İklim değişikliği durdurulmazsa sonuçları ağır olacak

BAŞBAKAN Yardımcısı Mehmet Şimşek, TÜSİAD'ın düzenlediği 'Düşük Karbonlu Kalkınma Sürecinde Finansmanın Rolü' paneline katıldı. Türkiye'nin ilk çeyrekte ortalamaların üzerinde bir sıcaklık artışıyla karşı karşıya olduğunu belirten Şimşek, "Peki Paris Antlaşması dışında ne yapıyoruz? Biz gerçekten orman alanlarını genişletiyoruz. İkinci olarak yenilenebilir enerjiye güçlü bir şekilde yatırım yapıyoruz. Üçüncü olarak da enerji verimliliğini artırmak için bir çaba içerisindeyiz" diye konuştu.

Haberler 12.04.2018 - 10:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türk Sanayicileri ve nsanlar Dernei (TÜSAD), Düük Karbonlu Kalknma Sürecinde Finansmann Rolü panile düzenledi. Panele TÜSAD Bakan Erol Bilecik, Babakan Yardmcs Mehmet imek ve i insanlar katld.

Milli enerji ve maden politikasna dikkat çeken Bilecik, 2027ye kadar rüzgar ve güne enerjilerinin 10ar bin megawatt artrlmas ve ulusal enerji verimlilii stratejisinde açklanan yüzde 14 enerji verimlilii hedeflerini fevkalade önemli görüyoruz. Biz de TÜSAD olarak ülkemizin iklim deiiklii ile mücadele ve düük karbonlu kalknma konusunda ulusal politikalarn oluturulmas ve uygulamas ihtiyacn srarla gündeme getiriyoruz ve vurguluyoruz. Bu konudaki görü ve önerimizi iklim deiiklii ile mücadele alannda TÜSAD Tutum Belgesi ile ortaya koymutuk. Önümüzdeki dönemde programmzda bu çalmalar youn bir ekilde yine gündeme getirmeye devam edeceiz dedi.

KÜRESEL ISINMAYLA KARI KARIYAYIZ

klim deiikliine dikkat çeken Babakan Yardmcs Mehmet imek ise Ankarada bu sene biz doru düzgün k yaamadan belki dorudan doruya yaza bile atlama riskimiz var gibi hissediliyor. Gerçekten bir iklim deiiklii var ve bunun sonuçlar çok ar. Burada dikkat ederseniz 1950 sonrasnda çok çarpc küresel snmayla kar karyayz. Bu tesadüf deil tabii. çünkü günlük gördüünüz gibi 41 milyon aaç kesiliyor. 100 binden fazla uçak bugün itibariyle havada. Bir nokta iki milyon araç her gün yollara çkyor. 10 buçuk milyon ton kömür, 9 buçuk milyar metre küp doalgaz, 95 milyon varil petrol tüketiyoruz her gün. Yine 95 milyon metre küp sera gaz, her gün gezegenimize salnyor eklinde konutu.

ENERJ VERMLLN ARTIRMAMIZ LAZIM

Finans konusunda atlacak admlarn ekonomik bir mant olduunu aktaran Mehmet imek, klim deiiklii eer durdurulmazsa bunun sonuçlar son derece ar olacak. Sektörel olarak baktnz zaman en önemli sektörün enerji olduunu görüyorsunuz. Ulatrma da çok önemli ama enerji kritik bir alan. Düük dozda küresel snma yaanrsa baz senaryoya göre 21 trilyon dolarlk bir ekonomik maliyetle kar karya kalacaz. Daha yüksek bir senaryoya oranla da 33 trilyon dolarlk.Gerçekten ekonomik maaliyetleri çok yüksek olduu için bugünden irketlerimizin ve devletin politikalar gelitirerek yatrmlarn o çerçevede ekillendirerek bunu engellemesi gerekiyor. Bizim enerji verimliliini artrmamz lazm dedi. Yenilenebilir enerjiye tevik konusunda ülkenin doru bir yolda olduunu söyleyen imek, çevre dostu teknolojilerin, yatrmlarn, enerjinin finansmannda yeni bir döneme girmemiz çok kritik diye konutu.

imek, 2040 yl itibariyle elektrikli araç satnn dier araçlarn önüne geçeceini aktard. imek, Elektrikli bir tat, bugün benzinle, motorinle çalan bir tata göre çok daha düük maliyette. Bütün mesele aracn maliyetini bir miktar aa çekmek. Burada biz doru bir vergi politikasna sahibiz dedi.

ORMAN ALANLARINI GENLETYORUZ

Türkiyenin ilk çeyrekte ortalamalarn üzerinde bir scaklk artyla kar karya olduunu belirten imek, Peki Paris Antlamas dnda ne yapyoruz? Biz gerçekten orman alanlarn geniletiyoruz. kinci olarak yenilenebilir enerjiye güçlü bir ekilde yatrm yapyoruz. Üçüncü olarak da enerji verimliliini artrmak için bir çaba içerisindeyiz. Orman alanlarna baktnz zaman 1973 ylnda gördüünüz gibi 20.2 milyon hektarlk bir alan vard 2015 itibariyle 22.3 milyon hektarlk bir alan söz konusu. Var olan alanlarn iyiletirilmesi çok önemli ifadelerini kulland.

Finans noktasna dikkat çeken Mehmet imek, Bu hzla giderse finansmanda sorun yaanacana inanmyorum. Yeter ki biz bunu ekonomik hale getirelim. Vergi, tevik ve kredi politikalarmz bu çerçevede ekillendirdiimizde zaten bu teknolojilere yatrm rantabl hale getiriyoruz, ekonomik anlamda getirisini artryoruz. Yeterince de kaynak var diye konutu.

Ana Sayfaya Git