Ilıman iklim meyveleri yetiştiriliyor

Irak sınırındaki Çukurca ilçesinde deneme amaçlı ekilen "cennet hurması"ndan yüksek verim elde edilmesi, Hakkari'de ılıman iklim meyvesi yetiştiriciliğinin önünü açtı.

Haberler 19.10.2019 - 10:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hakkarinin çukurca ilçesinde deneme amacyla dikilen cennet hurmas aaçlarndan yüksek verim alnmas, yeni meyve bahçelerinin kurulmasna öncülük etti.

Irak snrnda bulunan ve scak iklimi sayesinde nar ve incir gibi ürünlerin de yetitirildii çukurcada, lçe Tarm ve Orman Müdürlüü tarafndan 5 yl önce deneme amacyla Trabzon hurmas olarak da bilinen cennet hurmas yetitirmek üzere bahçeler kuruldu.

lçede 12 dönümlük alanda oluturulan bahçelere dikilen aaçlardan geçen yl, 1,5 ton cennet hurmas hasad yapld.

Bu yl da 3,5 ton ürün hasadnn yaplmasn bekleyen Tarm ve Orman l Müdürlüü, aaçlardan yüksek verim alnmas üzerine ayn bölgedeki Derecik ilçesinde de lman iklim meyvelerinin yetitirilmesi için çalma balatt. Bu kapsamda ilçede belirlenen alanlara ilk etapta 120 cennet hurmas, 40 zeytin, 40 nar ve 40 incir fidesi dikildi.

- Hakkari özellikli alanlara sahip

l Tarm ve Orman Müdürü Vahap imek, AA muhabirine yapt açklamada, Hakkarinin corafi yaps, rakm, ekolojik durumuyla çok çeitli meyveciliin, sebzeciliin ve bacln yaplabilecei alanlara sahip olduunu söyledi.

Verdikleri desteklerle, mikroklima yapsna sahip çukurca ve Derecik ilçelerinde cennet hurmas, incir, zeytin gibi scak iklim meyvelerinin ekimini yaptklarn belirten imek, öyle konutu:

Bu projede ciddi baarlar elde edilmitir. Bu çerçevede özellikle çukurca ilçemizde 12 dönümlük alanda ekilen cennet hurmas aaçlarndan ürün almaya baladk. Elde edilen verim bölge çiftçisinin yüzünü güldürdü. 5 yl önce ekilen aaçlardan ürün alyoruz. Sonraki yllarda ekilen aaçlar da gelecek yl ürün vermeye balayacak. Böylece üretim kapasitesi de artacak. 14 Ekimde yaptmz saha incelemelerinde her aaçta yaklak 30 kilogram ürün olduunu tespit ettik. Üretimin çiftçimize, ilimize ve memleketimize hayrl olmasn diliyorum.

- Televizyonda gördüümüz meyveleri burada üretiyoruz

Üreticilerden aban Ta, daha önce televizyonlarda gördükleri cennet hurmasn köyde yetitirmenin mutluluunu yaadklarn söyledi.

lçe Tarm ve Orman Müdürlüünün 5 yl önce projeyi kendilerine önerdiini anlatan Ta, unlar kaydetti:

Burann havasna güvenerek böyle bir eye giritik. Müdürlüümüzün destekleri sayesinde bahçe kurduk. Elde ettiimiz verimden dolay mutluyuz. Aaçlarn tamamndan ürün alabiliyoruz. Karadeniz ve Akdeniz bölgelerinde yaygn olarak yetitirildiini biliyorum ama bölgede bu kadar geni alanda yok. Dier üreticilerin de duyduktan sonra ilgisi artmaya balad. Ürünümüzü piyasaya sürmüyoruz, sadece bahçede satn gerçekletiriyoruz.

Ana Sayfaya Git