İkinci emeklilik imkanı 1 Ocak'ta başlıyor!

Çalışanlar için ikinci emeklilik imkanı 1 Ocak’ta başlıyor. Bireysel emeklilik hakkı, SGK’dan emekliliğe göre daha kısa sürede kazanılacak. 10 yıl-56 yaş şartını tamamlayan, 3’lü teşvikten de yararlanıp emekli olacak.

Haberler 11.11.2016 - 09:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

45 ya alt çalanlarn Bireysel emeklilik Sistemine (BES) otomatik katlmn salayacak düzenleme 1 Ocakta yürürlüe giriyor. Yeni sistem sayesinde milyonlarca çalan için ikinci bir emeklilik ve emekli maa imkan doacak. Üstelik Sosyal Güvenlik Kurumundan (SGK) emeklilie göre daha ksa sürede sistemden emekli olunabilecek.

DAHA ERKEN ELDE EDLYOR

SGKdan emeklilik için; u an ie giren bir erkek çalann 7 bin 200 gün (20 yl) prim ödemesi gerekiyor. Bu tamamlandnda da 61 ya doldurulduunda emekli olunabiliyor. Kadnlarda da SGKdan emeklilik için 20 yl prim ödeme ve 58 ya artlar var. Memurlarda süre 25 yl buluyor. Bireysel emeklilik ise sistemde 10 yl kalnp 56 ya doldurulduunda elde ediliyor. Yani BESe otomatik katlanlar, 10 yl ödeme yapp 56 yan tamamladnda, bireysel emeklilik imkanna kavuacak. Hem de devletin sunduu 3lü tevikten de yararlanacak. çalanlar böylece, önce BES ile emekli olup, daha sonra SGKdan da emeklilik ile çifte maaa kavuabilecek.

MEVCUT BESTEN AVANTAJLI

Otomatik katlm, mevcut BESten daha avantajl olacak. Yüzde 25 devlet katks, otomatik BESte de olacak. Buna ilaveten otomatik BES çalann cayma hakkn kullanmamas halinde, sisteme girite bir defaya mahsus olmak üzere, bin lira ilave devlet katks salanacak. Yine otomatik BES 10 yl, 56 ya art tamamlanp toplu para almak yerine maa tercihi yapldnda bir ek katk daha olacak. Birikimini en az 10 yllk sürede almay tercih eden çalana, birikiminin yüzde 5i karl ek devlet katks ödemesi yaplacak.

EN AZ ÖDEME 49,41 TL

te yeni sistemin satr balar:

* çalan, ivereni tarafndan bir irketin emeklilik planna dahil edilecek.

* Katk pay her ay çalann maandan kesilip bireysel emeklilik hesabna aktarlacak.

* çalann ödeyecei katk pay, prime esas kazancnn yüzde 3üne karlk gelen tutar olacak.

* Eer çalan isterse, tutarn artrlmasn isteyebilecek.

* Mevcut asgari ücrete göre bakldnda en düük ödeme 49,41 lira olacak.

* çalan, emeklilik planna dahil olduunun kendisine bildirildii tarihi müteakip 2 ay içinde sözlemeden cayabilecek.

Ana Sayfaya Git