İkinci eldeki fahiş fiyat

İkinci el araç fiyatları yükselişe geçti. Sektör temsilcileri, ikinci el araç fiyatlarındaki artışın piyasadaki sıfır araç yetersizliğinden ve gayri resmi yollardan oto alım-satım yapanlardan kaynaklandığını söyledi.

Haberler 27.07.2020 - 11:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Diyarbakr Oto Center Site Bakan Mehmet Dönmez, son zamanlarda ikinci el araç fiyatlarnn yüksek olmasnn temel nedeninin; Coronavirus salgnndan dolay yaklak 3 ay araç fabrikalarnda üretim yaplamamas ve piyasada gerçek meslei oto alm-satm ii olmayanlarn araç satn yapmasndan kaynakladn ifade etti.

Gayri resmi yollardan araç alm-satm yapanlarn vergi, kira ve dükkn masraf yapmadklar için piyasann üstünde araç satn aldklarn belirten Dönmez, herhangi bir zahmet çekmeden çok cüzi bir krla araç satn gerçekletirdikleri için piyasada ciddi dalgalanmalara sebep olduunu vurgulad.

Vatandalarn ilanlara güvenip hareket etmemeleri, arac yerinde görüp bütün sorgulamalar yaptktan sonra almalar gerektiini hatrlatan Dönmez, araç alacaklara önemli tavsiyelerde bulundu.

Sfr araçlar ihtiyac karlamaynca ikinci el araçlara talep artt

Coronavirus salgnndan dolay piyasaya araç sürülememesinin araç fiyatlarnda arta neden olduunu belirten Diyarbakr Oto Center Site Bakan Mehmet Dönmez, kinci el araç fiyatlarnn yüksek olmasnn temel sebebi; u an sfr araçlarn virüsten dolay piyasaya sürülememesidir. Araç fabrikalar Coronavirus sürecinde yaklak 3 ay kapal olup faaliyet yürütemedi. Bundan dolay ihtiyaçlara sfr araçlar yetiemeyince ikinci el araçlara talep artt. Bu durum da ikinci el araç fiyatlarnn tavan yapmasna neden oldu. ifadelerini kulland.

Müteahhidinden tutun esnafna kadar birçok kii oto alm-satm yapyor

kinci el araç fiyatlarnn yüksek olmasnn bir dier nedenini de gayri resmi yollardan oto alm-satm yapanlardan kaynaklandn söyleyen Dönmez, kinci el araçlarnn fiyatlarnn bu kadar yükselmesinin baka nedenleri de var. Gayri resmi yollardan araç satanlar fiyatlarn yükselmesinde bir baka nedendir. Örnein; Diyarbakrda müteahhidinden tutun esnafna kadar birçok kii oto alm-satm yapyor. Hatta biz galericilerin dükkanlarnda bulunan araç saylarndan daha fazlas onlarn elinde var. Haliyle piyasada görülen büyük dalgalanmalara da bu durum ciddi anlamda etki ediyor. Az önce bir araç sat için Diyarbakr 7. Notere gittim. Orada yaklak 50 vatanda vard. O kadar kiinin içerisinde sadece 2 esnaf tandm. Geri kalan bütün satclar gayri resmi yollardan araç alm-satm yapan kiilerdi. Fiyatlarn nasl yükseltildiini küçük bir örnekle anlatmak gerekirse, 100 bin liraya aldmz arac onlar 103 binden alp bin TL krna da olsa satabiliyor. Neden mi? çünkü onlar herhangi bir kira, vergi veya dükkn masraf yapmadklar için ayak üstü alp satabiliyor. Maalesef bu ekilde piyasada araç fiyatlar artyor. eklinde konutu.

Vatandalar, araç ilanlarna çok fazla güvenmemelidir

kinci el araç alanlara önemli tavsiyelerde bulunan Dönmez, Genelde vatandalar, araç alrken ilanlar takip ederek almaya çalyor. Vatandalar bu ilanlara çok fazla güvenmemelidir. çünkü ilana koyduklar araç farkl bir aracn görseli olabilir. Bu ekilde aldanp kandrlabilirler. Yine galericiden araç aldklar vakit, Herhangi bir skntl durumda arac getirip geri verebilirim. sözünü alsnlar. Yine vatandalarmz arac canl bir ekilde yerinde görmelidirler. Araç beenildikten sonra güvenilir ekspertizcilere götürülmelidir. çkan ekspertiz raporu çok iyi incelenmelidir. Bir baka dikkat edilmesi gereken husus, vatandalarmz ekspertiz raporundan sonra 5664 Kaza Geçmii Sorgulama ilemini yapmaldrlar. Ayrca fenn-i muayene sorgulamas yine yaplmaldr. Gerekirse son olarak beendii arac servis veya güvenilir ustalara da gösterebilirler. Bu ekilde vatandalarmz ikinci el aracn alabilirler. dedi.

Ana Sayfaya Git