İkinci el oto piyasası 1 Eylül'e hazırlanıyor

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç, otomobil ticaretinde bu dönemde çok fazla fırsatçılık yapıldığını belirterek, "Çok uzun zamandır sektörümüzün düzene girmesi, bu sektörde faaliyet gösteren şirketlerimizin korunması, bu işin ehil kişiler tarafından yapılması için mücadele ediyorduk. Çok şükür yönetmelik yürürlüğe girdi." dedi.

Haberler 24.08.2020 - 00:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Erkoç, ikinci el araç ticaretinde yaanan gelimelere ve 1 Eylülde yürürlüe girecek yeni düzenlemeye ilikin sorularn yantlad.

Pandemi öncesinde, 2019 ylnn son çeyreinde, ekonomik dalgalanmalar ve döviz kurunun yükselmesi ile sfr araç fiyatlarnn da yükseldiini aktaran Erkoç, distribütörlerin de Türkiyeye gelecek olan sfr araçlarn satlmayacan düünerek siparileri iptal ettiklerini dile getirdi.

Sonrasnda yaanan pandemi süreciyle de fabrikalarn üretimi 4 ay boyunca durdurmasyla araç tedarikinde ciddi skntlar yaandn anmsatan Erkoç, Sfr araç temininde yaanan zorluklar vatandalarn talebini ikinci ele kaydrd. Devletimizin salad destekler, ekonomi bakanmz tarafndan açklanan kredi destek paketleri ve faiz indirimlerinin de yaplmasyla ikinci ele bir yönelme oldu. Bu sebeple de ikinci el fiyatlarnda ciddi bir art olduunu söyleyebiliriz. ifadelerini kulland.

LSTE FYATLARININ ÜZERNE 30-100 BN TL ARASINDA KAR MARJI BELRLEYEREK SATI YAPTILAR

Pandemi sürecinde sfr araç temininde yaanan skntlarn ikinci el araç fiyatlarnn artnda büyük rol oynadna dikkati çeken Erkoç, Bunun yan sra ne yazk ki meslekle hiç alakas olmayan, ayaküstü araç alp satan kiiler bayilere giderek araçlar aldlar, liste fiyatlarnn üzerine 30-100 bin TL arasnda kar marj belirleyerek sat yaptlar. diye konutu.

Erkoç, pandemi sonras tüm dünyadaki sektörlerde olduu gibi ulamda da bireyselleme yaandn, tüketicilerin bireysel otomobil almlarnn art trendine girdiini anmsatt.

Deien tüketici alkanlklaryla araç paylam, toplu tama gibi ulam türlerine talebin dütüünü dile getiren Erkoç, Uzun süre evlerinde kalan insanlar memleketine, yazlna gitmek için toplu tamada meydana gelebilecek olan salk riskine karn kendi araçlarn alarak seyahat ettiler. Bayilerde de istedikleri arabay bulamadklar için yüksek fiyatlarla araçlarn almak durumunda kald. Böylece fiyatlarda da ciddi artlar yaand. dedi.

ARTILARIN DEVAM EDP ETMEMES DÖVZ KURUNA BALI

MASFED Bakan Aydn Erkoç, araç fiyatlarndaki artn dier sebeplerine ilikin ise, 2020 ylnda geçen yla oranla yüzde 100e yakn bir art meydana geldiini söyleyebiliriz. Bu artlarn devam edip etmemesi döviz kuruna bal. Anormal bir yükselme olmazsa fiyatlar artmaz. Ancak olursa artlar devam eder. çünkü ülkemize gelen araçlarn yüzde 80e yakn ithal araçlar. Türkiyede üretilen ve montaj yaplan araç says yüzde 20lere tekabül ediyor. deerlendirmesinde bulundu.

