İkinci ele garanti!

İkinci el cep telefonu ve tabletler bilgilendirme etiketiyle satılacak. Elektronik kimlik bilgisi bulunan kullanılmış malların yenilenebilmesi için en az bir yıl öncesine ilişkin data, ses ya da kısa mesaj kullanım trafiğinin bulunması zorunlu olacak

Haberler 03.09.2021 - 00:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yenileme ilemi yaplmadan ikinci el ticarete konu olan kullanlm cep telefonlar ve tabletlerin, tüketicinin kolaylkla görebilecei ve okuyabilecei ekilde, maln mevcut durumunu ve varsa yaplan ilemleri gösteren bilgilendirme etiketiyle satlmas zorunlu olacak.

Ticaret Bakanl tarafndan hazrlanan Yenilenmi Ürünlerin Sat Hakknda Yönetmelikte Deiiklik Yaplmasna Dair Yönetmelik Resmi Gazetede yaymlanarak yürürlüe girdi.

Yönetmelik, yenilenen ürünlerin satna ilikin detaylar kapsyor.

Buna göre, yenileme ilemi yaplmadan ikinci el ticarete konu olan kullanlm cep telefonlar ve tabletlerin, tüketicinin kolaylkla görebilecei ve okuyabilecei ekilde, maln mevcut durumunu ve varsa yaplan ilemleri gösteren bilgilendirme etiketiyle sat zorunlu tutuldu.

EN AZ BR YIL ÖNCESNE LKN DATA, SES YA DA SMS KULLANIM TRAF ARTI

Konuya ilikin Resmi Gazetenin 22 Austos 2020 tarihli saysnda yaymlanan yönetmelikte, cep telefonlarnn yenilenebilmesi için en az bir yl kullanlm olmas ve veri trafiinin bulunmas zorunlu tutulmutu.

Yeni düzenlemeyle elektronik kimlik bilgisi bulunan kullanlm mallarn yenilenebilmesi için en az bir yl öncesine ilikin data, ses ya da ksa mesaj (SMS) kullanm trafiinin bulunmas zorunlu olacak.

Ayrca, yenileme yetki belgesi bulunmayanlar veya bu belgeye sahip firmalara bal yetkili alc ve satc vasfn tamayanlar tarafndan yenilenmi ürün algs oluturacak ekilde reklam ve ticari uygulama yaplamayacak.

YETKL ALICININ SORUMLULUKLARINDA DEKLK

Yönetmelikle yetkili alcnn sorumluluklarnda da deiiklik yapld.

Yetkili alc, elektronik kimlik bilgisi bulunan kullanlm mallarn en az bir yl öncesine ilikin data, ses ya da ksa mesaj kullanm trafii bulunduunu Bilgi Teknolojileri ve letiim Kurumu (BTK) kaytlarndan kontrol edecek.

Kullanlm maln deerleme ilemini, maln kendisine teslim edildii veya ulat tarihi takip eden 3 i günü içinde sonuçlandracak olan yetkili alc, bu sürede tüketicinin söz konusu deerlemeyi kabul ettiine ilikin onayn yazl olarak veya kalc veri saklaycsyla alacak.

Yetkili alc, onay alndnda tüketiciye ödemeyi yapacak veya yaplmasn salayacak. Ödeme süresi, tüketiciye önceden bildirilmesi ve onaynn alnmas kouluyla 3 i gününe kadar uzatlabilecek. Bu ödeme miktar, tüketicinin yeni bir mal satn ald durumda, yeni maln fiyatndan indirilebilecek.

YENLEME MERKEZNN SORUMLULUKLARI

Yenileme merkezinin sorumluluklarnda da birtakm düzenlemelere gidildi.

Yenileme merkezi, elektronik kimlik bilgisi bulunan kullanlm mallarn en az bir yl öncesine ilikin data, ses ya da ksa mesaj kullanm trafii bulunduunu BTK kaytlarndan kontrol edecek. Bu artlar salamayan kullanlm mallara yenileme ilemi yapamayacak.

Söz konusu merkez yeniledii kullanlm maln sertifikalandrma ilemini, Türk Standardlar Enstitüsü tarafndan numaralandrlm holograml sertifika formunu kullanarak ve ticari unvan, iletiim bilgileri, yenileme yetki belgesi ve yenileme ilemine ilikin bilgileri içeren karekodla güvenliini salayacak ekilde yerine getirecek.

Merkez, bu sertifikann yenilenmi ürünle birlikte yazl olarak veya kalc veri saklaycsyla verilmesini salayacak.

Ayrca, yenileme merkezi ilgili standartta belirlenen yenileme ilemini kendisi yapabilecei gibi ihtiyaç duyulmas halinde yenileme yetki belgesi alm dier merkezlerden de hizmet alabilecek.

Yenileme merkezi, sermaye art dnda yönetmelikteki dier artlar salayan kendisine bal ubeler oluturabilecek. Bu ubeler için ayrca yenileme yetki belgesi alnmas zorunlu tutulacak.

Merkez, yenileme faaliyetlerine ilikin belirlenecek bilgi ve belgeleri bakanla bildirmek zorunda olacak.

Ana Sayfaya Git