İkinci elde düşüş!

Yılın son haftasında döviz kurundaki gerilemeyle otomobil sektörü hareketli günler geçiriyor. Özellikle sıfır otomobillerdeki fiyat düşüşü sürerken ikinci araç piyasasında henüz bir gelişme olmadı. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Cardata’nın Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, “2022 hem sıfır hem de ikinci el arabalar için daha hareketli, fiyatların bugünküne göre daha makul seyrettiği bir yıl olacak. Döviz kurunun da gerilemesiyle 1 ay sonra ikinci el araba fiyatlarında yüzde 50’lik bir düşüş öngörüyoruz” dedi.

Haberler 29.12.2021 - 10:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

kinci el araç fiyatlandrma ve otomotiv data irketi Cardatann Genel Müdürü Hüsamettin Yalçn, döviz kurundaki gelimelerin ve uzun süredir devam eden çip krizinin otomobil sektörüne etkilerini deerlendirdi. 2022 ylnn sektör açsndan daha iyi olacan söyleyen Yalçn, sfr otomobillerin bollaacan ve ikinci el araç fiyatlarn makul seviyeye geleceini ifade etti.
15 OTOMOBL FRMASI FYAT DÜÜRDÜ
3 ay içerisinde sfr otomobil fiyatlarnn yüzde 40 artna dikkat çeken Yalçn, Fakat geçen hafta döviz kurunun geri gelmesiyle 15 otomobil markas fiyatlarn düürdü. Bu hafta fiyatlarn güncelleyen otomobil firmasnn 22ye çkacan düünüyoruz. Sfr kilometre araçlarn fiyatlarndaki gerileme yüzde 15lere yaklat. ndirimin devam etmesini bekliyoruz. u anda sfr kilometre araç fiyatlaryla ikinci el otomobil fiyatlar arasnda uçurum var. Sfr otomobillerde yüzde 40 gibi fiyat art olmutu bu ikinci elde yüzde 200leri buldu. Hatta model baznda yüzde 300-400lerde fiyat artlarn gördük diye konutu.

KNC ELDE DE FYATLAR GEVEYECEK

Döviz kurunun gerilemesinin araç fiyatlarna etkisine dikkat çeken Yalçn, Markalar sfr otomobillerin fiyatlarn hzlca geri çekebiliyor ama ikinci el piyasasnda öyle olmuyor. Bu piyasadaki araç fiyatlar genelde biniciler, esnaf dediimiz galericiler, yetkili satclar tarafndan belirleniyor. Yaz aylarnda yüksek maliyetli ikinci el araç alan kiiler, fiyatlar sfr otomobillerdeki gibi gevetemiyor. Ama gevetmek zorunda kalacaklar. Tabi döviz kurunun belli bir oranda sabit kalmas önemli bir kriterdir. Ocak aynda döviz kurundaki geri gelme devam ederse ikinci el arabalarda fiyatlar 1 ay sonra daha düük seviyelere gelecektir diye öngörüyoruz. Yüzde 50 orannda fiyatlarda düü olacan düünüyoruz ifadelerini kulland.

ONLNE LAN STELERNDE FYATLAR çOK T

Hüsamettin Yalçn, Yüzde 50 indirim ciddi bir oran çünkü fiyatlar çok iti. Bunun en büyük nedeni binincilerin online ilan sitelerinde fiyatlar artryor olmalardr. Ayn model araç biri 200 bin lira yazyor, dieri benim arabam daha iyi diyerek 250 bin lira yazyor. Böyle ç etkisiyle rakamlar yükseldi ve belli bir seviyeye geldi. Döviz kurunun gerilemesiyle böyle bir eyin olmamas lazm dedi.
Sektördeki en önemli sorun sfr otomobillerdeki çip krizi olmasna dikkat çeken Yalçn, Bu krizden kaynakl araç tedariinde bolluk olumad. 2022de eer piyasada sfr araçlar artarsa ikinci ele talep kaymaz ki bu yönde sinyaller de alyoruz. çip krizinin biraz daha hafifleyecei, ülkemizde ve globalde araç üretiminin artacan düünüyoruz. Böylece olunca talep daha fazla ikinci el otomobillere kaymayacak ve sfr araçlarla aralarnda bu kadar fiyat uçurumu olmayacak. Ama ne sfrda ne de ikinci el araçlarda fiyatlar eskiye döner. çünkü döviz kuru belli bir seviyeye çkt. Otomobil üreticilerinin masraflar dövizle çkt diye konutu.

ARABA ALMAK STEYENLERE ÖNERLER

Eski fiyatlara dönü olmayacan belirten Yalçn, Ama 1 ay önceki fahi fiyatlar da olmaz. u anda sfr kilometre araç almak için doru zaman. Eer bulabilirlerse hemen almalarn tavsiye ederim. Ancak ikinci el otomobillerde öyle deil. Fiyatlarn dümesi için 1,1 buçuk ay var. kinci el araç almak isteyenlerin biraz daha beklemesi gerekiyor ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git