İhracatçılar 'Ana Plan'dan memnun

Ticaret Bakanı Pekcan tarafından açıklanan "İhracat Ana Planı"na ilişkin değerlendirmelerde bulunan ihracatçılar, plandan memnun olduklarını söyledi.

Haberler 31.08.2019 - 11:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye hracatçlar Meclisi (TM) Bakan smail Gülle, hracat Ana Plan, önemli bir yol haritas olacak. Plan genel çaty oluturuyor. Bizim bundan sonra yapmamz gereken makro yapy, mikroya indirerek, ihracatçlarmz bunun içinde ekillendirmek. Plann etkisini belki bu sene sonunda deil ama, önümüzdeki süreç içinde mutlaka göreceiz. Bu açklanan bir yol haritas, bunun altn dolduracak olan bizler, yani ticaretin saha neferleridir. dedi.

Dün stanbulda Ticaret Bakan Ruhsar Pekcan tarafndan açklanan hracat Ana Planna ilikin AA muhabirine deerlendirmelerde bulunan ihracatçlar, plandan memnun olduklarn, önümüzdeki süreçte Plann ihracata pozitif etkilerinin daha net görüleceini bildirdiler.

Konuya ilikin deerlendirmelerde bulunan TM Bakan Gülle, Cumhuriyet tarihinde ilk defa bir ihracata ilikin bir master plan açklandn anmsatarak, bu çalmann son derece önemli ve anlaml olduunu dile getirdi.

Bakanlkla istiare halinde olduklarn belirten, plann içinde olan balklarn, ihracata önemli etkileri olacana dikkati çeken Gülle, unlar kaydetti:

Rakamlara yansmasnda çok ksa zaman içinde bir etki bekleyemeyiz ama biz zaten u ana kadar 1 ay hariç rekor açklayarak geldik, bu ay da aynsn devam ettireceiz. hracat ailesine geni bir katlm var, zaten ihracat ailesinin yeni pazarlara girme konusunda istekli ve ciddi çalmas var. Planda en önemli balklardan biri finansman. Eximbank ve dier finansman kurulularnn destekleri ile, koyulan hedeflere gitmek için plan, önemli bir yol haritas olacak.

Her sektörün beklentisi ve bak baka. Plan genel çaty oluturuyor. Bizim bundan sonra yapmamz gereken makro yapy, mikroya indirerek, ihracatçlarmz bunun içinde ekillendirmek. Plann etkisini belki bu sene sonunda deil ama, önümüzdeki süreç içinde mutlaka göreceiz. Bu açklanan bir yol haritas, bunun altn dolduracak olan bizler, yani ticaretin saha neferleridir.

Ticaret savalarnn altnda yatan ana unsur, yüksek teknolojiye sahip olmak

stanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri hracatçlar Birlii KMB Yönetim Kurulu Bakan Adil Pelister, planda 17 hedef ülkenin yan sra aralarnda kimya sektörünün de bulunduu 5 sektörün belirlendiini anmsatt.

Akll hracat Platformunun kurulacan ve KOBlere verilen destein artrlacan hatrlatan Pelister, kimya sektörünün stratejik önemine iaret etti.

Pelister, Türkiyenin büyümesinde önemli rolü olan ihracatta kimya sektörünün en çok ihracat gerçekletiren ikinci sektör olarak bu büyümeye önemli katk saladn belirterek, unlar kaydetti:

Bakanmz Ruhsar Pekcann bahsettii gibi, küresel dünyada ticaret savalarnn altnda yatan ana unsur, yüksek teknolojiye sahip olmak ve bu dorultuda dünya ekonomisine yön vermek. Bizim hzl bir ekilde bütün sektörlerde bu yüksek teknolojiyi yakalamamz gerekiyor. Yani var olan Endüstri 4.0 Endüstri 5.0a yükseltebilen kazanacak. Daha kalifiye i gücüne ihtiyacmz olacak ve bu noktada daha nitelikli eitim sistemine ihtiyacmz var. Dijital ticaret türevlerini gelitirmemiz gerekiyor. E-ticaret ve blok zincir uygulamalarn derinletirmemiz gerekiyor. Bu ana plan çerçevesinde 17 küresel hedef pazar seçtik.

Bu pazarlara daha derinlikli olarak girmeyi hedeflediimiz 5 ana sektörümüz var. Kimya, makine, elektrik, otomotiv ve gda. Kimya sektöründe hammadde bamllmz azaltmak için sektörümüze yönelik ülkemize dorudan yatrmc çekmemiz gerekiyor. htisaslam serbest bölgeler oluturmamz gerekiyor. Bu yeni akm tamamen dijital deiime odakl ve teknolojik açdan son derece gelimi olarak dizayn etmeliyiz.

Kurulmas planlanan akll ihracat platformu çok zekice kurgulanm.

KMB olarak planda da çallan deiime gerekli her türlü destei vereceklerini dile getiren Adil Pelister, Ticaret Bakanlnn her türlü desteinin çok önemli olduunu aktard.

Pelister, Bu desteklerin mümkün olduunca kolaylatrlmas ve yaygnlatrlmas gerekiyor. Yeni ana plan verimlilik ve inovatif yüksek teknoloji hedefleri üzerine bina edilmeye çallyor. Bizler de sektör temsilcileri olarak dijital deiimin destekçisiyiz. Ülkemizin 2019 yl için belirlenen 200 milyar dolarlk ihracat hedefleri dorultusunda, kimya sektörümüzün de ihracatn yüzde 15 artrarak 20 milyar dolar seviyelerine yükseltmek için KMB olarak çalmalarmza hz kesmeden devam ediyoruz. hracat ana planmzn tüm i dünyamz için hayrl olmasn dileriz. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git