8 MLYON 600 BN ARACIN 5 MLYONA YAKININI AYAKÜSTÜ ARAç ALIP SATANLAR GERçEKLETRD

Bata baz internet siteleri üzerinden gerçekleen otomobil ticareti olmak üzere ikinci el araç piyasasnda frsatçlk yaplp yaplmad yönündeki bir soruyu da yantlayan Erkoç, unlar kaydetti:

Özellikle bu süreçte çok fazla frsatçlk yaplyor. Meslekle hiç alakas olmayan, çantac olarak tabir ettiimiz kiiler bayilerden araçlar alp, sfr olarak yüksek fiyatlarla satyorlar. Bu durum ikinci el araç ticaretinde de mevcut. Yine bu iin ehli olmayan kiiler ikinci el araçlar piyasadan toplayp, nasl olsa araç fiyatlar yükselecek düüncesiyle üzerine fahi bir kar oran koyarak, devlete hiçbir vergi ödemeden araç alp satyorlar. Bunun yan sra internette araçlar piyasa deerinin altnda göstererek, gerçekte olmayan araçlarn ilann veren dolandrclar var. 2019 verilerine göre Türkiyede 8 milyon 600 bin araç el deitirdi, bunun 5 milyona yakn da ayaküstü araç alp satanlar tarafndan gerçekleti. nallah, ikinci el araç ticaretini düzenlemeye yönelik çkan yönetmelik sayesinde bu kayt dln önüne geçilecek, tüketici kazanrken devletimizin vergi kayb azalacak. Mesleimiz de hak ettii itibar kazanacak.

YETK BELGES ZORUNLULUU LE BU MESLEK YETERLL OLANLAR YAPACAK

Ticaret Bakanl tarafndan hazrlanan ve ikinci el araç ticaretinde önemli deiiklikler içeren düzenlemeyi deerlendiren Erkoç, kinci el otomotiv sektörü katma deer yaratan, milyonlarca kiiye istihdam sunan, sanayisinden noterine, maliyesinden finans kurumlarna kadar yaklak 45 sektöre girdi salayan büyük bir sektör. çok uzun zamandr sektörümüzün düzene girmesi, bu sektörde faaliyet gösteren irketlerimizin korunmas, bu iin ehil kiiler tarafndan yaplmas için mücadele ediyorduk. çok ükür yönetmelik yürürlüe girdi, Cumhurbakanmz Sayn Recep Tayyip Erdoana, ilgili bakanlarmza ve emei geçen herkese bir kez daha teekkürlerimi iletiyorum. Yetki Belgesi zorunluluu ile bu ii mesleki yeterlilii olanlar yapacak; meslektalarmz hak ettii kazanmlar elde edecek. eklinde konutu.

YÖNETMELN BR AN ÖNCE UYGULANMASINI DLYORUM

Aydn Erkoç, Türkiye genelinde 70 bine yakn motorlu araç satcs bulunduunu, her birinin yüzlerce kii ile çaltn, kira bedeli ve vergi ödediklerini anmsatarak, sözlerini öyle tamamlad:

Ama bir tarafta da ne yazk ki vergisini ödemeyen, istihdama katk salamayan, kiralk i yeri ya da mülkü olmayan, kendini motorlu araç satcs olarak gösteren kiiler var. çkan yönetmelikte yer alan Yetki Belgesi zorunluluu ile bunun önüne geçilecek. Meslektalarmz da yetki belgesi ile ilgili gerekli evraklarn tamamlyorlar. Tüccarlarmz en ksa sürede belgelerini alp daha çada normlarda ticaretini yapabilecek. Yönetmeliin bir an önce uygulanmasn diliyor, devamlln salanmas adna gerekli hukuki ve yasal mevzuatn faaliyete geçirilmesini bekliyoruz.

YETK BELGESNDE SON TARH 31 AUSTOS

Öte yandan, Ticaret Bakanlnn, kinci El Motorlu Kara Tatlarnn Ticareti Hakknda Yönetmelikte Deiik Yaplmasna Dair Yönetmelii Resmi Gazetede 15 Austosta yaymlanmt.

Buna göre, ikinci el motorlu kara tat ticareti yapan ve yetki belgesini bugüne kadar almayan iletmelerin 31 Austos 2020ye kadar yetki belgesi almalar gerekiyor. Bakanlkça aksi tespit edilmedikçe, bir takvim yl içinde 3ten fazla tat sat ticari faaliyet kabul edilecek ve kayt d ticari faaliyetler takip edilerek yaptrm uygulanacak.

Artk ikinci el motorlu kara tat ticaretine ilikin i yeri açma ve çalma ruhsatna sahip olmayan iletmelere yetki belgesi verilmeyecek. Ayrca belediyelere getirilen yükümlülükler ile ikinci el motorlu kara tat ticaretine ilikin ruhsat düzenlenen iletmeler de bakanlkça takip edilecek ve yetki belgesi almadan faaliyette bulunan iletmeler belirlenebilecek.

Ana Sayfaya Git