İç sulara bırakıldı!

Devlet Su İşleri (DSİ) 9. Bölge Müdürlüğü Keban Su Ürünleri Şube Müdürlüğünce 2020 yılında üretimi gerçekleştirilen 5 milyon yavru pullu sazan, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yer alan baraj gölleri ile göletlere bırakıldı.

Haberler 24.12.2020 - 00:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Keban ilçesinde yer alan Su Ürünleri ube Müdürlüü bünyesindeki yavru balk üretim istasyonlarnda bu yl 5 milyon pullu sazan üretimi gerçekletirildi.

Ekonomik deeri olan yavru pullu sazanlar, mevcut rezervuarlardaki balk popülasyonunun korunmas, ticari ve amatör avcln sürdürülebilirliinin salanmas amacyla Dou ve Güneydou Anadolu Bölgesinde ihtiyaç duyulan baraj göllerinin balk takviyesinde kullanld.

29 YILDA 149 MLYON YAVRU BALIK ÜRETM GERçEKLETRLD

DS 9. Bölge Müdürü Mahmut Dündar, 1976 ylnda Keban Barajnda su tutulmasyla faaliyetlerine balayan ube müdürlüünün ilk dönemlerinde daha çok, ina halindeki baraj göllerinde rezervuar saha etüdü, su tutma süresini tamamlayan baraj göllerinde ise limnolojik etüt çalmalarnn gerçekletirildiini belirtti.

1991den itibaren yavru balk üretim faaliyetlerine balandn ve gelinen noktada, uzun yllar modern yöntemlerle kitlesel yavru balk üretimi gerçekletirdiklerini aktaran Dündar, öyle devam etti:

Üretim tesislerimizde bugüne kadar üretimi gerçekletirilen pullu sazan, gökkua alabal, ot sazan, gümü sazan ve yayn bal türleri, bata sorumluluk sahamzdaki Dou Anadolu Bölgesi olmak üzere Güneydou ve Orta Anadolu bölgelerinde yer alan toplam 66 baraj gölü ile 38 DS ve 87 çeitli kurumlara ait göletlerin balklandrlmasnda kullanld. Geçen 29 yllk süreçte yaklak 149 milyon yavru balk üretilerek, sürdürülebilir balkçln salanmas için baraj ve gölet rezervuarlarna brakld. Bu ekilde mevcut rezervuarlardaki balk popülasyonlar korunarak, geçimlerini balkçlkla salayan vatandalarmzn sosyoekonomik geliimine katk sunulmutur.

SALGIN NEDENYLE ÜRETM PULLU SAZAN VE YAYIN BALII LE SINIRLI TUTULDU

Dündar, Keban ilçesinde yer alan üretim tesislerinde, yllk 5 milyonun üzerinde pullu sazan, 100 bin ot sazan, 10 bin yayn bal ve 1 milyon da yavru alabalk üretim kapasitesine sahip olduklarn dile getirdi.

Tüm dünyay etkisi altna alan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgn nedeniyle bu ylki üretimlerini pullu sazan ve yayn bal ile snrl tuttuklarn aktaran Dündar, öyle konutu:

Sazan, yayn bal ve ot sazan, lk su balklar olduundan, bunlarn sam dönemleri haziran ve temmuz aylar içerisindedir. Bu aylarda üretimini yaptmz yavru balklarmzn beton ve toprak havuzlarda bakm ve beslemesini yapyoruz. Akabinde belirli bir boya gelen yavru balklarmz hasattan sonra baraj göllerinin balklandrlmasnda kullanmaktayz. Bu ylki hedeflerimiz dorultusunda 5 milyon yavru pullu sazan üretimi gerçekletirerek bunlar Dou ve Güneydou Anadolu Bölgesinde yer alan baraj ve gölet gibi su rezervuarlaryla buluturduk.

YERL TURNA, ABUT VE SRAZ BALII ÜRETM DE HEDEFLENYOR

Dündar, üretilen yayn balklarn ise et obur bir tür olmalarndan dolay dier balk türlerine zarar vermemesi için doal yaam alanlar olan Kzlrmak ve Yeilrmak üzerindeki baraj göllerine takviye amaçl braktklarn kaydetti.

Farkl balk türlerinin kitlesel üretimi için deneme çalmalar da yürüttüklerini vurgulayan Dündar, ube müdürlüümüzce üretimi yaplan türler arasna halk tarafndan beenilerek tüketilen yerli turna, abut bal (barbus esocinus) ve Hazar Gölünün siraz baln da alm durumdayz. Bunlarla ilgili aratrmalarmz devam etmektedir. Özellikle çin orjinli bir balk türü olan gümü sazan ve Hazar Gölüne has siraz balnn tesislerimizdeki ilk deneme üretimlerini baar ile gerçekletirdik. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git