İki ayda 200 milyon gelir

DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız "Bu yıl barajın tüm ünitelerinin devreye alınması planlanıyor. Böylece Ilısu Barajı, tamamlandığında ülke ekonomisine yılda 2,8 milyar lira katkı sağlayacak"

Haberler 23.07.2020 - 11:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyenin 4üncü büyük hidroelektrik santrali Ilsu Prof. Dr. Veysel Erolu Baraj ve Hidroelektrik Santrali (HES) ile iki ay içinde 400 milyon kilovatsaat enerji üretilerek ülke ekonomisine yaklak 200 milyon lira katk saland.

Devlet Su leri (DS) Genel Müdürlüünden yaplan açklamaya göre, Ilsu Prof. Dr. Veysel Erolu Baraj ve HESinin ilk türbini 19 Mays 2020de devreye alnd.

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, Tarm ve Orman Bakan Bekir Pakdemirli ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Fatih Dönmezin konuma yapt ilk türbinin hizmete alnma töreniyle, ilk etapta 200 megavat kurulu gücündeki türbin üretime balad.

2 ayda 200 milyon lira katk

Dicle Nehri üzerinde yer alan Ilsu Prof. Dr. Veysel Erolu Barajnn kurulu gücü 1200 megavat olurken, bu yatrmla yllk ortalama 4 milyar 120 milyon kilovatsaat enerji üretilecek. Ilsu, Atatürk Barajndan sonra ülkenin ikinci büyük baraj konumunda yer alyor. Ayrca, Ilsu Baraj ön yüzü beton kapl kaya dolgu baraj tipinde dolgu hacmi bakmndan dünyada birinci srada bulunuyor.

Açklamada görülerine yer verilen DS Genel Müdürü Kaya Yldz, Ilsu Barajnda imdiye kadar toplam 3 ünitenin devreye alndn ve bu ünitelerin geçici kabulünün yaplarak Elektrik Üretim Aye (EÜA) devredildiini bildirdi. Yldz, Barajda 2 ay içinde 400 milyon kilovatsaat enerji üretilerek ülke ekonomisine yaklak 200 milyon lira katk saland. Geriye kalan dier 3 ünitede ise test çalmalar devam ediyor. Bu yl barajn tüm ünitelerinin devreye alnmas planlanyor. Böylece Ilsu Baraj, tamamlandnda ülke ekonomisine ylda 2,8 milyar lira katk salayacak. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git