İkinci el oto satıcılarına belge zorunluluğu

İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik ile motorlu kara taşıtı ticareti yapan işletmelerde pazarlama ve satış yapanlara mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu getirildi.

Haberler 22.02.2018 - 09:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gümrük ve Ticaret Bakanlnn 13 ubatta Resmi Gazetede yaymlanan kinci El Motorlu Kara Tatlarnn Ticareti Hakknda Yönetmelii ile ikinci el araç satnda yeni bir döneme geçilmiti.

steyen herkesin ikinci el oto satcs (galerici) olmasnn önüne geçen yönetmelik, ikinci el ticareti yapan iletmelerde pazarlama ve sat görevlisi olarak çalanlara da mesleki yeterlilik belgesine sahip olma zorunluluu getirdi.

Buna göre, belge sahibi olmak isteyen ikinci el oto satclarnn, i sal ve güvenliinin yan sra müteri ilikileri, alm-satm yaplacak araçlara ilikin deer tespiti yapabilme, Araç ve Sürücü Bilgi Sistemini (ASBS) kullanabilme ve sat sonras memnuniyetin deerlendirilmesi gibi konularda oluan teorik ve pratik snavlardan baarl olmas gerekecek.

Yaklak 65 bin ikinci el oto satcsn ilgilendiren düzenlemeye göre, bir yl sonra belgesiz ikinci el sat yapanlara cezai ilem uygulanacak.

- Meslei gerekli yeterlilie sahip olanlar yapabilecek

Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) Bakan Adem Ceylan, MYKnin görevinin çalma hayatna nitelikli eleman kazandrmak, eitim ile istihdam arasndaki ba güçlendirmek olduunu söyledi.

Mesleklerini geleneksel yöntemlerle sürdürenlerin mesleki bilgi ve becerilerinin belgelendirilmesinin önem arz ettiini belirten Ceylan, Kurum olarak hem yeterlilii hem de kaliteyi temsil ettiklerini ifade etti.

Ceylan, tehlikeli ve çok tehlikeli snfta yer alan mesleklerde mesleki yeterlilik belgesi zorunluluunun bulunduunu anmsatarak, her iki snfta yer almamasna ramen Gümrük ve Ticaret Bakanlnn gördüü lüzum üzerine ikinci el oto satclar için de belge zorunluluunun getirildiini bildirdi.

Belge zorunluluuyla galericilik mesleini gerekli yeterlilie sahip kiilerin yapabileceine dikkati çeken Ceylan, Belge zorunluluu, galericilik mesleinin itibar ve kalitesini artracaktr. Galericilik gibi emlakçlkta da belge zorunluluu yakn zamanda gündeme gelecektir. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git