İhtiyaç sahipleri üreterek kazanıyor

Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde ihtiyaç sahibi aileler, uygulamaya geçirilen proje sayesinde kendilerine tahsis edilen tarlada sebze üretiyor.

Haberler 09.08.2017 - 08:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn Bismil ilçesinde balatlan proje kapsamnda ihtiyaç sahibi 16 aile kendilerine tahsis edilen tarlada sebze üretimi yapyor.

Kaymakamlk, belediye, Sosyal Yardmlama ve Dayanma Vakf ile Gda Tarm ve Hayvanclk lçe Müdürlüünün ortak uygulad, biri ehit ailesi olmak üzere ihtiyaç sahibi 16 ailenin faydalandrld proje Bana balk verme, balk tutmay öret sözünü hayata geçiriyor.

Proje kapsamnda ilçe merkezi yaknlarndaki 100 dönümlük arazi ile bir hayrseverin ehit ailesine tahsis ettii 14 dönümlük arazi dar gelirli 16 aile için deerlendirildi.

Araziye, maliyeti söz konusu kurumlar tarafndan karlanan patlcan, biber ve domates fideleri eken ihtiyaç sahibi aileler, ürettikleri sebzelerin gelirinin tamamn alyor.

- 80 bin lira harcama yaptk

Kaymakam ve Belediye Bakan Vekili Turgay Gülenç, ihtiyaç sahibi aileleri üretime yönlendiren projeden ailelerin büyük memnuniyet duyduunu söyledi.

Biri ehit ailesi 16 ailenin sermaye koymadan emek gücüyle gelir elde ettiini vurgulayan Gülenç, ailelerin emeklerinin aln terinin karln almann mutluluunu yaadn dile getirdi.

Bismilin tarmsal üretim açsndan önemli bir yere sahip olduunu anlatan Gülenç, i ve yardm talebinde bulunan vatandalara destek olmak için projeyi hazrladklarn aktararak, unlar kaydetti:

Bu çerçevede kiralam olduumuz 100 dönümlük bir alan ile yine hayrsever bir vatandamzn ehit ailesine tahsis ettii 14 dönümlük araziyi bu proje için deerlendirdik. Sebze üretimi için gerekli malzemeler için 80 bin lira harcama yaptk. Her türlü gideri üstlendik. Bu neleri kapsyor? Örnein tarlalarn kiras, sürülmesi, gübresi, ilaçlar ve sebze fidelerinin hepsini biz ödedik. Yararlanclar sadece emek gücünü kullandlar. Aileler satn yaptklar ürünlerden yaklak 40-50 bin lira gelir elde edecek.

Kaymakam Gülenç, projeyi daha da büyütmeyi kararlatrdklarn dile getirerek, Yararlanan aile saysn artracaz. Bu ekilde Bismilde isizlii ve yoksulluu bir nebze de olsa azaltma konusunda çalma yapm olacaz. ifadesini kulland.

- Kazandmz para bize kalyor

Arazide, çocuklarnn yardmyla sebze yetitiren 8 çocuk babas 50 yandaki Mutlak ut, isiz olduu için büyük sknt yaadn anlatt.

Gülençin yönlendirmesi sonucu sebze yetitiriciliine baladklarn ifade eden ut, unlar söyledi:

ki bebeimizin bezini almaya bile gücüm yetmiyordu. Allah raz olsun devletimizden, bize yardm etti. Sebze üretimi için gerekli masraf veriyorlar. Biz sadece çalyoruz, sattmz üründen kazandmz para bize kalyor. çocuklarmza harcyoruz.

Siraç Ala (38) da 4 yl önce arazi kiralama yoluyla sebze üretimi yaptn fakat daha sonra sermayesi olmad için bu ii sürdüremediini aktard.

Projeye bavurusunun kabul edildiini söyleyen Ala, Üretim için gerekli olan her eyin parasn kaymakamlk ödedi. Biz sadece içiliini yaptk. Ürünümüz yetiti, çok ükür güzel de verim alyoruz. Sattmz ürünün parasn da kendimize harcyoruz. Emei geçen herkese teekkür ediyoruz. diye konutu.

Ana Sayfaya Git