İki teklifte aynı tutar

Memur-Sen ve Türkiye Kamu Sen'nin kamu görevlileri için verdikleri teklif aynı.. Teklife göre, 600 lira seyyanen zam, 2022'de yüzde 21, 2023'te yüzde 17 artış talep edildi.

Haberler 27.07.2021 - 00:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Memur-Sen ile Türkiye Kamu Sen ayn teklifi verdi. 6. Dönem Toplu Sözleme görümeleri kapsamnda, kamu görevlileri için 600 lira seyyanen zam, 2022 yl için yüzde 21, 2023 yl için ise yüzde 17 art talep etti.

Memur-Sen Genel Bakan Ali Yalçn, hizmet kollarndaki sendikalarn genel bakanlaryla konfederasyon genel merkezinde düzenledii basn toplantsnda, 6. Dönem Toplu Sözleme görümelerine dair taleplerini açklad. Türkiye Kamu-Sen ve KESKe, 6. Dönem Toplu Sözleme görümeleri sürecinde birlikte hareket etme çarsnda bulunduklarn anmsatan Yalçn, Davetimize olumlu cevap veren Kamu-Sen ile birlikte toplu sözleme tekliflerine yönelik ortak çalma gerçekletirdik. Bu nedenle tekliflerimizi ortaklatran teknik ekiplerimize teekkür ediyorum. dedi.

ALIM GÜCÜNÜN AAI YÖNLÜ SEYR ZLED BR SÜREC YAADIK

Yalçn, 2019da Kamu Görevlileri Hakem Kurulu kararyla sonuçlanan toplu sözlemeyi hatrlatarak, Mutabakatsz geçen 18 ayda, enflasyon, dolar, altn ve dier parametrelerin yukar yönlü, alm gücünün ve satn alma paritelerinin aa yönlü seyir izledii bir süreci yaadk. diye konutu.

Sözlemenin, 4 milyonu akn kamu görevlisi ve 2 milyona yakn memur emeklisini dorudan ilgilendirdiini vurgulayan Yalçn, unlar kaydetti:

Kamu görevlilerinin maa ve aylklarnn 2022 ylnda yüzde 21, 2023 ylnda yüzde 17 olmak üzere iki yl için toplam yüzde 38 artrlmasn, kamu görevlilerine ayrca toplam yüzde 6 refah pay verilmesini, mutabakat salanamayan 5. Dönem Toplu Sözlemeden kaynakl geçmi kayplarn telafisi için de 600 lira seyyanen zam yaplmasn istiyoruz.

Yalçn, hükümetten ilk teklifi, 2 Austostaki birinci toplantda beklediklerini belirterek, Zaman ve enerji kaybna mahal vermemek adna kamu ivereninden en geç 2 Austosta ilk oturumda masaya teklif sunmasn istiyor ve bekliyoruz. dedi.

SÖZLEMEL PERSONEL KADROYA GEçRLMEL

Taleplerini, çalma ve Sosyal Güvenlik Bakanlna bugün sunacaklarn bildiren Yalçn, 51i ortak olmak üzere toplam 91 maddelik teklif listesini paylat.

Ayrm yaplmadan tüm kamu görevlilerinin 3600 ek göstergeden yararlandrlmasn isteyen Yalçn, u talepleri sralad:

Kdem aylnda snrlama kalkmal, gösterge rakam artmal. Mevcut sözlemeli personel kadroya geçirilmeli, kamuda sözlemeli istihdama son verilmeli, vekil, ebe, hemire, imamlar ile usta öreticiler, fahri ve benzeri pozisyonlardaki personel kadroya geçirilmeli. Bayramda ayrm yaplmamal, kamu görevlilerine de bayram ikramiyesi verilmeli. Vergi gelir kayb üretmemeli, gelir vergisinde yüzde 15 orann aan ksm kamu iverenince ödenmeli. KTlerde yüzde 15e kadar ücret tavan düzenleme yetkisi verilmeli. KTlerde temel ücret gruplarndan 1. grupta olanlarn tavan yüzde 15, 2. grupta olanlarn yüzde 10, 3. grupta olanlarn yüzde 5 puan ilave artrlmasn istiyoruz. Derece yükselmesinde snrlama sona ermeli, kamu görevlileri örenim durumlarna uygun dereceye yükselebilmeli. Doum, ölüm, evlenme yardm ödenekleri artrlmal. Giyecek ve yemek yardm ödenekleri artrlmal, kre hizmeti ya da ödenei uygulamas balatlmal. 2022 yl için 500 lira, 2023 yl için 650 lira tutarnda giyecek yardm ödenei verilmeli. Kovid-19 nedeniyle oluan zararlar giderilmeli ve salanan haklar geniletilmeli.

