İcraya boyun eğmeyin!

"Kendisine icradan ihbar yazısı gönderilen tüketiciler, 3 bin 480 liranın altındaki borçlarına 7 gün içinde ilgili icra müdürlüğüne başvurarak itiraz edebilir, takibi durdurabilir"

Haberler 24.10.2016 - 09:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Aaolu, çeitli nedenlerle ödenmeyen borçlar yüzünden gelen icralar nedeniyle maalarna ve mal varlklarna haciz uygulanan tüketicilerin zor durumda kalabildiini belirtti.

Tüketiciler hakknda yaplan icra takiplerinin büyük ksmnn hukuksuz olduunu savunan Aaolu, özellikle düük miktarlardaki fatura borçlar yüzünden icralk olan tüketicilerin, kanunla belirtilen haklarn bilmedii için madur olduunu anlatt.

Fatura borcundan gelen icraya boyun emeyin

Aaolu, 3 bin 480 lirann altndaki borçlarla ilgili icraya verilmesi durumunda tüketicilerin itiraz hakknn bulunduunu dile getirerek, öyle konutu:

Birçok tüketici, çok yüksek meblalarda olmayan elektrik, su, doalgaz, telefon, internet, uydu tv gibi borçlar yüzünden icralk olabiliyor. Tüketici Kanunu, 3 bin 480 liraya kadar olan uyumazlklarda tüketici hakem heyetlerine bavurulmasn zorunlu klyor. Kendisine icradan ihbar yazs gönderilen tüketiciler, 3 bin 480 lirann altndaki borçlarna 7 gün içinde ilgili icra müdürlüüne bavurarak itiraz edebilir, takibi durdurabilir. Alacaklnn avukat, itirazn iptali ve icra inkar tazminatna hükmedilmesi için icra mahkemesine itiraz ettii takdirde tüketiciler, çekimenin tüketici ileminden kaynaklandn belirtip, yarg görev ve yetkisinin tüketici mahkemesinde olduunu ileri sürerek talebin reddedilmesini isteyebilir. Alacaklnn tüketici mahkemesine bavurmas halinde ise Yargtay 13. Hukuk Dairesinin içtihat haline gelmi Tüketici Hakem Heyetine bavurulmas gerektiine dair 18 Mart 2015 tarihli 2015/8738 sayl kararlar nedeniyle kabul edilmeyecektir. Yani tüketici aleyhine icra takibi iptal olarak konu sil batan tüketici hakem heyetince incelenmesi gerekecektir.

- Karar alnmadan yaplan icra takibi hukuka aykrdr

Aaolu, 3 bin 480 lirann altndaki meblalar için kesinlemi takiplerin de iptal ettirilebileceini vurgulayarak, Bunun için tüketicilerin en yakn tüketici mahkemesine bavurup 6502 Sayl Tüketici Kanununun 68inci maddesinin 1inci fkras uyarnca takibin iptalini ve varsa mal varl üzerine konulmu haczin kaldrlmasn istemeleri yeterlidir. dedi.

Tüketicilerden 7 gün içinde, ilgili icra müdürlüüne gidip, 3 bin 480 lirann altndaki alacak iddiasnn, Tüketici Hakem Heyetine bavurarak ispatlanmas gerektiini belirtmelerini isteyen Aaolu, unlar kaydetti:

Bu noktada dikkat edilmesi gereken husus, borcun varln veya yokluu deil, Tüketici Kanunu uyarnca Tüketici Hakem Heyetine bavurulmasnn zorunluluuna iaret edilmi olmasdr. Söz konusu meblan altndaki borçlar için heyete bavurulup, karar alnmadan yaplan icra takibi hukuka ve usule aykrdr. Bir internet abonelii borcu nedeniyle Ankarada ikamet eden bir tüketicinin maana koyulan haciz bu yolla kaldrld. Tüketici, Ankara 16. Tüketici Mahkemesine dilekçe vererek takibin iptalini talep etti ve mahkemece hakkndaki takibin 2016/1221 sayl kararyla teminat istenmeden durdurulmasn salad. Yani maa kesintisine son verildi. Bu karar, Yargtayn ayn istikametteki kararn destekleyen önemli bir emsal karardr.

Ana Sayfaya Git