem de üretimi maksimum seviyeye çkarmak.

Diyarbakrda geçmi yllarda bölgenin en önemli ekonomik gelir kaps olan ancak 90l yllarda artan terör olaylar nedeniyle bir süre üretimi dahi yaplamayan ipek böcekçilii, terörün kökünün kaznmas ile yeniden aha kalkt. Kulp ilçesinde fabrikann tam zamanl çalmas ile ylda 43 tona yakn kozadan 5 tona yakn ipek iplii elde edilmeye balad. Fabrikada üretilen ipek iplik iç piyasada kilogram 50 dolara satlrken, daha çok hal yapmnda kullanlyor. 5 yl önce Kulp ilçesine bal Aaçl Mahallesinde kurulan ipek iplik üretim fabrikasnda 30 kii istihdam edilirken, ilçe genelinde 800e yakn çiftçi ipek böcei üreticilii yapyor.

Ylda ortalama 43 ton kozann ilenerek ipek iplie dönütüü tesiste çalan içilerin tamam kadnlardan oluuyor. 5 yllk tesis, tek bana Türkiye üretiminin yarsndan fazlasn elinde bulundurarak önemli bir gelir kaps oluturuyor. çiftçilere yllk ortalama 2 milyon liradan fazla destein verildii ilçede hemen her ailenin ipek böcei üretmesi için tevik salanyor. Önemli bir gelir kaps olan ipek böcekçiliinde hedef hem üretimi hem de istihdam arttrarak ülke ekonomisine katk salayp isizlik saysn en aza indirmek.

Tek ipek iplik üreten fabrika Diyarbakrda

Tarm ve Orman Kulp lçe Müdürü Cihan Güre, Türkiyede tek ipek iplik üretimi yapan tesisin Kulp ilçesinde bulunduunu söyledi. pek iplik üretim tesisinde 30 kadnn çaltn kaydeden Güre, ilçede ipek böcekçiliinin uzun yllardan beri yaplan bir üretim olduunu ifade etti. u an için ipek böcekçiliinde Türkiyenin yarsnn üretimiyle birinci srada olduklarn aktaran Güre, öyle devam etti:

Yaklak 800 üreticimiz, çiftçimiz var. Bu sene 48 ton ya koza hedefimiz vard. Bunu tutturmamza çok az bir oran kald. Bizim Bakanlk olarak üreticilerimize ya koza desteklemesi 50 liradan oluuyor, 5 lira da bu iletme veriyor. Dolaysyla 55 liralk bir destek söz konusu. Geçen sene verilen destekleme miktar 43 ton ya koza üzerinden 2 milyon 150 bin lira oldu. Türkiyede çok yaygn deil ipek böcekçilii. Bölgemiz tarla tarm için çok uygun deil, daha çok ipek böcekçilii, arclk, hayvanclk için uygun bir bölgedir.

Üretim bir dönem terör yüzünden sekteye urad

Üretimin bir dönem terör nedeniyle sekteye uradn ifade eden Güre, unlar söyledi:

Terör nedeniyle bir dönem çok fazla güvenlik sorunu olduu için üretime bir süre ara verilmiti. 5 üretici ile baladk, bugün 800 üreticiye ulatk. stihdam olunca insanlar üretime yönlendirebiliyorsun, göçü durdurabiliyorsun, yerinde doyuruyorsunuz. Türkiyede tek ipek iplik üretimi yapan tesis buras. Ya koza üretiminde Bursa, Bilecik, Eskiehirde üretim yaplyor, fakat biz kendi bölgemiz açsndan geçen sene biz 43 ton ya koza aldk. 5 tona yakn hal iplii ürettik. Piyasa fiyat kilogram bana 50 dolar fiyat biçilmektedir. Bizim ürünlerimiz daha çok yerli iplikçiler tarafndan hal sektöründe deerlendiriyor. Yllk yaklak olarak 4-5 ton iplik veriyoruz iç piyasaya.

Tesiste çalan kadnlardan Tahire, yaklak 5 yldr bu fabrikada çaltn söyledi. Kozadan ip ürettiklerini belirten Tahire, Tüm kadnlarn çalmasn istiyoruz. Böyle bir fabrikann daha ilçemizde açlmas kadnlarmzn i bulmasna daha çok yardmc olur diye konutu.

Ana Sayfaya Git