IKBY'nin 2'nci büyük petrol sahası Türkiye sınırında

Norveçli petrol ve gaz şirketi DNO, Türkiye sınırına birkaç kilometre mesafedeki Irak'ın Duhok vilayetinde yer alan Peşhabur sahasında günlük petrol üretiminin 35 bin varile çıktığını, böylece bölgenin 2'nci büyük sahası haline geldiğini duyurdu.

Haberler 31.07.2018 - 09:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Irak Kürt Bölgesel Yönetiminde yer alan Pehabur bölgesinde, Türkiye snrna birkaç kilometre mesafede çkarlan petrol miktar günlük 35 bin varile ulat.

Norveçli petrol ve gaz irketi DNO tarafndan yaplan yazl açklamada, IKBYnin Duhok vilayetindeki Pehabur sahasnda toplam 5 kuyuda günlük petrol üretiminin 35 bin varile ulat, böylece Pehaburun bölgenin 2nci büyük petrol alan haline geldii aktarld.

Açklamada, DNO Yönetim Kurulu Bakan Bijan Mossavar Rahmaninin, Kürdistan (IKBY) sahasnda faaliyet gösteren uluslararas petrol irketlerinin ilettii Tawke sahasndan sonra Pehabur, günlük 35 bin varil petrol kapasitesiyle 2nci sraya yerleti. ifadelerine yer verildi.

Rahmani, petrol sahalarnda daha yüksek üretime odaklanmaya ve petrol kuyularn gelitirmeye devam edeceklerini kaydetti.

Açklamada, Pehabur petrol sahasndaki ilk 3 kuyudan toplam 15 bin, geçen haziranda faaliyete geçen dördüncü kuyudan 12 bin ve beinci kuyudan ise 8 bin varil petrol çkarld bilgisi verildi.

Pehaburda 2 yeni petrol kuyusu için kaz çalmalarnn sürdüü, bu kuyularda üretime ise austos aynda geçilecei belirtildi.

- Türkiyeye birkaç kilometre mesafede

IKBYde yer alan Duhok kentinin Zaho ilçesi snrlarnda bulunan Pehabur (dier adyla Fihabur), rnakn Silopi ilçesinin tam karsnda, snra sadece birkaç kilometre mesafede yer alyor.

Habur Snr Kapsna alternatif olarak açlmas planlanan Ovaköyün Irak tarafnda da yine Pehabur bulunuyor.

Kürtlerin younlukta yaad, stratejik bir konuma sahip Pehaburda Suriyenin kuzeyine açlan gayriresmi bir geçi kaps da var.

Pemerge güçleri söz konusu bölgeyi 1991den bu yana elinde tutuyor.

- Irakn imar planlanan yeni petrol boru hatt da Pehaburdan geçecek

Türkiye ile Irak arasnda 1973te imzalanan anlama sonucu, toplamda 986 kilometre uzunluunda olan Kerkük-Ceyhan Boru Hatt da Pehaburdan geçiyordu.

Boru hattnn özellikle 2003ten sonra silahl gruplarn hedefi haline gelmesi ve ardndan terör örgütü DEAn Haziran 2014te Musulu ele geçirmesiyle buradan yaplan sevkiyat durdu.

Irak merkezi hükümeti tarafndan yeniden ina edilmeyi bekleyen ve Irak topraklarndaki uzunluu 350 kilometreyi bulacak boru hatt, Salahaddin vilayetinden balayp Kerkük ve Musuldan geçerek Duhokun Pehabur bölgesinden Türkiyeye ulaacak.

Ana Sayfaya Git