İkinci toplantı yapıldı

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2017'de geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında ikinci toplantısını Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder başkanlığında yaptı.

Haberler 13.12.2016 - 08:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türk-in ev sahipliindeki toplantda, Türk- heyetine Genel Eitim Sekreteri Nazmi Irgat, Türkiye veren Sendikalar Konfederasyonu (TSK) heyetine Yönetim Kurulu Üyesi Metin Demir bakanlk etti.

Toplantnn banda, Komisyon Bakan Önderin önerisi üzerine stanbuldaki terör saldrsnda ehit olanlar için bir dakikalk sayg duruunda bulunuldu. Sayg duruunun ardndan toplantnn açl konumasn yapan Önder, çalma ve Sosyal Güvenlik Bakanl olarak asgari ücret uygulamas, asgari ücret destekleri ve asgari ücretten yararlananlarn i kollarna göre dalm konularn içeren bir rapor hazrladklarn belirterek, Komisyona sunacaklarn bildirdi.

Türkiye statistik Kurumu (TÜK) ve Kalknma Bakanl temsilcileri, 2016 ylna ait ekonomik veriler ile 2017 yl beklentilerine ilikin Komisyona sunum yapacak. diyen Önder, sunumun ardndan üyelerin gerek görmeleri halinde talep ve önerilerini dile getireceini söyledi.

Asgari ücrette vergi kesintisiyle ilgili bir soruyu Önder, Geçen yl, asgari ücret eer bin 300 lirann altna düerse vergiyle ilgili baz kolaylklar salanacana ilikin bir öneri karar almtk. Taraflarn talebi olursa biz yine bunu önerebiliriz. Ama vergiyle ilgili konularda karar Maliye Bakanl veriyor. eklinde yantlad.

- 6,5 milyon kiiden daha fazlasn ilgilendiriyor

Türk- heyetine bakanlk eden Irgat ise asgari ücret konusunda kamuoyunda çok büyük bir beklentinin olduunu belirterek, asgari ücretin basnda yazld gibi 6,5 milyon çalan deil daha fazla kiiyi ilgilendirdiini söyledi.

Asgari ücretin en taban ücret ve ayn zamanda bir sosyal ücret olduunu vurgulayan Irgat, Asgari ücretten vergi kesilmesini kabullenemiyoruz. Yllardr söylüyoruz, bu konuda düzenlemeye ihtiyaç var. Yaanan ekonomik gelimeler nedeniyle alm gücünün en fazla dütüü bir dönemi yayoruz. Bu nedenle Komisyonun bunu özellikle görmesi gerekiyor. Umarm beklentilere cevap verecek bir komisyon karar çkar. dedi.

Konumalarn ardndan, Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplants basna kapal yapld.

Komisyon, 2017 ylnda geçerli olacak asgari ücret kapsamnda ilk toplantsn, çalma ve Sosyal Güvenlik Bakanlnn ev sahipliinde ve Bakan Mehmet Müezzinolu bakanlnda 6 Aralkta yapmt.

- Mevcut asgari ücret net bin 300 lira

Asgari ücret, halen bekar bir içi için brüt bin 647 lira, vergiler ve kesintiler dütüünde net bin 300 lira 99 kuru olarak uygulanyor. Apartman görevlilerinden ise normal içilerden farkl olarak gelir ve damga vergileri kesilmedii için net bin 399 lira 95 kuru olarak hesaplanyor.

Asgari ücretin iverene toplam maliyeti ise bir içi için bin 935 lira 23 kuru düzeyinde. Bunun bin 647 lirasn brüt asgari ücret, 255 lira 29 kuruunu sosyal güvenlik primi, 32 lira 94 kuruunu iveren isizlik sigorta fonu oluturuyor.

Ana Sayfaya Git