TÜRKYE KAMU-SENN TEKLFLER

Türkiye Kamu-Sen Genel Bakan Önder Kahveci, sendika genel bakanlaryla konfederasyon genel merkezinde düzenledii basn toplantsnda, 6. Dönem Toplu Sözleme görümelerine dair taleplerini açklad.

Yllardr vatandalarn zorunlu tükettii mal ve hizmet fiyatlarndaki artlarn, memur maalar için temel kabul edilen enflasyon orannn üzerinde gerçekletiini belirten Kahveci, bu nedenle kamu çalanlarnn ücretlerinin, mal ve hizmet fiyatlarndaki artlar karsnda her yl eridiine dikkati çekti.

Kahveci, geçen dönemde alnan Hakem Kurulu Karar gerei kamu görevlilerine 2020nin ilk ve ikinci 6 aylk dönemlerinde yüzde 4er, 2021in her iki 6 aylk dönemi için ise yüzde 3er zam yapldn anmsatarak, unlar kaydetti:

Orta vadeli mali planlara bakldnda, toplu sözleme sistemine geçildii 2012 ylndan beri hedeflenen enflasyonun yüzde 5 olduu ancak bu hedefe hiçbir yl sonunda ulalamad görülmektedir. Buna karn memur ve emekli maalarna yaplacak artlarda hep hedeflenen enflasyon temel alnmtr. Bugüne kadar gerçekletirilen toplu sözleme görümelerinde enflasyon fark hariç maalara yaplmas kararlatrlan artlar gerçekleen enflasyonun sürekli altnda kalmtr.

MAALAR ORTALAMA YÜZDE 10 ERD

Kamu çalanlar ve memur emeklilerinin enflasyon karsnda ezildiini savunan Önder Kahveci, u rakamlar paylat:

2019 ylnda 706 dolara karlk gelen ortalama memur maa, 2020 yl sonunda 570 dolara dütü. Memur maa bir senede aylk 136 dolar eridi. 2002de ortalama memur maayla 22 çeyrek altn alnabilirken, bu rakam bugün 6ya geriledi. Sadece 2020-2021 haziran aylar itibaryla 4 kiilik ailenin zorunlu harcamalar tam 1262 lira artarken, ortalama memur maandaki art enflasyon fark ve temmuz ay zamm da dahil aylk ortalama 734 lirada kald. Yani harcamalar 1262 lira, gelir ise 734 lira artt. Aile bütçesi son bir ylda 527 lira ile 709 lira arasnda deien rakamlarda açk verdi. Maalar ortalama yüzde 10 eridi.

MEMUR VE EMEKLLERN KAYBOLAN YILLARINI GER STYORUZ

Türkiye Kamu-Sen olarak, Hesaplama olmadan helalleme olmaz. Geçmiin hesab kapanmadan gelecee baklmaz düüncesinde olduklarn vurgulayan Kahveci, u talepleri sralad:

2022 ve 2023 zamm belirlenmeden önce geçmi dönemdeki erimenin giderilmesi, ekonomik olumsuzluklarn yaratt yaralarn sarlmasnn zorunluluunu srarla vurguluyor, memur ve emeklilerin ekonomik olarak kaybolan yllarn geri istiyoruz. Geçtiimiz dönemde ortaya çkan kayplarmza mahsuben taban ayla seyyanen net 600 lira telafi art talep ediyoruz. Taban ayla artn ardndan kamu görevlilerine ve emeklilere 2022 ylnn tamam için ocak ayndan itibaren yüzde 21 zam ve ayrca yüzde 3 refah pay art istiyoruz. 2023 yl için ise ocak ayndan geçerli olmak üzere tüm kamu görevlilerinin ve emeklilerinin maalarna yüzde 17 zam ve yine ocak 2023ten geçerli olmak üzere yüzde 3 refah pay talep ediyoruz. Enflasyon farknn ise TÜFEnin maalara yaplan oransal artlarn üzerine çkt aydan itibaren ödenmesini istiyoruz.

MASA BAI OYUNLARIN ÖNÜNE GEçMEKTEN GER DURMAYACAIZ

Kahveci, taleplerinin karlanmasnn memurlarn biriken sorunlarnn çözümü için büyük bir adm olacan vurgulayarak, öyle devam etti:

Taleplerimiz, gerçeklerden yola çklarak geçerli temellere dayanan, son derece makul ve karlanabilir bir ekilde hazrlanmtr. Ekonomik tercihlerin çalandan yana kullanlmas ve siyasetçilerin takt pembe gözlükleri çkarmas halinde taleplerimizin karlanacandan eminiz. Türkiye Kamu-Sen olarak kanunlarn bizlere tand yetkiler ölçüsünde, kamu görevlilerinin masa ba oyunlarla haklarnn gasp edilmesinin önüne geçmek için elimizden geleni yapmaktan geri durmayacaz.

Ana Sayfaya Git