İcra dairelerindeki iş yüküne 'elektronik' hız

Elektrik, su ve doğalgaz gibi abonelik sözleşmesinden kaynaklanan alacaklara ilişkin icra takiplerinin elektronik ortamda yapılmasına yönelik düzenlemeleri içeren kanun tasarısı taslağı tamamlandı.

Haberler 15.04.2018 - 01:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Adalet Bakanl, elektrik, su ve doalgaz gibi abonelik sözlemesinden kaynaklanan alacaklara ilikin icra takiplerinin elektronik ortamda yaplmasna yönelik düzenlemeleri içeren kanun tasars taslan tamamlad.

Abonelik sözlemesinden kaynaklanan para alacaklarna yönelik ilamsz icra takiplerinde, haciz aamasna kadar yaplmas gereken ilemlerin elektronik ortamda gerçekletirilmesini öngören kanun tasars tasla ilerleyen günlerde TBMMye sevk edilecek.

Taslan yasalamasyla elektrik, su ve doalgaz gibi abonelik sözlemesinden kaynaklanan para alacaklarnn icra takipleri için Ulusal Yarg A Biliim Sistemi (UYAP) bünyesinde Merkezi Takip Sistemi kurulacak.

Düzenleme kapsamnda, alacakl vekili, para alacaklaryla ilgili icra takibini Merkezi Takip Sistemindeki talep formunu doldurarak balatacak.

Harç ve masraflar da elektronik ortamda ödendikten sonra güvenli elektronik imzayla onaylanarak sisteme kaydedilecek. Bu ilemlerin ardndan icra takibi sisteme kayt annda balam saylacak.

Ödeme ihtar ve teblie ilikin zarf bilgileri, Merkezi Takip Sistemi üzerinden PTTye iletilecek. Söz konusu evrakn çktlarn alacak PTT, ödeme talebini borçluya tebli edecek.

Takip konusu borç ile takip harç ve masraflar, borçlu tarafndan süresinde Merkezi Takip Sistemindeki alacaklya ait ve sistemle ilikilendirilmi hesap numarasna ödendiinde açlan icra takibi sona erecek, bu ilemin ardndan dosya kapanacak.

Evrakn elden tesliminde takip talebine ret

Öte yandan, söz konusu alacaklara ilikin, avukatla takip edilen ilamsz icra takiplerinin elektronik ortam yerine evrakn elden teslimiyle yaplmak istenmesi halinde takip talebi icra dairelerince reddedilecek.

Borçlu, ödeme ihtarna ilikin herhangi bir icra dairesine veya Merkezi Takip Sistemi üzerinden güvenli elektronik imza kullanarak itiraz edebilecek.

tiraz halinde alacakl, itirazn hükümden düürülmesini ilgili mahkemeden isteyebilecek.

Takibin kesinlemesi ve borcun ödenmemesi halinde, cebri icra ilemleri yetkili icra dairesinde cra ve flas Kanununun ilgili hükümleri gereince sürdürülecek.

Kanun kapsamndaki alacaklar bakmndan haciz aamasna kadar olan takip ilemlerinin fiziki ortam yerine elektronik ortamda yaplmasyla icra dairelerinin i yükü azaltlacak.

Düzenlemeyle icra hizmetlerinin basit, hzl ve ucuz bir ekilde yaplarak vatanda memnuniyetinin artrlmas hedeflenecek.

Ana Sayfaya Git