IKYB’deki referandum ihracatı etkiledi

Diyarbakır Ticaret Borsası (DTB) Başkanı Engin Yeşil, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nde (IKYB) yapılan bağımsızlık referandumunun ardından yaşanan gelişmelerin ihracatı etkilediğini belirterek, merkezi hükümet tarafından kamyon başına 2 bin 500 ile 4 bin dolar alındığını, bunun da ihracatçıları zor duruma soktuğunu ifade etti.

Haberler 04.12.2017 - 09:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Ticaret Borsas (DTB) Bakan Engin Yeil, IKBYde yaplan bamszlk referandumu ve ardndan yaanan gelimelerin bölge ihracatna etkisine ilikin deerlendirmelerde bulundu. Referandumun ardndan yaanan gelimelerin ihracat olumsuz etkilediini anlatan Yeil, Diyarbakr, Mardin, Batman, Gaziantep ve anlurfann arlkl olarak Iraka ihracat yaptn kaydetti. Diyarbakr ihracatnn yüzde 51inin Iraka gerçekletirildiini vurgulayan Yeil, Buraya ihracat yapan firmalarmz referandum sonrasnda hem alacaklarn alamadlar hem de özellikle Badat tarafna yaplan ihracatlar da ise merkezi hükümet tarafndan kamyon bana 500 ile 1000 dolar aras olan gümrük ücreti 2 bin 500 ile 4 bin bin dolara yükseldi. Bunun yan sra araçlar günlerce bekletiliyor ve o bölgeye tamaclar da gitmek istemiyor. Bu durum zaten skntl durumda olan bölge sanayicisini zarara uratmaktadr dedi.

Hükümetimiz kredi destei vermelidir

Zor duruma düen sanayicinin istikrarsz olan bu pazardan çekilmeye baladna dikkat çeken Yeil, Bu da iletmelerin kapasitesini küçültmesine, personel çkarmasna neden olmutur. Bu nedenle özellikle ihracatçlarmza hükümetimizin Kredi Garanti Fonu bata olmak üzere finans kurumlarnn uygun koullarda kredi destei sunmasn salamaldr. Diyarbakr bata olmak üzere tüm bölge ihracatçlarmzn karlat bu tür sorunlarn çözümü için hükümetimiz tarafndan her türlü destein verilmesi gerekmektedir diye konutu.

Ana Sayfaya Git