İkinci el taşıt satanlar için "yetki belgesi" düzenlemesi

İkinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle uğraşan gerçek kişi tacir ve esnaf ile satış temsilcileri için ulusal yeterliliğe dayalı mesleki yeterlilik belgesine sahip olma şartı getirildi

Haberler 09.09.2018 - 10:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

kinci el motorlu kara tat ticaretiyle uraan gerçek kii tacir ve esnaf ile sat temsilcilerinin ulusal yeterlilie dayal mesleki yeterlilik belgesine sahip olmas gerekecek.

Ticaret Bakanlnn kinci El Motorlu Kara Tatlarnn Ticareti Hakknda Yönetmelikte Deiiklik Yaplmasna Dair Yönetmelii Resmi Gazetede yaymlanarak yürürlüe girdi.

Buna göre, ikinci el motorlu kara tat ticaretiyle itigal eden gerçek kii tacirlerle esnaf ve sanatkarlarn kendileri, ticaret irketleriyle dier tüzel kii tacirlerin temsile yetkili kiilerinden en az biri, ubelerde ise ube müdürü motorlu kara tatlar alm satm sorumlusu (Seviye 5) ulusal yeterliliine dayal mesleki yeterlilik belgesi edinecek.

letmede pazarlama ve sat personeli olarak çaltrlan kiiler, motorlu kara tatlar alm satm sorumlusu (Seviye 5) veya motorlu kara tatlar alm satm danman (Seviye 4) ulusal yeterliliklerine dayal mesleki yeterlilik belgelerinden birine sahip olacak.

Bu kiilerin ortaöretim ve yükseköretim kurumlarnn motorlu kara tat ticaretiyle ilgili alanlarndan veya bunlara denklii kabul edilen yurt dndaki öretim kurumlarndan mezun olmalar durumunda mesleki yeterlilik belgesi art aranmayacak.

- Ekspertiz raporu 5 yl saklanacak

kinci el otomobil veya arazi tat satndan hemen önce ekspertiz raporu alnacak.

Raporda asgari olarak Türk Standardlar Enstitüsü tarafndan belirlenen standartta yer alan hususlara yer verilecek. Rapor 5 yl süreyle saklanacak.

Söz konusu tatlarn motor, anzman, tork konvertörü, diferansiyel ve elektrik sistemi, sat tarihinden itibaren 3 ay veya 5 bin kilometre, ikinci el motorlu kara tat ticaretiyle itigal eden iletmenin garantisi altnda olacak.

Ana Sayfaya Git